Razziaer mot skeive i Russland: – Målrettet forfølgelse

2 hours ago 3



 Evgenia Novozhenina / AP / NTB Foto: Evgenia Novozhenina / AP / NTB

Et uavhengig russisk medium avslører at myndighetene kartlegger skeive over hele det veldige landet. Ekspert er ikke overrasket over avsløringen.

Torsdag 6. februar kl. 00:37

Kortversjonen

  • Russiske myndigheter kartlegger skeive over hele landet, avslører Meduza.
  • Det har blitt stadig flere razziaer.
  • Skeive utsettes for overvåkning og provokasjoner, ifølge Helsingforskomiteen.
  • Eksperter mener målet er å bruke informasjonen til å ramme individer.

Det er Meduza som i en større artikkel forteller om razziaer mot samlinger av skeive i en rekke byer, og at politiet samtidig benytter muligheten til å registrere personene som er til stede.

Etter at russisk høyesterett i november 2023 erklærte den «internasjonale LHBT-bevegelsen» som «ekstremistisk organisasjon», har russisk politi startet en omfattende jakt på skeive, ifølge Meduza.

 AP / NTBSå sent som i 2020 kunne russiske skeive gå på gatene og markere seg. Det er ikke lenger mulig. Foto: AP / NTB

– Over hele landet gjennomføres razziaer mot besøkende på homoklubber og privatfester. Homofile blir satt under oppsyn av lokale politibetjenter. Representanter for miljøet som skjuler sin identitet, blir forsøkt avslørt av provokatører, skriver det uavhengige mediet, som har måttet flytte sin virksomhet til Latvia for å unngå sensuren.

Mina Skouen, seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, er ikke overrasket:

– Artikkelen presenterer et svært dystert, men realistisk bilde, av skeive liv i Russland i dag. De tre siste årene har vi sett utelukkende mer undertrykking, mer målrettet forfølgelse fra både myndigheter og ikke-statlige aktører, og at viktige støttespillere og sikkerhetsnett har forsvunnet, sier hun til VG.

 GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / Kreml POOL / EPA / NTBVladimir Putin med patriark Kirill. Den russisk-ortodokse kirken har støttet forbudet mot «skeiv propaganda». Foto: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / Kreml POOL / EPA / NTB

– Vi er kjent med at russisk politi begynte registrering av enkeltpersoner ved skeive forsamlingssteder allerede før høyesterettsvedtaket om «ekstremistisk» tredde i kraft, og at russiske myndigheter generelt har omfattende registre over personer i landet.

Meduza ramser opp en rekke hendelser fra razziaer i en rekke byer i Russland:

  • På en bar i Krasnojarsk i Sibir beslagla etterforskerne opptak fra overvåkningskameraer og fant «to eller tre øyeblikk der mennesker av samme kjønn ... klemmer og kysser hverandre».
  • St. Petersburgs eldste homoklubb, som var i drift fra 2005 til 2023, opplevde over ti razziaer før den ble stengt.
  • På et skeivt utested på et ukjent sted i Sibir skal myndighetene ha kopiert hele databasen med reservasjoner.
  • På en «erotisk fest» i Ural-området spurte politibetjenter først: «Er det homofile og lesbiske her?» Deretter blokkerte de alle innganger og utganger, slik at ingen av de 170 gjestene kunne forlate stedet uten å vise legitimasjon.
  • På et skeivt utested i Petrozavodsk ble alle tilstedeværende fratatt telefonene sine.
  • På en privat fest i Leningrad-regionen krevde myndighetene at gjestene skulle levere inn passene sine og låse opp alle elektroniske enheter.

– Kartlegging av enkeltmenneskers seksualitet og kjønnsidentitet på denne måten kan aldri rettferdiggjøres, og det er vanskelig å se for seg en annen motivasjon enn å kunne bruke informasjonen for å på ulike måter ramme enkeltindivider, sier Mina Skouen i Helsingforskomiteen.

– Er det mange skeive som rømmer Russland?

– Det er ikke lett for folk å forlate Russland i dag – uavhengig av hvordan du definerer deg. Det er nesten umulig å få visum, med de begrensningene som er innført i Schengen-området. For skeive kan det ofte være vanskeligere, fordi man ikke kan vise til ekteskap, barn, eiendom og annet – som kreves hvis du skal søke om visum. Land russere ikke trenger visum for å reise til er ofte også utrygge for skeive, som landene i Sentral-Asia, Tyrkia, Armenia og Georgia.

 AP / NTBSkeive demonstrerer på gaten i St. Petersburg i 2018. Foto: AP / NTB

Skouen legger til:

– Ikke-binære og transpersoner har ofte ikke anledning til å dra, fordi man frykter å miste tilgangen man har på livsnødvendig behandling. Selv om det er forbudt å gi kjønnsbekreftende behandling i Russland, finnes det likevel måter å ivareta dette på – som man da mister hvis man skal reetablere seg et annet sted.

– Regnes angiveri av skeive som en «borgerplikt»?

– Angiveri er en integrert del av hvordan det russiske regimets kontroll over befolkningen praktiseres – fra Tsjetsjenia til Murmansk. Trusler om outing overfor familie og arbeidsgivere er velkjent. Om det kan kalles borgerplikt er jeg nølende til, fordi det gir et skinn av noe positivt. Dette er totalitære virkemidler for å styre et land med frykt, kontroll og vold.

 HelsingforskomiteenMina Skouen. Foto: Helsingforskomiteen

– Å bruke lhbtq-personer som syndebukker er en integrert del av Kremls strategi, og de er i godt selskap internasjonalt i disse dager, sier Skouen.

Hun mener at i land hvor demokratiet «halter» – som Ungarn og Georgia, men den siste uken i USA – har vist at Putin har gode allierte i kampen mot skeives likeverd også andre steder.

– Vi kan ikke lenger se på Kremls angrep på lhbtq-personer som et russisk anliggende, det er et globalt tilbakeslag som rammer bredt. mener Mina Skouen.

Read Entire Article