Russland truer med militær respons

4 weeks ago 16



Russland advarer mot økt norsk militært nærvær på Svalbard og truer med å sende soldater til Arktis. – Signalpolitikk, mener forsker.

I Barentsburg på Svalbard bord det rundt 400 mennesker, de fleste russere. Bildet viser en Lenin-statue foran boligblokker i tettstedet. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Publisert: 19.12.2024 20:33

Kortversjonen

Russlands utenriksdepartements talskvinne Maria Zakharova hevder i en ny orientering at Norge driver en kampanje for å militarisere Svalbard.

«Utenriksdepartementet har merket seg kampanjen for å militarisere Spitsbergen, som har fått gjennomslag i Norge. Høytstående norske politikere har pekt på de påståtte hybridtruslene hybridtruslene Trusler som kombinerer konvensjonelle militære metoder med andre typer angrep, som cyberangrep eller desinformasjon. fra Russland når de oppfordrer til større militær tilstedeværelse på øygruppen», skriver hun.

Tidligere utenriksminister og Høyre-politiker Ine Eriksen Søreide har tatt til orde for sterkere norsk militær tilstedeværelse på Svalbard.

Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, truer med militær tilstedeværelse i Arktis om Norge øker sitt militære nærvær på Svalbard. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Zakharova viser til artikkel 9 i SvalbardtraktatenSvalbardtraktatenSvalbardtraktaten er en internasjonal avtale som sikrer «Norges fulle og uinnskrenkede» suverenitet over Svalbard. Traktaten fastsetter samtidig vilkår som Norge skal oppfylle i forvaltningen av området, blant annet når det gjelder likebehandling av borgere og selskaper fra alle land som har sluttet seg til avtalen og begrensninger på bruk til visse militære formål. Svalbardtraktaten ble inngått 9. februar 1920 og trådte i kraft 14. august 1925, og er ratifisert av til sammen 44 land. Kilde: SNL fra 1920, som hun mener forplikter Norge til ikke å bygge infrastruktur som kan brukes til krigsformål.

«Russland ser på ethvert aggressivt trekk i dette territoriet som et brudd på denne traktaten og en farlig provokasjon som kan føre til utplassering av militære ressurser i Arktis», advarer hun.

Zakharova gjentar at det kun er rykter og påstander at Russland vil angripe Spitsbergen, som er den største øya på Svalbard.

Hun legger til at Russland allerede nå opplever større militært nærvær av norske soldater og våre allierte i Nord-Norge.

«Vi har allerede sett et lignende scenario utspille seg i Fastlands-Norge da de satte i gang en massiv innsats for å militarisere landets nord i tråd med USAs og Natos agenda», skriver Zakharova.

«Det er ganske åpenbart at de nå har utvidet disse tilnærmingene til også å dekke Spitsbergen», legger hun til.

Forsker: Signalpolitikk fra Russland

– Det ligger en vag trussel om økt militær tilstedeværelse i Arktis, sier Arild Moe seniorforsker på Fridtjof Nansens Institutt.

Han finner det uklart hva Russland egentlig ser på som en trussel. Den russiske oversettelsen omtaler mulige endringer i norsk politikk som en «provokasjon», men trusselens betydning er vag, ifølge Moe.

Arild Moe

Seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, med hovedfokus på Russland.

I uttalelsen refererer Zakharova også til at et datasenter på Svalbard er blitt brukt til å samle etterretningsdata for amerikanske og ukrainske etterretningsbyråer og militære for å støtte krigføringen mot Russland.

Denne type data er ifølge Moe ment for miljøovervåking og lignende formål, og har ikke en militær hensikt.

– Men Russland hevder de kan brukes indirekte for å hjelpe Ukraina. Det kan man ikke utelukke. Selv om dette er en drøy påstand.

Russland advarer mot den økte norske militære tilstedeværelsen på Svalbard og truer med å sende soldater til Arktis som en reaksjon på det de anser som en militarisering fra norsk side. Her fra Longyarbyen. Foto: Bjørge, Stein / Aftenposten

Moe fremhever at det er bemerkelsesverdig hvordan Russland denne gangen siterer Svalbardtraktaten mer presist enn tidligere. De erkjenner nå at Norges handlinger ikke bryter traktaten, i motsetning til tidligere påstander om at Svalbard er demilitarisert.

De siste årene har Norge understreket at Svalbardtraktaten ikke hindrer planlegging av militært forsvar, og at forsvarsforberedelser er nødvendige, så lenge det ikke innebærer bygging av infrastruktur på øygryppen.

– Det er denne politikken Russland nå reagerer på, forklarer Moe.

– Er Russland «føre var» med å sende ut denne advarselen?

– Ja, dette er signalpolitikk fra Russland. De følger med og vil ikke at utviklingen skal skade deres interesser. Notene er blitt sendt over flere år uten konkrete følger, men Russland ønsker å være på vakt.

– Valgte selv å gå til angrep

Utenriksdepartementet (UD) i Norge sier at Norge følger sine forpliktelser i traktaten.

– Svalbard er en del av Norge og en del av Nato. Norske myndigheter opptrer selvfølgelig i tråd med Svalbard-traktaten. Russland valgte selv å gå til angrepskrig mot nabolandet Ukraina.

Det skriver Cecilie Skjennald i en e-post til Aftenposten. Hun er kommunikasjonsrådgiver i UD.

Read Entire Article