Skal de fortsette å selge en råtten vare?

3 hours ago 4



Når journalistene nekter å beklage faktafeil, og forlaget mener at en bok med mange feil fortsatt skal selges, river de ned tilliten til journalistikk og forlagsvirksomhet. Det holder ikke å si det er noen småfeil som skal rettes i neste opplag.

 Gisle Oddstad / VGSKADER OMDØMMET: – En bok med faktafeil blir stående i bokhyllen i år etter år, mens nyhetssaker vanligvis blir raskt korrigert. Derfor er det ekstra viktig at det som står i en bok er korrekt, skriver Odd Isungset om Gyldendal-utgivelsen «Partiet». Foto: Gisle Oddstad / VG
fredag 27. september kl. 09:30
Bilde av ODD ISUNGSETODD ISUNGSET

Journalist, forfatter og tidligere leder i Pressens Faglige Utvalg (PFU)

Forfatterne Gilbrant/Suvatne og Gyldendal forlag som har gitt ut boken «Partiet» sier gang på gang at en bok er noe helt annet enn journalistikk i redaktørstyrte medier.

Det er sant.

Den største forskjellen er at en bok med faktafeil blir stående i bokhyllen i år etter år, mens nyhetssaker vanligvis blir raskt korrigert.

Derfor er det ekstra viktig at det som står i en bok er korrekt.

For hver dag som går dukker det opp nye pinlige faktafeil i boken om Arbeiderpartiets indre liv.

Hver gang blir de arrogant avvist av forfatterne. Alt som står der er sant, sier de. Det rokker ikke ved hovedfortellingen, fortsetter de som til daglig jakter den minste mikroskopiske feil hos politikerne.

De tilhører en stand som stadig roper om at feil må få konsekvenser, at noen må beklage, og at noen må gå.

Legitim kritikk forverres ofte av dårlig håndtering og blindt forsvar. Krisen forsterkes, og omdømmet svekkes.

Jo lenger forfatterne og forlaget bagatelliserer sine feil, desto verre blir det.

I sum går det ut over omdømmet, ikke bare eget, men til en hel bransje som driver med journalistikk og forlagsvirksomhet.

Det er derfor jeg engasjerer meg, og det er derfor jeg nå drister meg til å komme med ni velmente kollegiale kriseråd.

For det er mye god journalistikk i «Partiet». Det kan fortsatt bli en god bok.

 Gisle Oddstad / VGFORFATTERE OG JOURNALISTER: Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne. Foto: Gisle Oddstad / VG
  1. Trekk boken, og lytt til alle som har kommet med innvendinger. Sørg for at fakta blir korrekte. Fjern de mest pinlige direktesitatene der dere mener å vite hva folk har tenkt og sagt i rom der dere ikke har vært. Ikke skriv at noen gråt i møtesalen når møtet foregikk på Teams.
  2. Ikke fortsett å selge en vare som består av en kurv der dårlige epler smitter over på de gode. Gyldendal er en solid merkevare. Den blir ødelagt dersom kunden får en vare som ikke er i samsvar med reklamen.
  3. Beklag overfor de som feilaktig blir beskyldt for å ha vært på steder de ikke har vært, for ha gjort noe de ikke har gjort, og for å ha sagt eller skrevet noe de ikke har skrevet.
  4. Husk at tilsvar og imøtegåelse er den viktigste formen for faktakontroll. Det betyr ikke at imøtegåelsen må siteres. Det betyr først og fremst at fakta blir korrigert og at selektiv hukommelse ikke blir presentert som sannhet.
  5. Slutt å skyve kildevernet foran dere i alle debatter. Det er legitimt å bruke anonyme kilder. Men når en profilert kilde selv møter dere i Dagsnytt 18 og snakker om et feilaktig sitat, ser det komisk ut at dere ikke vil bekrefte at han er en av de 70 dere har snakket med.
  6. Husk at det er en viktig journalistisk leveregel å prøve å sette seg inn i hvordan de som omtales har det. Tenk særlig på hvor belastende det er for de omtalte å vite at feilaktige og sårende opplysninger blir stående mellom to permer til evig tid for alle som har kjøpt førsteopplaget av boken. Tenk nøye over hvor provoserende det er for de omtalte å få høre at de bare har påpekt noen småfeil som skal korrigeres i neste opplag.
  7. Husk at selvdømmeordningen PFU er helt avgjørende for at vi har en fri og uavhengig presse. Norge har en av verdens best fungerende selvdømmeordninger, fordi alle medier respekterer den. Det er opprørende å lese at profilerte journalister mener at Vær varsom-plakaten nærmest er en plage som er til hinder for at opplysningene i boken kom fram.
  8. Bruk forlagets hjemmeside til å referere og svare på kritikken. Det ser veldig underlig ut at det eneste som står der er terningkast fem fra forfatternes egen avis der det står at boken er forbilledlig i sin sjanger.
  9. Les den etiske sjekklista for sakprosa, og spesielt punktet som handler om hvor viktig det er å tenke gjennom hvordan interessene og synspunktene til omtalte personer er ivaretatt. Kontradiksjon er demokratiets grunnpilar og enkeltmenneskets vern. Derfor er det så viktig i journalistikken, politikken, rettspleien og arbeidslivet.

Hør mer i VG-podkasten Giæver & Gjengen:

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Publisert: 27.09.24 kl. 09:30Oppdatert: 27.09.24 kl. 09:30

Relaterte emner

Read Entire Article