Overrumplet av styrtregn: – En helt ny situasjon for oss

1 month ago 17



Lørdag må folk på Østlandet belage seg på kraftige regnbyger og også lyn. I Hvitsten i Akershus skaper store vannmasser allerede store problemer.

Det er mye vann i Hvitsten i Akershus etter styrtregnet. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Publisert: 27.07.2024 15:05 | Oppdatert: 27.07.2024 15:29

Et kraftig regnskyll har ført til store problemer på tettstedet Hvitsten i Akershus kommune. Overfor Dagbladet beskrives regnskyllet som rammet klokken 12 i dag som «ekstremt».

– Jeg er født og oppvokst her, men har aldri opplevd makan til dette. At en bekk renner over i ny og ned, det skjer jo, men ikke at det kommer så voldsomt med vannmasser på kort tid at hele torget i Hvitsten og mer til havner under vann, sier ordfører i Vestby, Tom Anders Ludvigsen, til avisen.

Utover dagen kan det komme kraftig regnskyll også flere steder på Østlandet.

Vei ble til elv

Da Nils Petter Nordskar, som eier hus i Hvitsten i Akershus, skulle ut og handle rundt klokken 10 lørdag formiddag, regnet det litt, men veiene var som de pleier.

Men da han satte kursen hjem rundt en time senere, var det fult kaos.

– Ved innkjøringen til Ramme gård hadde veien blitt til en elv. Det var som en foss midt i veien, forklarer han.

Nordskar bestemte seg for å snu og ta en bakvei tilbake til huset sitt. Han forteller at det var en annen bil som prøvde seg, og det gikk med nød og neppe.

Husen han eier ligger i høyden på østsiden av Oslofjorden og står dermed ikke i fare for å bli oversvømt.

– Når jeg ser utover fjorden, er tre fjerdedeler av den helt brun. Den siste delen mot Hurumlandet på vestsiden er blå som den skal være, sier Nordskar.

Flomvannet fra elven i Hvitsten renner ut i Oslofjorden. Foto: Nils Petter Nordskar

Gult farevarsel

– Det er lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt, skriver meteorologene på X, tidligere Twitter.

De har utstedt gult farevarsel for nedbøren og faren for lyn. Varselet gjelder fra klokken 11 til 20 lørdag.

– Nedbørens plassering er usikker. Lokalt er nedbøren ventet å passere 20 millimeter pr. time, skriver meteorologene videre.

Regn i store mengder har ført til store vannmasser i Hvidsten lørdag. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, og jord- og flomskred der regnbygene treffer. Det er også fare for at veier blir stengt og overvann ved bekke- og elveløp.

Overvann kan lokalt føre til vanskelige kjøreforhold og fare for vannplaning, heter det i farevarselet.

Målt 42 millimeter nedbør på Nøtterøy

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga, forklarer at det er kraftige byger lokalt, med innslag av lyn og torden, over flere deler av Østlandet lørdag.

– Områdene som rammes går fra Vestfold og nordover på Østlandet og opp mot Innlandet, forklarer Haga.

Mange lokale områder opplever nå styrtregn. Områder hvor det var verst for en time siden opplever gjerne opphold nå, mens steder hvor det var opphold for en time siden opplever gjerne styrtregn akkurat nå, påpeker meteorologen.

Det er sendt ut gult farevarsel i dette området. Foto: Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt har gjort målinger på 42 millimeter nedbør i Nøtterøy, men Haga er usikker på om det er troverdig. Mange steder er det likevel langt over 20 millimeter nedbør målt på en time, noe som er mye regn på kort tid.

– Soloppvarmingen på formiddagen er en av drivkreftene til ettermiddagsbygene. Når bakken blir varmet opp tidlig på dagen, så bidrar det til at luftmassene blir ustabile og dette genererer kraftige byger, forklarer Haga.

I tillegg er det mye fuktighet og kalde luftmasser høyt oppe i atmosfæren.

– Når alt dette spiller på lag slik som nå og drar i samme retning, så får vi styrtregn spredte over så mange lokale områder.

Read Entire Article