Positivt at Ap har snudd, og beholder fraværsgrensen

2 days ago 9



AFTENBLADET MENER: Det er positivt at Ap har snudd og beholder fraværsgrensen.

Kari Nessa Nordtun vil beholde fraværsgrensen, men vil skjerme helsetjenesten. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Fraværsgrensen på 10 prosent blir ikke fjernet, har regjeringen bestemt.

Det var Erna Solbergs regjering som innførte regelen i 2016. Den gikk ut på at elever i videregående skole ikke kan ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag for å få karakter.

Elevene har vært nødt til å gå til legen for å dokumentere alt sykefraværet sitt. Det førte både til at mye av fastlegenes tid har gått til å dokumentere sykefravær hos ungdom. Det skal også ha ført også til at en del elever sparte opp de 10 prosentene som kunne være udokumenterte fraværsdager til russetiden.

Dette vil regjeringen ha slutt på.

Derfor innfører de nå regler fra neste skoleår som skal ligne mer på arbeidslivet. Fra skolestart neste år kan eleven selv melde sykefravær opp til 10 prosent uten legeattest. Etter dette kreves det legeattest. Alt sykefravær vil dermed gjelde i den totale kvoten.

– Vi skal ha en tydelig forventning om at elevene møter opp. Derfor viderefører vi fraværsgrensen på 10 prosent, sa kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun til Aftenposten.

I Arbeiderpartiet har det vært mye debatt om denne fraværsgrensen. Under fjorårets landsmøte fikk AUF et slags gjennomslag for at høyresidens fraværsgrense ville bli fjernet. Statsminister Jonas Gahr Støre sa også da at han ikke ønsket å fortsette med denne grensen.

Men nå har altså Ap snudd.

Både Elevorganisasjonen og AUF er misfornøyd med Nordtuns beslutning. De mener at hvis en elev er uheldig og blir syk tidlig på høsten og bruker opp hele kvoten, og så forsover seg på våren, står de i fare for å stryke.

Nordtuns svar er at elevene må sette på vekkerklokken, akkurat som i arbeidslivet.

Det legges fremdeles opp til at fraværsreglene skal være ganske romslige. For eksempel blir ikke fravær som skyldes teoretisk og praktisk førerprøve og politisk og religiøst arbeid regnet som fravær.

De som har kronisk sykdom eller plager som gir høy risiko for fravær, skal fortsatt kunne bruke egenmelding i kombinasjon med legeattest. Og rektor skal fortsatt kunne bruke skjønn ved fravær opp til 15 prosent av timetallet i et fag.

Skolefraværet fortsetter å øke både i ungdomsskolen og videregående, viste tall fra Utdanningsdirektoratet i oktober. Da er det bare på sin plass at det settes krav til ungdommen.

Det må faktisk være slik at man må delta i undervisningen for å få med seg nødvendig kunnskap, og for at lærerne skal kunne skape et læringsmiljø i klassen. Du må ha lært det du skal lære, for å kunne gå ut i yrket du har valgt, eller komme videre i studiene.

Vi mener regjeringen her har kommet med en løsning på fraværsregelen som kan fungere både for skole, helsetjeneste og elever.

Publisert:

Publisert: 21. november 2024 12:27

Read Entire Article