Russebussen koster over 1,5 millioner. – Vi får hverken brukt den eller solgt den.

4 weeks ago 23



– De som har kjøpt en sidestilt buss nå, bør allerede se på mulighetene for å komme seg ut av avtalen, sier Thomas Iversen ved Forbrukerrådet.

Ulrik Sveinunggard Hus (17), Olav Reese Pettersen (17) og Lars Nordby Løvlie (17) går på Blindern videregående skole og Oslo Handelsgymnasium i Oslo. De har allerede sikret seg en sidestilt russebuss til russetiden 2026. Foto: Ørjan Ryland

Publisert: 19.12.2024 21:48

Kortversjonen

Neste år blir sannsynligvis det siste året russen får rulle med busser som har sidestilte seter.

Det har satt Lars Nordby Løvlie (17), Olav Reese Pettersen (17), Ulrik Sveinunggard Hus (17) og flere andre gutter i en knipe.

De er først russ i 2026, men har allerede kjøpt russebuss. Over 1,5 millioner kroner har guttene på russebussen brukt på en veteranbuss med sidestilte seter.

– En sidestilt veteranbussveteranbussEt kjøretøy regnes som veterankjøretøy når det er 30 år gammelt eller mer. pleier å koste mellom 1–2 millioner kroner. Det er selvfølgelig delt på alle 30 medlemmene, men når man selger den videre, får man som oftest like mye eller mer enn det man kjøpte den for, sier Løvlie.

Taper minst 50.000 hver

Det er få slike russebusser i landet. Siden 2004 er ingen busser med sidestilte seter og ståplasser blitt godkjent i Norge, men de gamle godkjenningene gjelder ennå. Det er altså et fåtall slike busser, som russen betaler dyrt for å få tak i.

Men i 2026 er sannsynligvis slike busser forbudt på norske veier.

– Vi har bussen og får hverken brukt den eller solgt den, sier Hus.

– Vi taper en del penger, sier Løvlie.

Slik vil neppe bussene se ut i 2026. Skal russebussen til guttene brukes må den sannsynligvis bygges om. Bildet viser en annen russebuss som ble kontrollert tidligere i år. Foto: Dan P. Neegaard

Guttene anslår at de vil tape minst 50.000 kroner. De har allerede innbetalt store deler av summen for russebussen.

Derfor mener de regjeringen burde lagt opp til en gradvis utfasing av sidestilte busser i stedet for å forby dem allerede fra 2026.

– Vi har ikke solgt den videre ennå, og det er ikke så mange som vil ha den lenger, sier Løvlie.

Forbrukerrådet: Undersøk muligheten for å gå ut av avtalen

Thomas Iversen ved Forbrukerrådet sier vi må anta at forbudet mot sidestilte busser går gjennom som planlagt.

– De som har kjøpt en sidestilt buss nå, bør allerede se på mulighetene for å komme seg ut av avtalen, sier han.

Thomas Iversen

Juridisk seniorrådgiver ved Forbrukerrådet.

– Er ikke russebussen lovlig på norske veier når gruppen overtar den, er bussen mangelfull ved overtagelse. Da er det selgers ansvar, siden avtalen forutsetter en buss som kan kjøre lovlig på norske veier. Da kan gruppen mest sannsynlig kreve at avtalen heves.

Problemet er hvis russebussen er lovlig ved overtagelse, men blir ubrukelig etterpå:

– Utenforliggende forhold som skjer etter leveringen, vil som en tommelfingerregel være kjøpers risiko – og dermed ikke gi noen rettigheter overfor selger. Det finnes likevel en mulighet, men den er ikke helt rett frem.

Avtaleloven § 36 kan brukes som en «nødløsning» i svært urimelige situasjoner. Iversen mener det er mulig å argumentere for at avtalen oppheves med denne bestemmelsen.

Dermed kan forbudet også gå utover 2025-russen som allerede har solgt bussen sin.

– Det vil kunne være mange nyanser i disse sakene, og dersom partene trenger bistand til å komme til en riktig løsning, anbefaler vi megling hos Forbrukertilsynet, sier Iversen.

Hvis russegruppen har signert en leieavtale, bør de sjekke kontrakten for å se om den dekker slike situasjoner, sier Iversen.

– Videre må russen kontakte selskapet og enten kreve en annen buss eller at avtalen heves. Der selskapet kan levere en annen buss, er det naturlig at differansen mellom avtalt og levert ytelse kompenseres med et prisavslag, sier Iversen.

– Hvordan kan man «måle» at bussen de får levert, er av samme verdi som bussen de opprinnelig hadde avtale om å leie?

– Først og fremst må man se nøye på avtalen og vurdere om dette forbeholdet er rimelig. I tilfellene der utleieselskapene har tilranet seg for store friheter til å levere noe annet, vil russen fortsatt kunne kreve å heve avtalen.

– Blir sikkert gøy uten buss også

Det er ikke første gang tematikken er løftet opp. I mars 2024 skrev Aftenposten at slike busser kunne bli forbudt allerede i 2025. Guttene er derfor ikke overrasket over at dette kunne skje.

– Hvis dere så dette komme, hvorfor kjøpte dere sidestilt buss da?

– Det var jo det at det sannsynligvis ikke skjer, så det var litt uheldig at det kanskje skjer nå. Rett og slett uflaks, sier Løvlie.

Hadde de visst at dette ville skje, så hadde de nok revurdert kjøpet.

– Det blir sikkert gøy uten buss også. Dette er ikke hele livet vårt, understreker Løvlie.

Read Entire Article