Orderud-saken kan bli gjenåpnet – nå kommer svaret

1 month ago 27Dommene mot Per og Veronica Orderud kan bli opphevet. Etter seks år kommer kommisjonen med sin avgjørelse.

 Knut Fjeldstad / NTB
DØMT: Per og Veronica Orderud under ankesaken i Eidsivating Lagmannsrett. Foto: Knut Fjeldstad / NTB

Publisert 17.06.2024 12:42 Sist oppdatert nå

Gjenåpningskommisjonen kommer med sin konklusjon under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Siden trippeldrapet på Orderud gård natt til pinseaften i 1999, har Per og Veronica Orderud kjempet for sin uskyld. 

Begge ble dømt til 21 år fengsel for medvirkning til overlagt drap på Pers foreldre og søster i kårboligen på gården på Sørumsand.

De har hele veien hevdet at de lå og sov i hovedhuset, ikke langt fra kårboligen, under drapsnatten. 

– Vi tar høyde for begge utfall, men kan ikke begripe at det ikke skal bli ja, men hvis det blir nei bare fortsetter vi, sier en svært spent Per Orderud under en pressekonferanse.

– Hvorfor mener du det er åpenbart at saken blir gjenåpnet?

– Det er så mye nye opplysninger i saken som ville stilt bevisbildet i en helt annen situasjon hvis det var fremme under rettssaken, sier Orderud.

 Torstein Wold / TV 2
SPENT: Per Orderud og privatetterforsker Tore Sandberg kort tid før gjenåpningskommisjonens beslutning blir kjent. Foto: Torstein Wold / TV 2

Overrasket over rask beslutning

Etter å ha hyret inn privatetterforsker Tore Sandberg for å styrke saken sin, begjærte de i 2018 saken gjenåpnet, først nå får de svaret på om saken får en runde i retten.

Advokatene Frode Sulland, Arvid Sjødin og privatetterforsker Sandberg sier at de ikke hadde forventet en avgjørelse fra kommisjonen før i 2025, og at de er overrasket over at beslutningen kommer allerede nå.

– Ser dere det som et tegn?

– Vi får vente å se hva som kommer før jeg kommenterer det. Uansett så er jeg helt sikker på at det er personer der ute som vet hva som skjedde, sier privatetterforsker Tore Sandberg.

 Cornelius Poppe / NTB
GÅRDEN: Orderud gård på Sørumsand. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Mange ubesvarte spørsmål

Både Per og Veronica har sonet sine dommer og lever et liv utenfor murene. Per Orderud kjøpte tilbake gården etter å ha mistet arveretten i lagmannsretten.

Kristin Kirkemo, som fikk 16 år for medvirkning til drap, har også sonet ferdig sin dom. Det var i stor grad hennes forklaringer som dro Per og Veronica inn i saken, og som ble vektlagt i rettssaken.

Lars Grønnerød fikk 18 års fengsel. Han døde i 2019.

Ingen ble dømt for selve drapshandlingen, da retten ikke har klart å bevise hvem som utførte drapene.

 Cornelius Poppe
VIL HA NY RUNDE: Per og Veronica Orderud mener det er en rekke nye beviser i Orderud-saken, og har begjært saken gjenåpnet. Foto: Cornelius Poppe

DNA-funn

Per og Veronicas forsvarere har en klar forventning om at saken skal gjenåpnes. De mener det er to hovedgrunner til at saken bør gjenåpnes: 

At rettsprosessen og dommen fra tidlig 2000-tallet inneholder mange svakheter, og at det alene bør gi grunn til gjenåpning.

 Nejad Arash A / SCANPIX
DNA: Kristin Kirkemos DNA ble funnet på en teipbit knyttet til attentatforsøket mot Anne Orderud Paust. Foto: Nejad Arash A / SCANPIX

I tillegg har det forekommet nye bevis i saken. Kristin Kirkemos DNA er funnet på en tapebit som ble brukt til å feste dynamitt under bilen til Anne Orderud Paust, i attentatforsøket mot henne i 1998, året før drapene.

– Det har for eksempel forekommet DNA fra Kristin Kirkemo som knytter seg til attentatforsøkene og som tyder på at hun har løyet overfor rettsvesenet i alle år, har Frode Sulland, Veronica Orderuds forsvarer sagt.

Statsadvokat Sturla Henriksbø mener på sin side at det nye DNA-funnet støtter oppunder det påtalemyndigheten har ment hele veien. 

– Kristin Kirkemo var i sin tid tiltalt for attentatforsøket. Det at man har funnet DNA-et hennes er helt i tråd med det man trodde den gangen, og også i tråd med aktors påstand i lagmannsretten, sier Henriksbø. 

Kirkemo ble frikjent for attentatforsøket i Eidsivating lagmannsrett. 

 Erik Johansen / NTB
ATTENTATFORSØK: Under denne bilen ble det festet dynamitt med teip. Nye DNA-funn linkes mot Kristin Kirkemo. Foto: Erik Johansen / NTB
Read Entire Article