Presset øker mot Biden: – Kan være over

1 month ago 25



Kortversjonen

  • Stadig flere partifeller vender ryggen til president Joe Biden. Eksperter mener kandidaturet henger i en tynn tråd.
  • Et digitalt møte med folkevalgte demokrater lørdag skulle berolige partikolleger, men skapte i stedet bekymring.
  • Etter møtet har blant annet toppdemokraten Adam Schiff bedt Biden om å trekke seg. Nancy Pelosi og andre partitopper skal ha uttrykt at Biden ikke kan beseire Donald Trump i valget.
  • Valget er 5. november, og beslutningen om hvem som stiller må tas innen starten av august.

– Vendepunktet ser ut til å være nådd. Partiet er i ferd med å bryte med han, og Biden er selv på gli.

Det sier Hilmar Mjelde. Han er professor ved Høgskulen på Vestlandet og ekspert på USA.

Stormen rundt Biden spisser seg til.

Lørdag hadde folkevalgte demokrater et internt digitalt møte med Biden. Formålet med møtet var å berolige partitoppene om at presidentkandidaturet var i trygge hender hos Biden.

Ifølge Julia Ioffe i nyhetsmagasinet Puck ble resultatet det motsatte. Hun skriver om en rekke samtaler hun har hatt med flere kilder i partiet, og møtet blir beskrevet som intenst.

  • En av kildene blir sitert på at «det digitale møtet var enda verre enn debatten».
  • Debbie Wasserman Schultz, som også deltok på møtet, beskriver derimot presidenten som «skarp og kraftfull» under møtet.

Også The New York Times har omtalt møtet. De beskriver en spent utveksling mellom presidenten og flere kongressrepresentanter. Han skal ha blitt merkbart irritert når det ble stilt spørsmål ved hans egnethet til å stille og hans sjanser til å vinne.

Bare en time etter møtet, kom sjokknyheten. Bidens motkandidat Donald Trump var utsatt for et attentatforsøk.

Ioffe beskriver at flere partitopper skal ha vært klare til å gå ut mot Biden etter møtet. Attentatet skal ha endret dette.

Foto: Evan Vucci / AP

Advares av partitopper

Drøye fire dager etter møtet gikk den høyt profilerte demokraten Adam Schiff ut og ba Biden trekke seg.

Schiff slutter seg til rekken av sentrale demokrater som legger press på at Biden ikke skal re-nomineres.

Flere sentrale personer i partiet skal ha uttrykt sin bekymring internt.

  • Onsdag forteller kilder til CNN at Nancy Pelosi har sagt til Biden at han ikke kan slå Trump.
  • Chuck Schumer og Hakeem Jeffries skal begge ha hatt private samtaler med presidenten. The New York Times beskriver dem som frustrerte over at Biden «ikke virket å lytte til deres kraftige advarsler».

De siste dagene har Biden blitt mer mottagelig til å lytte til bekymringene og grunnene til at han ikke burde stille til gjenvalg, ifølge The New York Times.

En kilde nær presidenten presiserer likevel overfor avisen at det ikke var noen tegn til at Biden ville ombestemme seg ennå.

Demokratene får stadig dårligere tid. Valget som holdes 5. november, nærmer seg. Skal riktig navn havne på stemmeseddelen, må demokratene bestemme seg innen starten av august.

– Kan være over

– Biden må til syvende og sist selv ta avgjørelsen om å trekke seg. Men i praksis kan han ikke fortsette uten partiets støtte, og den er han i ferd med å miste, sier Mjelde.

Han omtaler presidenten om «utrolig sta».

Bilde av Hilmar MjeldeHilmar Mjelde

Professor ved Høgskulen på Vestlandet og ekspert på USA.

Mjelde sier det er tre ting som er avgjørende for Biden:

  • Pengestøtten fra givere til presidentkampanjen
  • Støtten på meningsmålinger
  • Støtten fra partiet

– Disse faktorene er mer eller mindre alle til stede nå. Pengegiverne rømmer, støtten på meningsmålingene kollapser og partiet trekker støtten. Det kan være over.

– For første gang tror jeg det er mer sannsynlig at han trekker seg enn at han fortsetter valgkampen.

TREKKER STØTTE: Adam Schiff er en av de mest profilerte innad i demokratene som har bedt presidenten om å trekke seg. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB

USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke sier til VG at det er umulig for Demokratene å vinne over Trump, med mindre Biden trekker seg.

– Det vi ser nå er at velgerne og sentrale personer mener Biden er altfor gammel til å være president. Det er også mye prat bak lukkede dører om flere som er bekymret innad i partiet, sier Løkke.

Bilde av Eirik LøkkeEirik Løkke

Rådgiver i Civita og ekspert på USA.

– Jeg tror han kommer til å trekke seg før landsmøtet, fordi jeg har problemer med å se at han kan være hovedkandidaten nå.

Løkke forteller at faren for at han snubler på nye måter er stor.

– Så lenge Biden er kandidat så vil alt fokus være på ham, og ikke på Trump slik som Demokratene ønsker. Jeg håper og tror at Biden kommer til den erkjennelsen selv.

– Til skade for hele partiet

Det har stormet rundt Joe Biden siden debatten med Trump natt til fredag 28. juni. Den ble ansett å være en katastrofe for den sittende presidenten.

Korte videoer

– Meningsmålingene har lenge vist at Biden var i ferd med å tape valget. Katastrofedebatten viste at Biden nå er til skade for hele partiet, og da er han egentlig forpliktet til å tre til side, sier Mjelde.

Og situasjonen skulle bare bli verre for presidenten.

På et NATO-møte i Washington 11. juli kalte Biden Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for «president Putin» og hans egen visepresident Kamala Harris for «visepresident Trump».

Løkke forteller at de feilene som ble gjort under debatten og NATO-møtet, nå er hovedgrunnen til bekymringene rundt Biden.

– Han virket ute av stand til å gjøre jobben og etter den debatten så blir alt Joe Biden gjør sett på med argusøyne. Da spiller alle feil han gjør inn.

Hva tenker du?Tror du Biden trekker seg?aJa, han trekker segbNei, han er for stacNei, men han burde

Trump-attentatet ga pusterom

Etter mye oppmerksomhet rundt Bidens presidentkandidatur, har de siste dagene dreid seg om attentatet på Trump.

– Det satte bare Biden-krisen på vent i noen dager. Republikanernes landsmøte har vært en sjelden suksess, og det forsterker Bidens problemer, forteller Mjelde.

Løkke mener også at attentatet ga Biden noen dagers pusterom.

– Det tok bort litt av fokuset internt han fikk også en mulighet til å vise seg fra sin beste side sånn sett.

ETTERFØLGER? Mange mener visepresidenten Kamala Harris nå er den beste kandidaten demokratene har. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB

Mener Kamala Harris kan vinne

Dersom Biden skulle trekke seg, mener Mjelde at visepresident Kamala Harris er den naturlige overtageren.

– Kamala Harris er klar forhåndsfavoritt. Hele poenget med en visepresident er å være en reserve. Jeg har svært vanskelig for å se at partiet kan forbigå Harris her.

Løkke på sin side er klar på at demokratene kan vinne hvis visepresidenten tar over.

– Kamala er ikke en Obama for å si det sånn, og hun har klare svakheter, men hun er vesentlig bedre enn Biden nå.

– Jeg tror at demokratene kan vinne hvis Harris blir kandidat. Mulighetene til Demokratene ligger i å klare å danne en stor anti-Trump-koalisjon som kan samle nok velgere. Men da må fokuset tilbake på Trump og vekk fra Biden.

Read Entire Article