Russisk parlamentsmedlem: – Spitsbergen er ekstremt viktig for oss

2 weeks ago 24



Kortversjonen

  • Under en russisk TV-debatt ble det at Russland overtar Svalbard og deler Grønland med USA.
  • Duma-medlem Andrej Guruljov hevder at «krigen i Arktis har begynt» og foreslår en avtale med Trump.
  • Russland-forskere mener uttalelsene er retorikk påvirket av Trumps Grønland-ønske og ikke representerer offisiell russisk politikk.

– Det hersker mange misforståelser om Svalbard. Ikke alle vet at Svalbard er norsk territorium. Folk tror det er et internasjonalt protektorat og lignende. Norge har en formidabel pedagogisk oppgave å forklare selv allierte hvilket område dette er.

Slik reagerer sjefforsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt da VG ringer for å høre om Svalbard nå blir brikke i et geopolitisk maktspill.

Bilde av Kristian ÅtlandKristian Åtland

Sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Det kunne i alle fall virke slik under en debatt på russisk statskontrollert TV søndag 5. januar.

Panelet diskuterte hva Russland bør gjøre i kjølvannet av påtroppende president Donald Trumps julehilsen – der han gjenopptok sitt gamle ønske om å ta kontroll over Grønland.

I debatten deltok blant annet en general, et medlem av Dumaen og militæranalytikere.

Den kjente programlederen Vladimir Solovjov ledet debatten som gikk på Kanal 1 (Pervyj kanal). Dette er en av de tre store TV-stasjonene i Russland, med over 250 millioner seere i mange land.

– Krigen i Arktis har begynt

Duma-medlem Andrej Guruljov gikk hardt ut:

– Vi må akseptere at krigen i Arktis i realiteten nå har begynt. Når Trump nå har annonsert sine forhåpninger for Grønland, hvorfor ser ikke vi til Grønland også? spurte Guruljov og fortsatte:

– Trenger vi Grønland? (...) Vi kan gjøre en avtale med Trump og dele Grønland i to deler. Det er åpenbart at Danmark aldri mer vil sette sin fot der.

Deretter utbrøt Guruljov plutselig:

«Spitsbergen er ekstremt viktig for oss nå. Den (øya, journ.anm.) er lokalisert rett nedenfor vår Nordflåte.

Spitsbergen er Svalbards største øy med et areal på 37 673 kvadratkilometer. Den er også Norges største øy og blant de 40 største øyene i verden.

 Stella Bugge / VGOPPE TIL DEBATT: Svalbard engasjerer russiske meningsytrere. Foto: Stella Bugge / VG

Jevgenij Buzhinski, en pensjonert russisk general, har tidligere tatt til orde for å bombe land som støtter Ukraina med kjernefysiske våpen.

Under TV-debatten foreslo han å ta Grønland, via Svalbard.

– Hvis vi skal være realistiske, ville jeg stemt for Spitsbergen for så å gjøre en avtale med Trump om Grønland, sa Buzhinski under TV-debatten.

– Spyttklysen Skandinavia

Deretter brøt programleder Solovjov inn med sitt syn:

– Vi burde ikke være redd for å vise våre ambisjoner. Helt realistisk, jeg forstår ikke engang hvorfor spyttklysen som kalles Skandinavia i det hele tatt eksisterer (...) Strategisk er de en trussel mot oss, sa han.

Paneldeltagerne havnet deretter i en diskusjon om de er etterkommere etter vikinger, skytere eller om de stammer fra Asia.

Den russiske ambassaden i Oslo har så langt ikke besvart VGs henvendelser.

 Jørgen Braastad / VGISBJØRNENS RIKE: En isbjørnbinne og ungene hennes på Svalbard. Foto: Jørgen Braastad / VG

– Å rope ulv

Russland-forsker Jakob M. Godzimirski ved NUPI mener uttalelsene må tas med en klype salt.

– Det koster ingenting å komme med denne typen uttalelser, men å få omsatt dette til reell politikk krever mye mer enn ord, sier han.

