Pete Hegseth var dedikert soldat i mange år. Hva fikk ham til å rette skytset mot forsvaret?

1 week ago 11



Pete Hegseth skal lede verdens største forsvar, om Trump får det som han vil. Hans egen felterfaring endret ham.

Pete Hegseth snakker med reportere etter å ha møtt senatorer i USAs kongress. Foto: Rod Lamkey, AP/NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 30.11.2024 13:23

Kortversjonen

Forrige gang Donald Trump styrte, omga han seg med firestjerners generaler. Nå vil han ha en tidligere major til å røske opp i Pentagon PentagonUSAs forsvarsdepartementet. Har navn etter den femkantede bygningen i Virginia hvor departementet ligger. .

Norskættede Pete Hegseth (44) er et overraskende og kontroversielt valg som forsvarsminister.

Først må Hegseth godkjennes av Senatet. Der vil Fox-programlederen trolig bli grillet om flere ting, blant annet en voldtektsanklage fra 2017.

Påtalemyndigheten tok aldri ut siktelse mot ham. Hegseth sier at kvinnen ga samtykke til sex. Men han inngikk likevel et forlik og betalte henne for å unngå søksmål.

Et annet spørsmål er hva han vil med forsvaret.

At han ikke har noen ledererfaring, blir sett på som en svakhet. Det er stor forskjell på å lede tre millioner forsvarsansatte og det å lede en tropp i felt.

Mye tyder på at hans egen erfaring som soldat, endret ham og vil få betydning for politikken har vil føre.

Flyvende øks

Hegseth har de siste årene vært kjent som programleder i Fox. Han har ikke bare sittet i sofaen og pratet. I 2015 gikk et klipp av ham viralt. Han var uheldig da han skulle kaste en øks på blink under et militærarrangement og traff trommeslageren i et militærkorps.

Nå handler oppmerksomheten om noe helt annet. I flere bøker har han gitt uttrykk for sterke meninger om forsvaret.

Hegseth har gått ut mot det han kaller «woke» generaler. Han mener de har gjort forsvaret svakere.

Han vil ha kvinner vekk fra første linje i kamp og sier nei til mangfoldsplaner og transpersoner i forsvaret. «Amerikas hvite sønner og døtre» forlater forsvaret, og «hvem kan klandre dem?» skriver han i boken The War of Warriors: Behind det Betrayal of the Men Who Keep Us Free, ifølge PBS.

I bøkene sine har han kommet med sterk kritikk av Nato og FN, og mener Europa må betale for sitt eget forsvar.

Pete Hegseth vervet seg til oppdrag både i Irak og Afghanistan. Da han kom hjem ble han talsmann for veteraner. Foto: X/PeteHegseth

Fjernet på grunn av tatovering

I 2021 skulle han bidra til sikkerheten rundt president-innsettelsen av Joe Biden i kraft av å være i nasjonalgarden. Men noen varslet om en tatovering han hadde på overarmen. Den hadde påskriften Deus vult («Gud vil det»). De mente det var symboler som høyreekstreme bruker. Han ble sett på som en mulig trussel og fikk beskjed om at det ikke var bruk for ham.

Hegseth mente at han feilaktig ble kalt ekstremist på grunn av korset han har tatovert på brystet. Opprørt valgte han å slutte i nasjonalgarden, skriver AP.

Er Pete Hegseths tatoveringer symboler på høyreekstremisme? Mistanken førte til at han ikke fikk delta under innsettelsen av president Biden i 2021. Foto: X/PeteHegseth

Endret syn på krigsforbrytelser

Både som programleder i Fox og som talsmann for veteraner har han forsvart soldater som er blitt anklaget for krigsforbrytelser.

Det standpunktet skiller seg kraftig fra hvordan han så på slikt for 20 år siden. Da fordømte han soldater som drepte fanger og skjøt sivile. The New York Times har prøvd å finne ut hva som skjedde med Hegseth.

Folk han tjenestegjorde sammen med, forteller avisen at han var en dyktig soldat og flink lagfører. Men at han ble desillusjonert.

– Han er et resultat av disse mislykkede krigene, og omtrent hele vår generasjon har det på samme måte, sier Mathey Golsteyn til The New York Times.

Golsteyn ble selv tiltalt for å ha drept en person han trodde var bombemaker i Taliban i Afghanistan, men som var sivil. Han var flere ganger på Fox News og ble benådet av Donald Trump i 2019, på oppfordring fra Hegseth.

Golsteyn sier til avisen at lederne i forsvaret «sendte oss flere ganger inn i vepsebol uten noen plan».

Hegseth meldte seg til tjeneste både i Guantánamo Bay, Irak og Afghanistan.

Pete Hegseth var infanterist, men her er han på besøk hos flyvåpenet i kraft av å være Fox-programleder i 2017. Foto: Tech. Sgt. Drew Egnoske/138th Fighter Wing/US Air Force

Ble bitter og desillusjonert

Han støttet krigen i Irak. Men da han kom dit, var det kaos. Ifølge medsoldater kom motstridende ordrer. Regler ble endret hele tiden.

– Han måtte ta umulige avgjørelser og gå foran med et eksempel for soldatene, forteller en kilde til The New York Times. Hegseth skal ha gått først mange ganger for å unngå at mer uerfarne soldater skulle risikere å gjøre feil.

I Afghanistan trente han opp afghanske offiserer for at de skulle kunne stå imot opprør. Men skolen han var med på å drive, ble raskt nedlagt.

I årene etter skal Hegseth ha blitt mer og mer bitter over det han og andre hadde risikert livet for. Han la skylden på forsvaret. Og mente soldater ble kastet under bussen ved å bli dømt for krigsforbrytelser.

Han mener reglene som begrenser hva soldater kan gjøre i krig, Geneve-konvensjoneneGeneve-konvensjoneneGenève-konvensjonene er internasjonale regler for beskyttelse av krigsofre. De omfatter blant annet behandlingen av syke og sårede, sivile og krigsfanger. , er utdaterte fordi motparten ikke følger dem.

Fire republikanske senatorer må si nei til Hegseth for at han ikke skal bli forsvarsminister. Men hittil har ingen flagget at de vil gjøre det, ifølge The Hill.

Irakere ser på vraket av bilen til en selvmordsbomber som prøvde å ramme et amerikansk kjøretøy i Samarra i 2005. Dette var byen der Pete Hegseth i sin tid jobbet med å bygge infrastruktur og lokalstyret. Foto: Hameed Rasheed, AP/NTB
Read Entire Article