Sammenligner 22. juli-terroren med bombingen av Hiroshima

1 month ago 24



TYRISTRAND: Terroristen Anders Behring Breivik sammenligner seg selv med de allierte under andre verdenskrig.

Anders Behring Breivik i Ringerike fengsel. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Publisert: 11.12.2024 12:51

Kortversjonen

Det kommer frem i den nye rettspsykiatriske erklæringen som er laget om terroristens psykiske helse.

Aftenposten har fått innsyn i rapporten. Der gjengis det inngående fra flere av samtalene Breivik har hatt med psykiateren og psykologen som i sommer og høst undersøkte ham.

Den første samtalen var 17. juni i Ringerike fengsel i innsattes celle bak gitter. Til spesialist i psykologi Kåre Nonstad og psykiater Pia Jorde Løvgren fortalte han det samme han har forfektet de siste årene: Terroren han utførte var «grusom, men nødvendig».

Den 22. juli 2011 drepte han 77 mennesker. Og i løpet av samtalen sammenligner Breivik sitt eget angrep med de allierte gjorde i Hiroshima, NagasakiHiroshima, Nagasaki6. og 9. august 1945 slapp USA atombomber over henholdsvis Hiroshima og Nagasaki mellom 150.000 og 246.000 døde av bombene. og DresdenDresdenNatten mellom 13. og 14. februar 1945 teppebomber de allierte den tyske byen Dresden med blant annet brannbomber. Opp mot 25.000 mennesker ble drept. i Tyskland under andre verdenskrig.

– Vi må noen ganger utslette sivilbefolkningen for å oppnå det vi ønsker, som er å ta over makten, fortalte han psykiaterne.

Spesialist i psykologi Kåre Nonstad og psykiater Pia Jorde Løvgren har møtt terroristen til flere samtaler i sommer og i høst. Foto: Beate Oma Dahle, NTB

Forklarer seg i retten

Onsdag skal han forklare seg i lagmannsretten i Ringerike fengsel. Siden han ble pågrepet i 2011, har 45-åringen sittet isolert. Nå saksøker han staten for andre gang. I 2017 tapte han.

Nå vil han igjen få domstolen til å vurdere om forholdene han soner under i Ringerike fengsel, bryter med hans rettigheter som menneske. Han tapte første runde i tingretten i februar. Ankesaken i Borgarting pågår til fredag. Den nye sakkyndige vurderingen er et viktig bevis for både Breiviks forsvarere og staten.

I alle rettssaker med Breivik har enten aktor, regjeringsadvokat eller dommere forsøkt å få Breivik til å si unnskyld til overlevende og etterlatte. Ingen har klart det.

Han har hele tiden sagt at han mener angrepet var grusomt, men nødvendig. Samtidig påstår han at han tar avstand fra vold.

Kristoffer Nerland og Caroline Røkenes fra Regjeringsadvokaten fører saken på vegne av staten. Foto: Ole Berg Rusten, / NTB

Helt uten troverdighet, mener samtlige dommere, statsadvokater, regjeringsadvokater og psykiatere som har vurdert Breivik i 13 år.

I samtalen med de nye sakkyndige i sommer gjentar han dette. Så kommer han med en forklaring på hvorfor han ikke vil beklage, ifølge referatet fra samtalene med de sakkyndige i juni.

Han beskriver at han nå har lagt seg på en linje hvor han vil ta avstand fra vold, men holde på det prinsipielle synet på urfolksrettigheter.

Vestlige regimer har aldri beklaget Hiroshima, Nagasaki eller Dresden fordi de mente det var nødvendig for å få en avslutning på andre verdenskrig.

Den linjen har også han lagt seg på, forteller han.

Regjeringsadvokaten mener Breivik etter 13 år i forvaring er den samme som han var i 2011. Like farlig.

1 av 3Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Ikke syk

De to sakkyndige er tydelige i sin konklusjon i rapporten. De finner ingen psykotiske tilstander hos 45-åringen. De mener han fremstår som et særtilfelle som skiller seg fra alt man har sett i tidligere praksis.

De nye sakkyndige mener heller ikke han er syk eller har noen alvorlig sinnslidelse. De mener han er uten schizofreni og psykotiske tilstander.

De finner heller ingen tegn til formelle tankeforstyrrelser eller noen alvorlig sinnslidelse de siste ti årene. De mener han derimot har både narsissistisk og dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Read Entire Article