Sissel Knutsen Hegdal er ikke ordfører lenger, men hun har mest makt av de 69 som sitter i bystyret

1 month ago 13



AFTENBLADET MENER: Stavanger-budsjettet er ikke i mål. Det sørger eks-ordføreren for. Men forslaget som foreligger, viser at eiendomsskatten fortsatt ville ha vært god å ha.

Foto: Pål Christensen / Aftenbladet

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Forhandlingene mellom de fem borgerlige partiene etter at kommunedirektøren la fram sitt forslag til handlings- og økonomiplan tidligere i høst, har munnet ut i et forslag.

Det er åpenbart for alle at de samtalene har vært krevende. Både fordi de borgerlige ikke lenger har flertall, og fordi tidligere ordfører Sissel Knutsen Hegdal nå er partiløs og «på vippen». Slik situasjonen har blitt, er det 33 stemmer på borgerlig side, uten en partiløs Knutsen Hegdal. Og de trenger 34.

Flertallspartiene, det vil si de tidligere flertallspartiene, trenger hennes stemme for å få vedtatt budsjettet den 16. desember. Men det er lettere sagt enn gjort å få den. For eks-ordføreren sier til Aftenbladet at hun er «sterkt bekymret» for de kuttene som ligger inne i forslaget til budsjett.

Å være på vippen gir henne en enorm makt. Men også et stort ansvar. For det politiske spillet som ble satt i gang da hun valgte å gå av som ordfører, og som fremdeles utspiller seg i rådhuset, kan være fascinerende for dem som er opptatt av slikt. Men det er 150.000 innbyggere i kommunen som trenger et budsjett. Disse innbyggerne bør være første prioritet.

Forhandlingene har ført fram til noen løsninger mellom de fem borgerlige partiene. Eiendomsskatten på næringseiendom kuttes ikke nå, men settes inntil videre på vent. Men kuttet for private eiendommer gjennomføres. Dette er en sak Fremskrittspartiet har vært villig til å bryte samarbeidet på. Uten kutt i eiendomsskatten ville det borgerlige flertallet vært historie.

Men det virker ikke som om Knutsen Hegdal er like lysten på å kutte eiendomsskatten nå som hun var da hun forhandlet om en politisk plattform før valget i fjor høst. Og hun har vitterlig et poeng. Det er hardere økonomiske tider. Hvor lurt er det da å si nei til en garantert inntekt som eiendomsskatten er?

Uansett hvor mye Fremskrittspartiet sier at pengene eiendomsskatten på privatboliger skaffer til kommunen er en «bagatell», er realiteten at med 100 millioner kroner er det mulig å unngå kutt i tjenester. Ikke alle, men mange.

Når partiene i tillegg vil bruke 78 millioner kroner på å grave ned strømkabler for å unngå luftspenn mellom Krossberg og Hålandsvatnet, blir mangelen på de 100 millionene enda mer påfallende. Håpet er at staten skal kompensere for noe av dette, men det er det jo ingen garanti for.

Oppsummert, foreløpig: Det er helt i det blå om dette budsjettet blir vedtatt. Men sjansen er vel tross alt større for at en tidligere Høyre-ordfører stemmer for et borgerlig budsjett enn for et rød–grønt. Den som lever, får se.

Publisert:

Publisert: 27. november 2024 19:08

Read Entire Article