Oransje farevarsel: Nå ventes snøkaos på Østlandet

1 week ago 4



Opp mot 30 centimeter som piskes rundt av kraftig vind. Nå sendes det ut farevarsler for snø på Østlandet. Så kommer hålken ...

Slik så det ut på E18 i Oslo 17. januar i fjor. Nå kan det bli en ny runde med snøtrøbbel. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Publisert: 04.01.2025 11:49 | Oppdatert: 04.01.2025 11:59

Kortversjonen

Skal du på ski, kan du glede deg. Skal du ut i trafikken, må du stålsette deg. Eventuelt bare bli hjemme.

Den seneste dagene har Vestlandet og Midt-Norge fått føle at Norge fortsatt er et vinterland. Nå kommer snøkaoset til Oslo-området.

Meteorologisk institutt sendte lørdag formiddag ut oransje farevarsel for snø på deler av Sør- og Østlandet for kommende mandag. Det kan komme opp mot 40 centimeter enkelte steder. Forsmak-fjoner kommer allerede søndag, før det altså drar seg til når en ny arbeidsuke begynner.

– I Oslo kan det komme opp mot 30 centimeter, sier vakthavende meteorolog Håkon Mjelstad til Aftenposten.

Kraftige vindkast

Men det vil være betydelige lokale forskjeller. Mens noen vil oppleve at det hvite lager svære fonner, vil det trolig legge seg langt mindre andre steder.

Dette kartet viser hvilke områder som er omfattet av henholdsvis oransje og gult farevarsel mandag. Foto: Meteorologisk institutt

Snøen kommer nemlig med vindkast på opp mot 18 meter i sekundet. Ergo: Alpinbriller blir faktisk ikke feil til mandagsantrekket.

– Det vil fokke seg ganske bra. Om ikke høyfjellstilstander, så vil det kunne bli en del siktreduksjon, sier Mjelstad.

De store snømengdene ventes å gi utfordrende forhold for både biltrafikk og kollektivtrafikk.

Meteorologisk institutt skriver at strømforsyningen også kan bli påvirket av tung snø og trær som kan falle over strømlinjene.

Tore Bjørset kjempet mot elementene vinteren 2024. Han ble et bilde på snøkaoset. Aftenposten møtte ham under en intens måkeøkt. Må han ut igjen? Foto: OLAV OLSEN / Aftenposten

Blir det busskaos?

Moralen er: Finn frem skuffer, snøfresere og godt fottøy. Og store doser tålmodighet. Særlig hvis du planlegger en kollektivreise. Få glemmer fjorårets kaosvinter. Bare i januar ble over 25.000 av Ruters bussavganger innstilt.

En rapport fra Norconsult pekte på flere årsaker, blant annet for dårlig vintervedlikehold av veiene og problemer med ladeinfrastruktur. Forrige vinter var store deler av Oslos busspark elektrisk og utslippsfri for første gang.

Saken fortsetter under bildene

Denne leddbussen var en av mange som fikk problemer i snøkavet 17. januar i fjor. Foto: Olav Olsen / Aftenposten
Nedsnødde biler i Siebkes gate på Grünerløkka 17. januar i fjor. Foto: Henning Carr Ekroll

Ifølge leder for eksternkommunikasjon i Ruter, Eilif Swensen, har selskapet satt i gang en rekke tiltak for å forhindre at det samme skal skje igjen.

– Vi har blant annet sørget for bedre rekkevidde på bussene. Og vi samarbeider veldig tett og godt med Bymiljøetaten, med tiltaksplaner ned på gatenivå, sier Swensen til Aftenposten.

Han minner om at forrige vinter hadde flere dager med svært krevende værforhold, med kraftige snøfall og store svingninger i temperaturene.

– Vi har trukket mye læring fra fjoråret. Vi er nå bedre forberedt på å håndtere større snøfall, sier Swensen, som likevel legger til:

– Blir det ekstremdager med mye snø og veldig vanskelige kjøreforhold, vil bussene kunne få problemer. Men det vil all annen trafikk også, sier Swensen, som forsikrer at Ruter følger værvarslingen tett.

Og det er nok lurt.

Av og til er Oslo mest og best fremkommelig til fots. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Suppe i sentrum

For nedbøren vil fortsette inn i natt til tirsdag og utover tirsdagen. Men da ventes stigende temperaturer, og trolig overgang til sludd og regn – i alle fall i Oslo sentrum. Med andre ord kan du forvente å vasse i slush, eller som meteorolog Mjelstad sier halvsyrlig:

– En herlig suppe.

Mot slutten av uken ventes igjen synkende temperaturer og tørrere vær. Dermed kan det bli hålkete forhold.

Det blir mye å henge fingrene i for Bymiljøetaten. Ifølge NRK fikk etaten inn nær 25.000 klager i fjor, mens brøytebudsjettene sprakk med 214 millioner. Seksjonssjef Joakim Hjertum forsikrer at traktorer og andre maskiner er i høyberedskap.

– Vi tilstreber at gående, syklende, kjørende og kollektivreisende skal få minst mulig avvik de neste dagene. Vi oppfordrer til å beregne litt ekstra tid de dager det snør, skriver Hjertum i en SMS.

Jubel i marka

Synes du denne artikkelen ble litt tung på den harde, negative siden? La oss slippe lys og glede inn. For tross alt: Det ligger an til kanonforhold for aking og skigåing.

Husker du? Foto: Christine Engh

– Vi gleder oss om det skulle komme mye eller lite. Påfyll av snø vil gi mye bedre skiføre, sier løypesjef i Skiforeningen, Kristine Grønlund.

Hittil denne sesongen har løypesetterne konsentrert seg om å preparere veiene i Marka. Men med det varslede snøfallet vil en langt større del av løpenettet kunne prepareres – inkludert i terrenget. Gode muligheter for å briljere overfor flere med form og teknikk, altså.

– Kommer det 30 centimeter, vil det for eksempel kunne bli bra forhold inn til Kikut, tror Grønlund.

Read Entire Article