Siktelsen mot Høiby: Dette er anklagene mot ham nå

2 hours ago 2



Hva er de alvorligste anklagene? Og hvor mange fornærmede kvinner er det i straffesaken mot Marius Borg Høiby? Her er det du trenger å vite.

Høiby er den første i den norske kongefamilien som noensinne er siktet i en straffesak. Her med resten av kongefamilien i 2022. Foto: Lise Åserud, NTB

Publisert: 27.11.2024 15:19

Politiet har siktetsiktetEn siktet person er under etterforskning av politiet. Det er fordi det foreligger en begrunnet mistanke om at vedkommende har begått en straffbar handling. kronprinsessens sønn for flere alvorlige hendelser. Han er ikke dømt for noe av dette. Før det kan bli en rettssak, må politiet også ta ut en tiltaletiltaleEn tiltalt person er formelt anklaget for en straffbar handling av påtalemyndigheten. Da vil saken bli behandlet i en rettssak.. I en eventuell rettssak risikerer Høiby fengselsstraff.

Han ble først pågrepet 4. august i år. Siden er han blitt pågrepet ytterligere to ganger. Sist gang 18. november, like ved Skaugum. Han har sittet én uke i varetekt. Onsdag ble han løslatt.

1. Hva er de alvorligste anklagene?

  • Det alvorligste i politiets siktelse er påstanden om to voldtekter uten samleie mot to kvinner. Aftenposten har opplysninger om at politiet etterforsker ett tilfelle på Skaugum i september år. Det andre skal ha skjedd hjemme hos den fornærmede i mars i år.
  • Høiby er også siktet for å ha mishandletmishandletI straffeloven betegnes mishandling i nære relasjoner som trusler, tvang, frihetsberøvelse, vold eller andre krenkelser, alvorlig eller gjentatt mishandling. tre av sine ekskjærester.
  • I tillegg er han siktet for å ha drapstruetdrapstruetAftenposten har opplysninger om at Høiby sendte en Instagram-melding til en mann i 20-årene hvor han skrev «du er en fuckings død mann». en mann, kjøring uten gyldig førerkort, hensynsløs adferd, flere brudd på besøksforbud, for skadeverk, trusler og kroppskrenkelse.
  • Politiet har også iverksatt etterforskning av ytterligere to forhold som gjelder seksuallovbrudd. I disse tilfellene er Høiby foreløpig ikke siktet.

2. Hva er voldtekt uten samleie?

Kort forklart: et seksuelt overgrep uten penetrering. Men det kan være masturbasjon, oralsex, bruk av gjenstander og tilsvarende handlinger uten penetrering.

Det kan også bety seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen.

3. Hvor mange fornærmede er det nå?

Det er foreløpig seks fornærmedefornærmedeEn person som er offer for en kriminell handling..

I de to voldtektssakene er to kvinner i 20-årene involvert.

I mishandlingssakene er tre ekskjærester involvert. Blant dem er Juliane Snekkestad og Nora Haukland. Den siste kvinnen er i 20-årene.

Den siste fornærmede er en mann i 20-årene. Den siktelsen handler om en drapstrussel.

Høiby er ilagt besøksforbud mot totalt tre kvinner. Politiet har ikke opplyst om hvem dette er.

Nora Haukland er én av fem kvinner som er fornærmet i straffesaken mot Høiby. Han er siktet for å ha mishandlet henne mens de var et par. Foto: Stein J. Bjørge

4. Hvordan stiller Høiby seg til anklagene?

Høiby kom med en uttalelse etter den første pågripelsen. Da innrømmet han kroppskrenkelse og skadeverk i alkohol- og kokainrus mot én av kvinnene. Han beklaget det som hadde skjedd.

Han forklarte også at han hadde slitt med rusbruk og psykiske lidelser over lengre tid. Han oppga at han hadde vært til behandling for dette tidligere, og at det var noe han skulle gjenoppta.

Hittil har han erkjent straffskyld for hensynsløs adferd, brudd på besøksforbud, for skadeverk, trusler, kroppskrenkelse og en drapstrussel.

