Seks dager før byrådsskiftet i Oslo, fikk den avtroppende byrådslederen Raymond Johansen (Ap) innvilget tre måneders etterlønn av sine egne kolleger i byrådet. Nå vil Rødt be om lovlighetskontroll av vedtaket.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Dagen før byrådet fikk av 25. oktober, kunngjorde Johansen at han hadde fått ny jobb, som generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Det ble da opplyst at Johansen skulle tiltre 25. januar neste år.
Få dager tidligere hadde Johansen fått innvilget tre måneders etterlønn fram til 25, januar, av sitt eget byråd, viser saksdokumenter som VG har sett.
– Jeg trenger å roe kålrabien litt, som vi sier på Tveita, sa Johansen til VG 24.oktober.
Hastebehandlet
Det var NRK som først meldte at Johansen har fått innvilget såkalt ettergodtgjøring i inntil tre måneder fra Oslo kommune, tilsvarende om lag 400 000 kroner før skatt.
Ifølge protokollene fra Johansens byråd i Oslo fremgår det at Johansens søknad om etterlønn ble hastebehandlet av Oslos byråd 19. oktober.
Saken sto ikke på byrådets offentlige sakskart før dette møtet, slik kommuneloven krever: At sakslisten til møtet og andre møtedokumenter skal være tilgjengelige for allmennheten.
I protokollen fra byrådsmøtet står det at saken likevel ble avgjort i dette møtet av «hensyn til sakens videre fremdrift».
Johansen selv fratrådte som inhabil i behandlingen, ifølge møtereferatet.
Saken ble derfor forberedt av hans nære kollega Rina Mariann Hansen (Ap), som var byråd for næring og eierskap. Hun anbefalte søknaden samme dag som byrådet innvilget Johansens søknad om etterlønn.
Kan begynne tidligere
Nå sier Johansen til VG at han er i dialog med Norsk Folkehjelp om å starte i den nye jobben som generalsekretær tidligere - og at han i så fall vil varsle Oslo kommune om å stoppe utbetalingen av etterlønn.
– Jeg kan uansett ikke starte i noen ny jobb før Oslo kommunes karanteneutvalg har avgjort om jeg blir pålagt karantene før tiltredelse. Det skjer senere denne uken, sier Johansen til VG tirsdag ettermiddag.
Han sier at han 11. november sendte brev til Oslo kommune og varslet at han var i kontakt med sin nye arbeidsgiver om en eventuell tidligere dato for å starte i ny jobb.
Ukjent med ny jobb
VG har spurt Rina Mariann Hansen hvorfor det hastet å behandle etterlønn-søknaden fra hennes sjef, byrådslederen.
Hun henviser spørsmålet videre til byrådslederens kontor, som svarer slik:
«Saken ble behandlet i det som var byrådets siste ordinære møte. For at byrådet skulle rekke å ferdigbehandle saken, ble den derfor vedtatt direkte.»
– Visste du at Johansen var i kontakt med Norsk Folkehjelp om ny jobb da du hastebehandlet hans søknad?
– Jeg ble kjent med at han hadde fått ny jobb da det var offentlig uka etter. Det tror jeg også gjelder byrådet som helhet, skriver Hansen i en SMS.
VG har også spurt Johansen om hvorfor hans søknad ble hastebehandlet.
– Det vet jeg ikke. Jeg meldte meg inhabil, sier Raymond Johansen.
Aksepterer ikke
Bystyregruppen til Rødt i Oslo vurderer nå om de skal kreve en lovlighets-sjekk av vedtaket om å innvilge etterlønn til Johansen.
– Jeg unner Raymond Johansen en god ferie fram til ny jobb, etter åtte år som byrådsleder. Men jeg aksepterer ikke at regningen sendes til Oslos skattebetalere. Og jeg reagerer på at hans eget byråd kunne innvilge dette kort tid før de gikk av, sier Siavash Mobasheri, som er gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre, til VG.
– Avstanden til hva vanlige folk kan få innvilget for det offentliges regning, er for stor her. Få andre vil kunne få betalt for en tre måneders frivillig pause mellom jobber, sier han.
Rødt-representanten viser til kommunelovens bestemmelse om at etterlønn skal avkortes mot andre inntekter - men også mot «ordinær inntekt som den folkevalgte frivillig avstår fra».
Nedstemt
Mobasheri tok opp Johansens etterlønn i et møte i Oslo kommunes forretningsutvalg mandag. Men hans forslag om å be om en utredning av om Johansens etterlønn var i tråd med kommuneloven ble avvist mot Rødts ene stemme.
– Det er aktuelt for oss å følge dette opp med krav om lovlighetskontroll hos kommuneadvokaten og i Kommunaldepartementet, sier Mobasheri til VG.
Publisert:
Publisert: 21.11.23 kl. 15:02
Oppdatert: 21.11.23 kl. 15:26