Seiersmarginen og antall storseire øker i EM, mens det er blitt færre jevne kamper. Det liker ikke Henny Reistad.
Bjørn S. Delebekk (foto), VG
Publisert: 04.12.2024 20:19
EM-sluttspillet har økt kraftig i volum fra 16 til 24 lag.
VGs oversikt viser at det har påvirket resultatene i retning av mer ujevne kamper, men kanskje ikke så mye som mange tror.
Likevel satte Sverige mandag ny seiersrekord for EM ved å slå Tyrkia med 28 mål, mens Norge tangerte den gamle rekorden med 23-målsseieren over Slovakia.
– Det er ikke de mest spennende kampene å se på når man vinner med pluss 20 mål, medgir Henny Reistad.
– Personlig så synes det er en lei konsekvens. Men samtidig så kan man snu perspektivet og se på de nasjonene som nå får være med. Det er en utrolig stor opplevelse for dem, mener hun.
– Gidder Henny Reistad på en fridag å se på en 37–24-kamp?
– Nei, det gjør jeg ikke, svarer hun foran møtet med Danmark i hovedrunden. Den byr nå på fire kamper – mot tidligere tre. Totalt så er kampantallet økt fra åtte til ni for de aller beste EM-lagene.
– Jo flere kamper vil spiller jo mer slitsomt er det for oss spillere. Jeg heier på et kampprogram som er mindre. Totalen blir mye, fastslår Henny Reistad.
Meningene er delte i det norske EM-laget.
VG har sammenlignet resultatene i de 24 gruppespillkampene under EM i 2022 med de 36 matchene i gruppespillet i årets EM. Tallene viser dette:
- Større seiersmargin: Den gjennomsnittlige seiersmarginen har økt litt. Fra 6,67 mål pr. kamp (2022) til 7,78 (2024).
- Flere storseire: I 2022-EM ble syv kamper (29 prosent) vunnet med 10 mål eller mer. I år har 12 kamper (33 prosent) blitt vunnet med så store seierssifre.
- Færre jevne kamper: Antall kamper vunnet med fire mål eller mindre var 12 (50 prosent) i 2022. I år har det vært 14 slike kamper (39 prosent).
- Flere dramaer: Antallet kamper som har endt uavgjort eller med ettmålsseier har økt marginalt fra tre kamper (12 prosent) til fem kamper for to år siden (14 prosent) i år.
Viaplay-ekspert Ole Erevik er ikke tilhenger av utvidelsen av EM.
– Det er for mange lag. Det finnes på det nåværende tidspunkt ikke 24 gode nok lag til å delta i europamesterskapet i håndball på kvinnesiden, mener han.
Ole Erevik
Håndballekspert Viaplay
– Er det ikke bra for kvinnehåndballens utbredelse at flere nasjoner får spille mesterskap?
– Jeg synes ikke det skal gjøres på denne måten. 70 prosent av landene i kvalifiseringen får lov til å delta i mesterskapet. Da forsvinner eksklusiviteten, svarer Erevik.
Viaplays-kollega Daniel Høglund er av samme oppfatning:
Kari Brattset Dale er i likhet med Reistad ingen klar tilhenger av én ekstra EM-kamp.
– Vi har nok kamper. Det er for høy belastning på spillerne. For de fleste som har spilt OL og Champions League, så tærer det på kroppen. Man befinner seg på en knivsegg, sier hun.
Kari Brattset Dale
Landslagsspiller
Strekspilleren forteller at hun har følt seg sliten i EM, og benytter seg av alle muligheter til å hente nye krefter.
– Det er ikke sånn man ønsker å føle seg. Opplegget er litt for tøft.
– Hva synes du om utvidelsen?
– Det blir et lavere nivå i gruppespillet og litt kjedeligere kamper for publikum. Det er ikke sikkert det blir så mye mer publikumsvennlig, svarer Kari Brattset Dale.
Maren Aardahl sier:
– Jeg skjønner intensjonen ved at man ønsker å bre ut håndballen for flere, men samtidig så er det kanskje ikke nivået til det. Jeg skjønner at det blir uinteressante kamper.
Camilla Herrem er mer positiv.
– For mange er det kjedelig å se på, men jeg tror også mange synes det er gøy med mange scoringer og mye fart, sier hun. Herrem satte selv inn åtte mål i siste kamp.
– Det er delt meninger, men jeg synes ikke man kan låse EM til noen få nasjonen. Med denne utvidelsen får flere oppleve mesterskap. Det er noe av de kuleste man kan være med på som håndballspiller.
Camilla Herrem peker på EM-debutant Færøyenes uavgjorte kamp mot Kroatia som et høydepunkt hittil i mesterskapet.