På alle andre punkter nekter han straffskyld. Det betyr at han nekter for den delen av siktelsen som handler om voldtekt og mishandling i nære relasjoner.

5. Hvorfor ble han varetektsfengslet?

Oslo tingrett ga politiet lov til å varetektsfengslevaretektsfengsleVaretektsfengsling betyr at en som er siktet for en kriminell handling, må sitte i fengsel i en periode mens politiet etterforsker, og potensielt før en rettsak starter. Høiby i én uke med brev- og besøksforbud.brev- og besøksforbud.Av hensyn til etterforskningen kan retten bestemme at siktede ikke kan få besøk, ringe eller skrive og få brev, eller at dette bare kan skje under kontroll. Det skjedde onsdag 20. november. Begrunnelsen var fare for bevisforspillelsebevisforspillelseHandlinger som kan ødelegge eller skjule bevis i en straffesak..

Én uke senere ble han løslatt. Politiet ønsket ikke å forlenge. De tror ikke det er fare for at Høiby skal ødelegge bevis.

Hans advokat, Øyvind Bratlien, mener varetektsfengslingen var feil. Han mener at «katastrofale feilvurderinger lå til grunn».

Øyvind Bratlien (t.v.) er advokaten til Høiby. Andreas Kruszewski er politiadvokaten i Oslo-politiet som leder etterforskningen mot Høiby. Foto: Tomm W. Christiansen

6. Hva kan straffen bli?

StrafferammeneStrafferammeneDen maksimale og minimale straffen som kan gis for en bestemt kriminell handling, ifølge loven. for det Høiby er siktet for, er følgende:

  • Voldtekt uten samleie: inntil ti års fengsel.
  • Mishandling i nære relasjoner: inntil seks års fengsel.
  • Hensynsløs adferd: bot eller inntil to års fengsel.
  • Kroppskrenkelse, skadeverk, trusler og kjøring uten gyldig førerkort: bot eller inntil ett års fengsel.
  • Brudd på besøksforbud: bot eller inntil ett års fengsel. Ved gjentatte brudd: inntil to års fengsel.

7. Får Høiby særbehandling siden han er med i kongefamilien?

Det finnes egne regler for monarker i Norge. De er beskyttet av Grunnloven.beskyttet av Grunnloven.Kong Harald har immunitet. Det betyr at han ikke kan straffeforfølges. De som er i arverekken til tronen, har også en viss beskyttelse: Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, prinsesse Märtha Louise, Maud Angelica Behn, Leah Isadora Behn og Emma Tallulah Behn. Høiby omfattes ikke av dette. Han er ikke i arverekken og ikke formelt en del av kongehuset.

Flere har derimot har reagert på at kronprinsesse Mette-Marit ble varslet om pågripelsen av sønnen.

Det er ikke vanlig. Politiet vil nemlig ikke at den som skal pågripes, skal kunne fjerne bevis eller stikke av.

Kronprinsparet har vært tilbakeholdne med å uttale seg offentlig om straffesaken mot Høiby. Foto: Lise Åserud, NTB

8. Hva har kronprinsparet visst og sagt offentlig?

Aftenposten har avslørt at både Juliane Snekkestad og Nora Haukland varslet kronprinsparet om Høibys oppførsel og livsstil.

Kronprins Haakon har uttalt at straffesaken er «alvorlig». Han har også sagt at han og kronprinsessen har «visst om en del av problemkompleksene til Høiby» – uten å gå i dybden på dette.

Resten av kongehuset har forholdt seg tause om saken.

9. Når kan det bli en rettssak?

Ifølge Aftenpostens opplysninger forventer politiet å ferdigstille etterforskningen i første halvdel av 2025. I så fall vil det ikke bli en eventuell rettssak før tidligst på forsommeren. Det kan også drøye til neste høst.

Enhver person har krav på å bli sett på som uskyldig under hele saken – fra etterforskningen starter til en eventuell dom er klar og rettskraftigrettskraftigEn rettskraftig dom innebærer at det rettskravet som dommen gjelder er endelig avgjort. Det innebærer at domstolens avgjørelse ikke kan bringes inn for overordnet domstol ved bruk av ordinære rettsmidler, som for eksempel en anke..

Read Entire Article