Regjeringen med 30 tiltak mot muslimfiendtlighet

1 month ago 19



Statsminister Jonas Gahr Støre har laget en handlingsplan mot muslimfiendtlighet. Muslimske organisasjoner møter rapporten med forsiktig entusiasme.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterte fredag en bunke tiltak mot muslimfiendtlighet i Norge og utlandet. Foto: Javad Parsa / NTB

Publisert: 13.12.2024 21:48

Kortversjonen

«En ambisjon, en prioritering, en kurs».

Det er hva statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kaller planen han la frem fredag formiddag.

Den nye handlingsplanen mot muslimfiendtlighet muslimfiendtlighet Muslimfiendtlighet er utbredte negative fordommer, uriktige eller sterkt overdrevne negative påstander om muslimer, og handlinger og praksiser som angriper, ekskluderer eller diskriminerer mennesker på bakgrunn av at de er eller antas å være muslimer. Kilde: Cora Alexa Døving, Holocaust-senteret.tar for seg hva myndighetene, i samarbeid med andre aktører, kan gjøre for å redusere muslimfiendtlighet.

Mer enn halvparten utsatt for diskriminering

Siden forrige plan mot muslimfiendtlighet kom, har pilene pekt i riktig retning.

Endringer i andelen av befolkningen med muslimfiendtlige holdninger, ifølge tall fra holocaustsenteret:

2017 og 2012: 27 prosent

2022: 22,6 prosent

2024: 22,1 prosent

Men muslimer, og personer som antas å være muslimer, utsettes fortsatt for stereotypisering, diskriminering og rasisme.

Det viser en rekke undersøkelser og forskning som handlingsplanen referer til:

  • Over én av fem i den norske befolkningen har muslimfiendtlige holdninger.
  • Omtrent én av tre har utpregede fordommer mot muslimer.
  • Mer enn halvparten av muslimer i Norge at de har vært utsatt for diskriminering det siste året.
  • Muslimer utsettes for diskriminering på flere ulike arenaer, for eksempel i arbeidslivet, i det offentlige rom og i møte med offentlige tjenester

30 tiltak

Og selv om denne muslimfiendtligheten først og fremst rammer muslimer, rammer den også storsamfunnet, slår regjeringen fast.

– Et sterkt demokrati er bærebjelken i samfunnet vårt. Det blir sterkt når alle, uavhengig av etnisk eller religiøs bakgrunn, er med i fellesskapet vårt. Derfor må vi bekjempe muslimfiendtlighet, sa Støre.

Statsministeren og hele ni statsråder har underskrevet handlingsplanen.

Med 30 nye tiltak ønsker regjeringen å vise at den tar kampen mot muslimfiendtlighet på alvor. Innsatsen settes inn på tre prioriterte områder:

  • Dialog og et velfungerende demokrati
  • Kunnskap og kompetanse
  • Trygghet og sikkerhet

– Å bli utsatt for fiendtlighet og fordommer er svært vondt og kan føre til mer polarisering. Regjeringen vil legge til rette for mer og bedre dialog mellom ulike grupper i samfunnet, og på den måten bidra til å bygge ned fordommer og fiendtlighet, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre og kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery lar seg fotografere med fremmøtte etter redegjørelsen av ny handlingsplan mot muslimfiendtlighet i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

Bekymret for gjennomføringen

Paraplyorganisasjonen Muslimsk Dialognettverk (MDN) er glade for at muslimfiendtlighet anerkjennes som et samfunnsproblem.

Overfor Aftenposten roser nestleder Arshad Jamil bredden i handlingsplanen, og viser til at den tar for seg alt fra arbeid mot desinformasjon og mangfoldskompetanse i politiet, til intoleranse mot muslimer internasjonalt.

Samtidig presiserer MDN at en plan må følges opp, og retter kritikk mot det de mener er manglende involvering av muslimske aktører som dem selv i tiltakene.

Det eneste eksempelet på det sistnevnte som MDN finner i tiltakspakken, er etableringen av en formalisert ordning med såkalte muslimske veiviseremuslimske veivisereBesøk på skoler og moskeer for å gi forståelse og kunnskap om muslimer og islam. Målet med denne type ordninger er å motvirke stereotypier, fordommer og diskriminering..

– Jeg er bekymret for at tiltak som bare gjennomføres «så lenge det er budsjett for det» risikerer å bli skjøvet til side når andre prioriteringer dukker opp. Det vi trenger er dedikerte midler, en konkret finansieringsplan og en garanti for at tiltakene blir
gjennomført, sier Jamil.

Mohammed Abdullahi er prosjektleder i Islamsk Råd Norge. Foto: Charlotte Førde Skomsøy / Aftenposten

Islamsk Råd Norge (IRN) var i likhet med MDN til stede under lanseringen av handlingsplanen. De berømmer regjeringen for initiativet.

Men også de ser mangler ved planen. I en pressemelding tar organisasjonen blant annet til orde for:

  • Mer kunnskapsheving: Myndighetene bør gjøre mer for å øke kunnskapen i Norge om islam og muslimer. Det er dessverre fortsatt utbredt med feilinformasjon og myter.
  • Bedre opplæring: Det bør gjøres mer for å forebygge muslimhets allerede i skolen. Mer kunnskap som kan forebygge rasisme og hat mot muslimer bør inn i pensum.
  • Mer fokus på «dobbel» rasisme: Det er nå mindre akseptabelt med rasisme knyttet til hudfarge. – I praksis innebærer det at muslimer gjerne rammes av en dobbelt form for fremmedfiendtlighet: både mot fargede og muslimer, mener Abdullahi.

– Denne planen er et viktig signal om at Norge tar muslimfiendtlighet på alvor, men utviklingen og tallene viser oss samtidig at vi fortsatt har en lang vei igjen å gå for å sikre likestilling, inkludering og trygghet for alle, sier Mohammed Abdullahi i pressemeldingen.

Read Entire Article