Med dagens høye karakterkrav, en forbigått pandemi med hjemmeskole og avlyste eksamener er det mange som kjenner at de må forbedre vitnemålet sitt. På Akademiet har både Eric og Sanna vært privatist og underveis har de hatt flere aha-opplevelser.
Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio
Eric Grung Da Costa er blant elevene på Akademiet som har hatt et hektisk år. I tillegg til å gå i lære som betongarbeider, har han på siden tatt opp hele ni fag i løpet av skoleåret.
– Jeg hadde ikke generell studiekompetanse fra tidligere, så jeg var veldig motivert til å ta studiespesialiserende fag , forteller Eric.
Eric søkte på nettet etter en 23/5 pakke for allmennfag på videregående. Da Akademiet kom opp bestilte han rådgivningstime. Selv om han allerede har alle muligheter for et godt arbeidsliv innenfor betongfaget, var det viktig for han å ha vitnemål for å holde alle muligheter åpne.
– Det endte med ni fag og det har vært intenst. Spesielt første semesteret opplevdes som tungt for da var alt nytt. Jeg hadde aldri hatt eksamen før, men etter hvert gikk det bedre og det ble faktisk kjekt. Nå har jeg fullført alle ni eksamenene mine og det er en skikkelig god følelse, forteller han.
Starter med det grunnleggende
Eric skryter av nivået på lærerne og forteller at det var avgjørende for han å møte andre som genuint ønsker at han skal komme i mål.
– Jeg opplever et faglig høyt nivå. Jeg får oppmerksomheten jeg trenger, de ønsker å hjelpe deg og de ønsker å se at du lykkes, forteller han.
På spørsmål om hvordan første skoledag var, så har det skjedd så mye på ett år at han nesten ikke husker.
– Jeg var nok litt nervøs. Kanskje mest spent. Sånn godt spent, fordi det kjentes godt å endelig komme i gang. Jeg var veldig motivert i hvert fall.
Eric ønsker å trekke frem kræsjkurs i matte som svært nyttig.
– Jeg fikk et veldig godt førsteinntrykk da jeg ble tilbudt et forkurs i matematikk. Det var fire dager med grunnleggende matte som gjorde det mye enklere å sette seg inn i faget. Det hjalp meg veldig på fortsettelsen, forteller han.
Eric kan nå senke skuldrene. Alle eksamenene er overstått og bestått, og han kan stolt vifte med vitnemålet.
– Det er en utrolig god følelse. Nå skal jeg videre på teknisk fagskole.
En kommende fysioterapeut
Sanne Prestø Aase har også vært privatist i år og har akkurat lagt bak seg sin siste eksamen. Hun går nemlig med en drøm om å bli fysioterapeut og den drømmen er hun motivert for å nå. Hun ønsker å ta studiet i Bergen, og med et karakterkrav som kan betegnes som skyhøyt, innså hun etter videregående at hun trengte å ta opp noen fag for å forbedre karakteren sin.
– Jeg valgte å ta opp fire fag, og det har overrasket meg hvor fint år det har vært. Samtidig er det veldig deilig å være ferdig for jeg har lært så utrolig mye om både studieteknikk og fagene, forteller hun.
Intensiv læring
På Akademiet tar man et fag gjennom tolv uker. Det er intensivt, samtidig som at du får fullt fokus på faget.
– Det er mye mer intenst enn videregående fordi du går gjennom et kapittel i læreboken på fire timer, så du må henge med. Samtidig så er det utrolig deilig at man starter med det grunnleggende, som gjør at det er enklere å forstå, sier hun.
I enkelte fag, som for eksempel matte, så kan man gjerne på videregående føle at man faller av, og at det deretter er vanskelig å forstå det du skal lære videre i faget.
– Jeg startet som Eric, med et kræsjkurs i matematikk som de tilbyr før studiestart, og da fikk jeg en aha-opplevelse. Jeg har aldri følt at jeg har fått matte til, men på grunn av veldig god hjelp så klarte jeg å knekke koden. Det er en skikkelig god følelse, forteller hun stolt.
På Akademiet har de et romslig studiemiljø i åpne og lyse lokaler. Her er alt tilrettelagt for læring både alene og sammen. De har lukkede grupperom og åpne rom hvor man kan sitte og konsentrere seg om fagene.
– Det er veldig stor forskjell på å sitte hjemme og lese eller å sitte her. Her er alle i samme situasjon og har samme målet, så det er fint å sitte sammen, forteller privatisten.
Sanne forteller at hun også hyppig har benyttet seg av leksehjelpen som Akademiet tilbyr. Her får hun god hjelp av lærere til å ikke bare gjøre oppgavene, men faktisk forstå dem.
– Jeg føler at jeg på videregående var en av mange. Her blir jeg sett og lærerne setter seg ned og gir deg god hjelp og oppfølging. Man kan pugge så mye man vil, men om du ikke forstår så hjelper det ingenting, slår hun fast.
Den viktige tankegangen
Annette Høisæter er utrolig stolt over hva Sanne og Eric har fått til på den korte tiden.
– Jeg kjenner meg også igjen i mye av det, fordi jeg selv har vært privatist. Jeg føler med dem når det kommer til eksamensstress og jeg heier på dem når de endelig knekker koden de tidligere har slitt med å knekke, forteller hun.
Annette jobber nå som avdelingsleder og lærer, og til daglig underviser hun i både matte og fysikk ved Akademiet. For henne er det særlig viktig å motivere elevene til å forstå at dette er noe også de klarer.
– Det viktigste for meg som lærer er å jobbe med tankegangen. Det er så mange som tenker at de aldri får til matte, og ved å endre tankegangen og gi dem en god oppfølging så ser vi veldig ofte svært gode resultater. Å være vitne til den mestringsfølelsen elevene opplever er unikt, forteller hun.
Sammen om målet
På Akademiet har alle som underviser et høyt faglig nivå, og akkurat det er veldig viktig for Annette og alle de andre ansatte.
– Den faglige kvaliteten er det viktigste vi gjør. Privatistene tar fag man ellers ville hatt i løpet av et år, på bare tolv uker. Når du skal komprimere et fag så mye er det viktig å ha god formidlingsevne og å være faglig dyktig. I tillegg jobber vi veldig eksamensrettet for at privatistene skal være mest mulig kjent med situasjonen de skal opp i.
I rollen som avdelingsleder er hun for mange kommende privatister det første møtet med Akademiet.
– Mange kommer inn døren og trenger vitnemål. Ofte er de oppgitt over egen situasjon og min rolle blir da å finne ut av det. Kanskje føler de at de er i en håpløs situasjon, men i løpet av en samtale kan det faktisk virke overkommelig. For meg er det viktig å lage en konkret plan for hver enkelt privatist der veien til mål også føles riktig for studenten.