Flere Ap-politikere gir partiet sitt en alvorlig diagnose etter gårsdagens nominasjonsmøter. Enkelte ber om endringer i partiledelsen.
Publisert: 01.12.2024 14:51
Kortversjonen
- Flere Ap-politikere uttrykker kritikk mot partiledelsen etter nominasjonen av Trond Giske, samtidig som flere kvinner ble vraket. Dette betraktes som et sykdomstegn for partiet.
- Tidligere statsråd Anette Trettebergstuen og flere i partiet mener Arbeiderpartiet er i dyp krise, og viktige grep, inkludert mulig lederskifte, bør vurderes.
- Marit Liabø Sandvik og AUF har trukket seg i protest mot nominasjonsprosessen, og ber om endringer og fornyelse i partiet.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Reaksjonene etter Giskes comeback til rikspolitikken har ikke latt vente på seg.
Da Trond Giske vant avstemmingen om førsteplassen lørdag, valgte 9 av 16 kandidater å trekke seg fra flertallets listeforslag.
Fredrik Mellem fra Oslo Ap skriver i en Facebook-kommentar at han mener det bør komme endringer i partiledelsen på landsmøtet til våren.
«Om ikke før. Denne politiske og organisatoriske nedturen har fått pågå altfor lenge. Altfor mange elendige beslutninger og vurderinger – over altfor mange år».
Mellem er generalsekretær i Europabevegelsen og satt i styret i Oslo Ap i 11 år frem til i fjor. Nå mener han at partiet hans ikke har «vært i dårligere forfatning på 100 år.»
Aftenposten har spurt Mellem om han vil utdype kritikken, men det vil han vente med.
Heim-ordfører Marit Liabø Sandvik, som var en av dem som trakk seg i protest da Giske fikk flertall, mener det er et sykdomstegn for partiet at flere hardtarbeidende damer er blitt vraket den siste uken.
– Trengs det utskiftninger i partiledelsen?
– Det vi ser på målingene, er ikke heldig. Det må enten gjøres grep med den ledelsen vi har, eller så må vi få friskt blod inn. Det viktigste er at vi står sammen, uten interne stridigheter. Og slike er det ganske mye av nå.
Et slags banesår og et sjokk
Uttalelsene kommer i forlengelsen av et Facebook-innlegg tidligere statsråd Anette Trettebergstuen la ut lørdag. Her skriver Trettebergstuen, som er leder av Kvinnenettverket i partiet, at hun er sjokkert.
«I dag har vært et slags banesår, som et slags sjokk og bekreftelse på det jeg jo visste kom. En jævlig dag har det vært.»
Trettebergstuen viser til at Trond Giske gjør comeback på Stortinget, mens de tidligere statsrådene Ingvild Kjerkol, Hadia Tajik og Marte Mjøs Persen er vraket og ikke vil bli gjenvalgt.
«Arbeiderpartiet er i dyp krise. Og det bør lederen snart se og si. Den siste ukens begivenheter, at vi har kastet de tre sterkeste damene i partiet, mens Giske er på vei tilbake, handler også om en mistro til ledelsen. Det må vi ta på alvor!» skriver hun.
Trettebergstuen har ikke besvart Aftenpostens henvendelser om saken.
Ferdig med varslingssak
Aftenposten har spurt partiledelsen om en kommentar til saken, men de har foreløpig ikke svart.
Til VG sier statsminister Jonas Gahr Støre om kritikken fra Trettebergstuen:
– Jeg har sagt at nominasjonsprosesser skaper mye engasjement, og det har jeg respekt for. Så har jeg ikke noe mer kommentar å gi til det hun skriver.
Giske måtte gå av i 2018 på grunn av brudd på partiets etiske regelverk etter varsler. På spørsmål om dette er et tilbakelagt kapittel, svarer Støre ja. Han viser til at saken ble «grundig håndtert og konkludert».
Trakk seg i protest
Marit Liabø Sandvik begrunner at hun trakk seg, med at hun ikke ville være med å legitimere den listen som ble valgt, med Giske på topp. Sandvik mener prosessen ikke har vært god, og at flertallet er skaffet på «en litt spesiell måte». Giske og hans støttespillere har avvist dette og sier alle regler er fulgt.
Sandvik er enig med Trettebergstuen i at partiets helsetilstand ikke er god.
– Hva er medisinen?
– Slik jeg har opplevd det, har det vært mye rot helt siden 2015. Og partiet har ikke funnet kuren ennå. Men jeg tenker at en av medisinene må være å se fremover, ikke bakover. Det betyr å slippe til nye folk. Hvis vi mister støtte fra AUF, er det veldig uheldig, sier Sandvik.
AUF trakk sine representanter fra listen i Sør-Trøndelag da Giske vant avstemmingen. AUF-leder Gaute B. Skjervø er selv medlem i Trøndelag Ap, og har tidligere kritisert nominasjonsprosessen i Sør-Trøndelag. Nå er han i pappapermisjon.
«Min holdning til nominasjonsprosessen er godt kjent og jeg har ingen ytterligere kommentar til det.»