Peter Carlsson kom fra Tesla og skulle revolusjonere Europa. Det gikk ikke etter planen.

1 month ago 21



På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt. Hva gikk galt?

Northvolt-gründeren Peter Carlsson er batterifabrikkens ansikt utad, men gikk av før helgen etter flere måneder med spekulasjoner om fabrikken ville gå konkurs. Foto: Christine Olsson, AP/NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 28.11.2024 18:13

Kortversjonen

Peter Carlsson kom hjem til Sverige full av ideer. I flere år jobbet han som logistikksjefen til Elon Musk i Tesla. Nå ville han skape svensk pionervirksomhet: Miljøvennlige batterier skulle revolusjonere europeisk industri og ta opp konkurransen fra Kina.

Han ble omtalt som en «grønn Jesus» som skulle frelse Sverige og verden med teknikk som redder oss i klimakrisen.

Syv år etter at han startet batterifabrikken Northvolt, gikk toppsjef Peter Carlsson av forrige fredag.

– Vi burde dratt i bremsen tidligere, innrømmet Carlsson i SVT søndag.

Var viktig symbol

Financial Times skriver at Northvolts vekst og fall minner om thrillersjangeren nordisk noir. Men fabrikkeventyrets skjebne er mer enn et drama i det kalde, grisgrendte Nord-Sverige. Northvolt har vært symbolet på Europas grønne fremtid.

Nå har selskapet søkt om konkursbeskyttelse i USA for å prøve å kjøpe seg tid. Ifølge Sveriges Radio viser dokumentene som er sendt til amerikanske konkursmyndigheter, at batterifabrikken har hele 5,8 milliarder dollar i gjeld. Northvolt hadde bare penger igjen til å overleve én uke til, ifølge kanalen.

Gigantinvesteringer

Det til tross for at batterisatsingen startet med store investeringer. Peter Carlsson klarte i sin tid å få store aktører som Volkswagen, BMW og Scania med på eventyret. Northvolt fikk inn 15 milliarder dollar.

I Skellefteå nord i Sverige har de bygd en gigantfabrikk. Hundrevis av arbeidere fra hele verden flyttet dit. 2024 var året da Northolt skulle gå på børs.

Det som skal være Northvolts flaggskip ligger i Skellefteå nord i Sverige. Nå er fremtiden usikker. Foto: Northvolt/Reuters/NTB

For bare åtte måneder siden satt Carlsson i podkaststudioet til oljefond-sjef Nicolai Tangen. Da var temaet hvordan hans «visjonære og modige» tilnærming formet fremtiden for fornybar energi.

Krisetegnene

Så begynte krisetegnene for alvor å komme.

  • Det har vært flere alvorlige arbeidsulykker. Påtalemyndigheten undersøker ett dødsfall. En mann mistet en arm. I tillegg har SVT kartlagt at det har vært 47 ulykker med farlige kjemikalier. Politiet har også undersøkt tre mystiske dødsfall blant arbeidere utenom arbeidstid.
  • Batteriproduksjonen går tregt. I fjor var produksjonen én prosent av målet. Selv nå er produksjonen langt mindre enn forespeilet.
  • Kassen er i ferd med å gå tom. Både store og små investorer spør seg om pengene er tapt. Den svenske staten har sagt nei til å gå inn og redde selskapet.
  • Konkurranse mot billigere og statssubsidierte kinesiske batterier er tøff. Den europeiske bilindustrien sliter.

– Feilvurderte kompleksiteten

Tidligere i høst måtte de si opp 1600 ansatte på grunn av pengekrisen.

Flere har pekt på at Carlssons planer var altfor ambisiøse fra starten. Blant annet har de satset på flere fabrikker i flere land samtidig.

– Satsingen på Northvold har vært meget dristig. Det er noe med å lære seg å krype før man lærer seg å gå, sa Bellona-leder Frederic Haugen til E24. Han er medeier i Northvolts norske konkurrent Morrow Batteries.

Peter Carlsson selv sier nå at de feilvurderte kompleksiteten i det de gikk i gang med: Å få på plass en så stor fabrikk, hente inn masse nye folk og skaffe utstyr fra asiatiske leverandører.

– Og produktene er veldig vanskelig å produsere. Å lage et batteri er en 200-stegprosess, sa Carlsson til SVT i helgen.

Kommentator Carl Johan von Seth i Dagens Nyheter skriver at Northvolts ledelse markedsførte sitt prosjekt «med nesten messianske krav». De tok enorm risiko og kom med fantastiske løfter, skriver han. Veien videre for svensk batterivirksomhet er smal og farlig, skriver han.

– Det er veldig viktig at denne industrien får en sjans, sa Peter Carlsson da han ble grillet i svensk TV i helgen. Og mener den vil bli lønnsom. Han fortsetter som rådgiver i Northvolt. Han vil neppe gå tomhendt ut døren. Ifølge Dagens Industri har han tidligere tjent mange titalls millioner på salg av aksjer i selskapet.

Read Entire Article