Med 30.000 kroner startet Marjas vei mot økonomisk uavhengighet og mer fritid. – Kjøp hva som helst for en hundrelapp og test det, sier hun.
Publisert 18.12.2024 19:26
Marja Folcke hadde riktignok studert økonomi på universitetet, og investert litt i fond og aksjer uten å egentlig kunne så mye. Men i midten av 20-årene begynte hun å leke med tanken om å faktisk lære seg det å handle med aksjer og delvis leve av det.
Har du dette hjemme, kan du tjene mye penger
Som 27-åring, etter å ha fått sitt andre barn, tok hun sats. Hun investerte da rundt 30.000 kroner.
– Det var nå eller aldri, tenkte jeg. Og så begynte jeg å lese meg opp, testet og fant min strategi når det kom til trading.
Fant en strategi
34-åringen, som bor i Nacka utenfor Stockholm med mann og to barn, sier at hun den dag i dag holder seg til den samme strategien, selv om hun har lært mye på veien.
– Jeg kjøper mange aksjer, men små posisjoner, i mindre svenske selskaper. Og så ser jeg bare på kursens bevegelse og ordreboken. Jeg går etter volatile selskaper (aksjer som svinger kraftig i kurs over korte perioder) og satser lite i mange ulike selskaper.
I ettertid har hun investert 100.000 til, og lot så renters rente gjøre jobben. Som 29-åring, to år etter at hun virkelig satset, viste den totale beholdningen én million kroner.
– Det var en kombinasjon at jeg var veldig aktiv med å investere og spare, og så var det et veldig godt børsår på den tiden. Så selv mine langsiktige posisjoneringer gikk mye opp.
– Hvordan var følelsen dagen du bikket millionen?
– Det var selvsagt veldig kult. Men jeg er dårlig på å feire, og har i ettertid tenkt at det burde jeg jo ha gjort. For meg var det mer enn noe en sikkerhet, nå hadde jeg en trygg base å stå på.
Tar ut penger hver måned
I dag lever hun altså av det hun tjener på børsen. Hun tar ut penger hver måned, men det varierer hvor mye. I tillegg varierer gevinsten på børs fra måned til måned.
34-åringen er ikke fremmed for å bruke penger, men er bevisst på hva hun prioriterer.
Ekspert: – Dette er en god årslønn
– Jeg går på restauranter, bruker penger på opplevelser eller plagg jeg vil ha. Men jeg er god til å si nei til ting jeg ikke vil prioritere. For eksempel har vi ikke bil. Vi bor sentralt, og lever fint uten.
Et stykke frem, er målet å bli økonomisk fri. Per nå er tanken at dette kan skje rundt 45-årsalderen.
– Da skal jeg leve på avkastningen, det er mitt mål. Men så er jeg også ydmyk for at livet skjer. Det kan ta lenger eller kortere tid.
Regnestykket hennes er at hun må ha 5-6 millioner på konto for å kunne ta ut 30.000 i måneden.
På Instagram-kontoene @marjafolcke og @investmera ønsker hun å inspirere andre. Og spesielt vil hun at kvinner skal tørre å investere mer.
– Jeg håper jeg klarer det, avslutter hun.
Dette er Majas tips til nybegynnere:
Bare gjør det! Det er en klisje, men det er mye lettere enn mange tror. Kjøp hva som helst for en hundrelapp og test det.
Investerer man bredt og langsiktig, er det faktisk mye mindre risikofylt enn å ha pengene på sparekonto, der blir rentene bare spist opp av inflasjonen.
Sett av litt av lønnen hver måned, det klassiske er jo ti prosent.
Aksjelærdom som 15-åring
Hallgeir Kvadsheim, forbrukerøkonom og Luksusfellen-programleder, begynte selv tidlig å leke seg med aksjer. Som 15-åring fikk han seg en god lærepenge.
– Først tjente jeg penger, og så tapte jeg en del. Jeg var 15 år, så det var jo ikke mye penger. Men jeg lærte selv at jeg tjente mer på å sitte i gode fond enn å prøve å slå børsen med enkeltaksjer. Det er min erfaring.
Hans beste råd til unge som ikke har store summer å investere akkurat nå, er å begynne i det små.
– Begynn med litt, og så får du etter hvert en renters rente-effekt som er ganske formidabel.
– Blir nervøse
Han er klar på at for å tjene store penger, må man ta en viss risiko, men kanskje mindre enn mange tror.
– Jeg tror det er det mange unge gjør feil, de satser alt på ett kort. På én aksje eller kanskje på et ganske smalt fond. Fordi man er misfornøyd med ti prosent i året, man vi aller helst ha hundre. Men for å få til det må man enten være veldig heldig eller veldig dyktig og ta høy risiko.
Kvadsheim mener det dummeste folk gjør, er å selge seg ut i feil periode. Ikke at man ikke går inn i riktig.
– Mange blir nervøse og selger alt når det er litt ruglete på børsen. Der har man tapt fryktelig mye penger på nedganger ved at man gikk ut for tidlig.
Både Kvadsheim og Folcke mener god tid kan være avgjørende.
– Det er langsiktigheten som gjør at du som vanlig sparer tjener mye mer penger enn naboen. Nettopp fordi du tør å være langsiktig og sitter der når ting stuper 10-30 prosent over natten.