Iran har siden januar tvangsreturnert over én million afghanere. Dette omtales som en av de største massedeportasjonene i nyere tid.
Publisert: 19.07.2025 21:56
Kortversjonen
- Iran har tvangsreturnert over en halv million afghanere de siste ukene. Dette er en av de største massedeportasjonene i nyere tid.
- Afghanere i Iran anklages for spionasje og utsettes for diskriminering.
- Situasjonen er blitt forverret etter 12-dagerskrigen mot Israel. Kritikere mener Iran bruker dette som påskudd for å deportere papirløse.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
På et skjult og mørklagt rom i utkanten av Teheran sitter Shabnam (28) tett inntil sin to år gamle sønn. Ektemannen holder vakt ved vinduet. Hver eneste lyd i trappeoppgangen får hjertet til å hamre. De vet at når politiet banker på døren, betyr det én ting: De skal sendes tilbake til Afghanistan.
Shabnam er kvinneaktivist på flukt fra Taliban. Mannen hennes er tidligere soldat i Afghanistans styrker. Hun vil ikke oppgi fullt navn, av hensyn til sikkerheten.
– Jeg er truet av Taliban og kan ikke vende tilbake. Nå risikerer vi å bli tvangsreturnert fra Iran, sier 28-åringen til Aftenposten.
Nylig ble ektemannen pågrepet utenfor et bakeri, foran øynene på den lille sønnen. Mannen ble mishandlet i politiets varetekt. Familien fikk kun 20 dager på seg til å forlate Iran.
– Vi blir stemplet som spioner og forrædere. Hver dag møter vi hat og diskriminering, sier hun.
Fire millioner afghanere skal ut
Ifølge offisielle tall bor det over seks millioner afghanere i Iran. De to landene er naboer, og det har lenge vært vanlig at mange afghanere krysser grensen for å søke arbeid, utdanning eller beskyttelse i Iran.
I mars sa iranske myndighetene at de ville kaste ut alle afghanere som bor i landet ulovlig. Dette gjelder også de som er født og vokst opp i Iran.
Hittil i år har de utvist over 1,4 millioner afghanere. Bare i løpet av de siste ukene har Iran deportert over en halv million afghanere, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).
Dette omtales som en av de største tvangsreturene i nyere tid.
– Det er tusenvis av mennesker ute i solen – og du vet hvor varmt det kan bli i Herat. Situasjonen er ganske alvorlig. Forrige uke var spesielt voldsom, sa Mihyung Park, leder for FNs internasjonale organisasjon for migrasjon til CNN.
Iranske myndigheter sier at de vil fortsette til alle fire millioner afghanere uten papirer er ute av landet.
Mange familier flyktet fra Afghanistan til Iran for å gi døtrene mulighet til utdanning. Etter at Taliban tok makten i 2021, er millioner av jenter blitt utestengt fra skolesystemet i Afghanistan.
Afghanere stemples som forrædere
Utkastelsene har økt kraftig i kjølvannet av 12-dagerskrigen mot Israel. Det iranske regimet hevder at afghanere har spionert for Israel. Statlige medier har også vist opptak av flere afghanere som anklages for å ha vært spioner for Israel.
– Hundrevis av afghanere og medlemmer av etniske og religiøse minoriteter er blitt arrestert i Iran, anklaget for spionasje. Det rapporteres også om oppfordringer til diskriminering og vold i mediene, hvor afghanere og minoriteter blir stemplet som forrædere. Det skrev Richard Bennett, FNs spesialrapportør for Afghanistan, på X.
Mange afghanere forteller at de blir hetset på åpen gate. Flere opplever å bli kalt spioner.
– Vi har alltid forsøkt å være gode verter, men nasjonal sikkerhet er vår førsteprioritet. Derfor må personer uten lovlig opphold naturligvis vende tilbake. Det sa Irans regjeringstalskvinne Fatemeh Mohajerani til Reuters.
Kritikere avviser dette som et påskudd. De mener Iran bruker krigen som en anledning til å gjennomføre et lenge ønsket tiltak med å redusere antallet papirløse afghanere i landet. Samtidig vender myndighetene folkets misnøye mot en sårbar minoritet.
Anklaget for spionasje og mishandlet
Mujtaba (24) er en av mange afghanere som er blitt arrestert og anklaget for spionasje etter krigen mellom Iran og Israel. Han og broren Mustafa ble tatt av iranske myndigheter på vei til jobb i Teheran.
– Vi svarte at vi ikke visste noe om Israel, sier Mujtaba til Aftenposten. – Da begynte de å slå oss.
Han forteller også at han ble utsatt for både utpressing og mishandling.
– Først tok de alle pengene mine. Deretter sendte de meg til et interneringssenter hvor jeg ble holdt i to netter. Der tvang de meg til å betale ytterligere 50 dollar, sier han.
Forholdene i senteret var svært dårlige. Ifølge Mujtaba fikk de hverken mat eller drikkevann.
– Det var rundt 200 mennesker der. Vi ble slått og mishandlet, forteller han.
Etter oppholdet i senteret ble han, sammen med flere andre, kjørt til grensen og deportert til Afghanistan – et land han knapt kjenner.
– Vi er født og oppvokst i Iran. Vi kjenner ingen i Afghanistan, sier 24-åringen.
Mujtaba er også sterkt bekymret for moren, som fortsatt befinner seg alene i Iran.
– Hun er helt alene nå. Hun har ingen der, sier den unge mannen.