For mens noen medier er over seg av begeistring og ruller ut den røde løperen, får pinnekjøtt fra samme leverandør bånn i bøtta-omtale hos andre.
Ta for eksempel Jacobs Utvalgte pinnekjøtt urøykt som får full score i testen til Dagens Næringsliv (DN):
«Rett og slett veldig godt. Beste pinnekjøttet vi har testet noensinne. Her er det ingenting å utsette,» skriver avisen.
Hos VG, derimot, får dette pinnekjøttet terningkast 2 og blant annet følgende kommentar:
«Frister dårlig med «gammel» smak og duft på flere av stykkene.»
Det forstår ikke Eirik Strøm Lillebø, kjøkkensjef og medeier i restaurantene Code og Vaaghals i Oslo, som satt i DNs dommerpanel.
– Jeg er veldig overrasket. For oss sto denne frem som en lysende stjerne i en jungel av middelmådighet, sier Lillebø til VG.
Han legger til at dette var pinnekjøtt nummer 22. eller 23. i rekken han smakte på.
Han var med andre ord ikke sulten lenger.
– Dette var veldig rart, sier han.
VG har sammenlignet pinnekjøttestene fra DN, Dagbladet, Nettavisen, TV 2 og VG.
Verdt å merke seg er at slike smakstester kun sier noe om smak, utseende og kvalitet på innholdet i akkurat den pakken man tester.
Pinnekjøtt er lammeribbe som er saltet og deretter tørket eller røkt for å konserveres.
Nordfjord klassiske pinnekjøtt urøykt får 3 av 10 mulige poeng hos DN, men den hylles i VG. Og Dagbladet kliner til med full score – 6 av 6!
I TV 2 derimot, falt ikke kjøttet i smak i det hele tatt. Terningkast 1.
Smaken er som baken – den er delt. Slik er det også for ekspertene når de tester de røkte variantene.
Vossakjøt for eksempel, får best i klassen hos VG, men bare 4 av 10 poeng hos DN.
Her er de mer enige
Men smakspanelene har også felles opplevelse av enkelte produkter.
Finsbråten urøykt havner omtrent midt på bjørkepinnen hos både VG, Dagbladet og DN. Nettavisen klinker til med en femmer.
Det samme gjelder Strøm-Larsens urøykte pinnekjøtt, som smakte helt greit både hos VG og Dagbladet, og kanskje bitte litt bedre hos DN. Stort sett enighet her, altså.
Forskjellige partier
Men kan kjøttet fra den samme produsent virkelig smake så forskjellig?
Tja. Kjøkkensjef Lillebø prøver å forklare hvorfor det kan være slik:
– Jeg har sett på pinnekjøttproduksjon og vet at det er forskjell fra batch til batch,
men tørketiden skal være lik. Du vil også kunne merke forskjell på om ribben har ligget øverst eller nederst i saltkaret. Siden saltkaret ikke blir snudd, vil saltet renne av det kjøttet som ligger på toppen i løpet av et døgn, sier han.Også Wenche Andersen, som var en del av VGs testpanel, peker på at forskjellene rett og slett kan skyldes forskjell i pakkene.
– Det var så mye rare og klumpete biter da vi testet. Det kan være det er stor forskjell i pakkene. Det får man jo ofte ikke sett ordentlig før man kjøper.
Andersen sier hun synes det var trist å gi dårlige karakterer.
– Smak er subjektivt, og det er alltid det som veier tyngst. Men det var flere stykker det nesten ikke var mat på. Det veier inn.
Hun forklarer at måten kjøttet skjæres opp på og hvordan pakkene fylles, gjør at det ikke alltid blir jevnfordelt godbiter i hver pakke.
Så må man lage kjøttet selv da, eller?
Vel, om du spør kokkene, så er kanskje svaret ja. Lillebø lager sitt eget pinnekjøtt som han lar henge i seks til åtte uker. Og han bruker ikke mekaniske vifter. Han mener hurtigtørket pinnekjøtt har begynt å sette malen for hvordan pinnekjøtt liksom skal være.
– Folk setter ikke nok pris på den modnede smaken. De ikke er vant til den lenger.