PST-spanere forteller om operasjon mot russisk spion for første gang

1 month ago 24Den russiske spionen dro til et kildemøte på Grünerløkka. Det han ikke visste, var at spanere fra PST skygget ham til møtet.

Her fra et møte mellom de to på Villa Paradiso i Oslo Foto: PST

Publisert: 16.04.2024 18:19

I Aftenpostens nye podkastdokumentar Spionen i Drammensveien får du høre historien om hvordan den russiske etterretningsoffiseren Aleksandr Stekolsjtsjikov forsøker å rekruttere en norsk senioringeniør. Og om hvordan PST etter hvert oppdager møtene mellom de to, og setter spanere til å følge dem.

Du kan høre dokumentarserien via spillerne nederst i denne artikkelen, eller hos Podme.

– En aktiv etterretningsoffiser

I podkastserien forteller en av PST sine spanere om sitt inntrykk av Aleksandr Stekolsjtsjikov.

– Han var en ganske aktiv etterretningsoffiser som var mye ute og snakket med folk, sier spaneren «Maria» i podkasten.

Aleksandr Stekolsjtsjikov kom til Norge høsten 2017 under diplomatisk dekke. PST mistenkte imidlertid at han ikke var diplomat, men russisk etterretningsoffiser for SVR, Russlands utenlands-etterretningstjeneste.

– Russiske etterretningsoffiserer som Stekolsjtsjikov er gjerne stasjonert i Norge over mange år. Slike personer jobber langsiktig med sine planer og mål. Men det gjør også vi, sier PST-spaneren i podkasten.

Hun forteller videre at de observerte hvordan den russiske etterretningsoffiseren brukte flere kontraspaningsteknikker for å unngå å bli oppdaget. «Maria» beskriver en trent etterretningsoffiser som virket årvåken og observant på omgivelsene rundt seg.

– Jeg tror jo at når man frykter at noen følger etter deg, så ser man mange spøkelser. Og med spøkelser mener jeg oss. Men når du er så årvåken, så ser du også mange andre som du tror at er oss – men som ikke er oss.

«Maria» forteller videre om en dag på forsommeren 2020, hvor de fulgte etter Stekolsjtsjikov.

– Den dagen mistet vi ham faktisk, som vi noen ganger gjør. Det er ikke uvanlig det. Men Oslo er vår by, og det er vi som kjenner byen best. Så vi vet hva vi skal se etter og hvor vi skal lete.
Spanerne fant ham igjen litt senere, i Markveien på Grünerløkka. Derfra gikk han videre inn på restauranten Mangiamo.

Da PST-spanerne observerte hva som skjedde i møtet på restauranten ble de både overrasket og bekymret.

Hør hva som skjedde i episode 5 av podkastserien «Spionen i Drammensveien».
De fem første episodene av serien er nå ute. Lytt til dem her:

Read Entire Article