Skal vi ikke ha en offentlig diskusjon om vårt kanskje største samfunnsproblem, Havre?

3 hours ago 5



Barn ned i 12-13-årsalderen fortsetter å ødelegge sin egen og andres fremtid. Det kan ikke Høyre sitte stille og se på, skriver Ine Eriksen Søreide (H) og Eirik Lae Solberg (H). Kollasj:Aftenposten

Skal vi ikke ha en offentlig diskusjon om vårt kanskje største samfunnsproblem?

Publisert: 16.01.2025 15:53

Stadig flere og stadig yngre barn og ungdommer begår gjentatt og grov kriminalitet. Terskelen for å bruke vold er blitt lavere, og volden blir grovere. Byrådet i Oslo har derfor satt av mer enn 22 millioner kroner i 2025 til å opprette flere behandlingsplasser for mindreårige kriminelle gjengangere. I tillegg er det bevilget 25 millioner kroner til én-til-én-oppfølging av barn som enten er involvert i kriminalitet, eller som står i stor fare for å bli det.

Vi starter opp en fritidsordning som innebærer at alle barn, uavhengig av foreldrenes inntekt, får mulighet til å delta på minst én organisert fritidsaktivitet i uken. Dette er bare noen av byrådets satsinger for å sikre barn og unge bedre oppvekstvilkår.

I et debattinnlegg i Aftenposten kritiserer Merete Havre, førsteamanuensis og professor i rettsvitenskap, Høyre og partileder Erna Solberg for å bruke «de mest sårbare barna i politisk maktspill». Hun er oppnevnt av Støre-regjeringen til å sitte i et hurtigarbeidende ekspertutvalg og skriver at hun derfor har «jobbet på spreng» gjennom julen med å «se på nye tiltak» for å bekjempe den økende ungdomskriminaliteten.

Havre vil ha arbeidsro og mener «det er uheldig at regjeringen presses når den skal ta stilling til komplekse spørsmål hvor en rekke samfunnsmessige, juridiske og faglige hensyn skal forenes».

Det er bra at Havre er engasjert i dette samfunnsproblemet, og at Støre-regjeringen nå i sitt fjerde år ser ut til å ville ta tak i problemet. Men vi er ikke enige i at vi ikke skal ha en offentlig diskusjon om vårt kanskje største samfunnsproblem. Havre har gjort dårlig forarbeid når hun hevder at Høyre ikke er opptatt av den økende ungdomskriminaliteten.

Erna Solberg la som statsminister i 2021 frem en bredt forankret stortingsmelding om ungdomskriminalitet. Dessverre ble meldingen, og alle tiltakene i den, lagt i en skuff da Støre-regjeringen tok over, og Stortinget fikk aldri behandlet den.

Barn ned i 12-13-årsalderen fortsetter å ødelegge sin egen og andres fremtid. Det kan ikke Høyre sitte stille og se på.

Read Entire Article