– Solovjov er en av de fremste russiske propagandistene. Han har flere programmer der han kommer med påstander og truer alle rundt om i verden, fortsetter NUPI-forskeren.

Bilde av Jakub M. GodzimirskiJakub M. Godzimirski

NUPI-forsker

– Dette er «å rope ulv». Spenningen maksimeres. Jeg leser uttalelsene som et ekkokammer fra andre siden av Atlanterhavet.

Her sikter NUPI-forskeren til påtroppende president Donald Trump.

Godzimirski tolker uttalelsene som en direkte konsekvens av Trumps prat om at USA bør overta Grønland.

– Russland vil ikke snakk med Tyskland, Frankrike eller Storbritannia. Det er bare USA som er Russlands verdige motstander. Det er dem de vil forholde seg til, sier forskeren.

– Trump snakker om å overta Grønland. Dette har utløst debatten og fører til at retorikken eskalerer.

Frykter du at Russland vil okkupere Svalbard?aNei. Dette er bare debattanter som skyter frem brystkassen.bJa. Jeg er redd for at dette kan bli offisiell politikk.cTja. Stiller meg avventende til hvordan geopolitiske relasjoner og utspill blir påvirket etter at Donald Trump er innsatt som president.

Bekymret avventende

For Russland som «ligger i konflikt med det kollektive Vesten» er det fremdeles kontroversielt at Svalbardtraktaten ga Norge suverenitet over Svalbard i 1920, forklarer Godzimirski.

– Det er alltid grunn til bekymring når man gjør krav på noe andre har. Men foreløpig er USA medlem av Nato og Norge samarbeider tett med USA. Vi må smøre oss med tålmodighet og se hvordan uttalelsene til Trump utformes i politisk praksis, understreker han.

– Vi må høre på hva Trump har å si, men det viktigste er hva USA gjør.

Dette bør du vite om Svalbard

  • Svalbard er ikke et fylke, kommune eller eget valgdistrikt.
  • Norske statsborgere som er bosatt på Svalborg har derfor hjemtilhørighet i den kommunen de var bosatt i før de flyttet til øyen.
  • I 1920 ble fastslo Svalbardtraktaten at Svalbard tilhørte Norge. Traktaten trådde i kraft i 1925.
  • Svalbardtraktaten gir alle borgere og selskaper tilhørende stater som har signert traktaten retten til å oppholde seg, drive jakt og næringsvirksomhet på Svalbard.
  • Barentsburg er den russiske bosetningen på øyen.

KILDE: Store norske leksikon

Storkrig og økt spenningsnivå

Sjefforsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er ekspert på russisk sikkerhets- og forsvarspolitikk i nordområdene.

– Det er mye retorikk fra russisk side om Arktis. Det som kommer fra parlamentsmedlemmer er ofte mer ekstremt enn det som kommer fra offisielt myndighetshold.

Svalbard har alltid vært et ømt punkt for Russland, understreker han.

– I det nåværende geopolitiske klimaet med en storkrig i Europa og økt spenningsnivå mellom Russland og Nato, dukker denne retorikken opp igjen.

Bilde av Kristian ÅtlandKristian Åtland

Sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Også Åtland tolker utspillene som nasjonalistisk retorikk.

– Foranledningen her er jo Trump sitt utspill om Grønland. Det har russerne tydeligvis fått med seg, men dette er ikke offisiell russisk politikk.

Dette er et typisk eksempel på russisk utspillsretorikk, mener Åtland.

– Russiske talkshow er ganske ekstreme. Samtidig kommer uttalelsene fra folk som sitter i parlamentet. Forholdet mellom Norge og Russland og Russland og USA er anstrengt i utgangspunktet. Det blir ikke bedre av dette.

– Hva mener Putin?

– Putin går selv langt i sin retorikk, men ikke så langt som dette. Samtidig irettesetter han ikke dem som sier disse tingene.

Read Entire Article