Ole Erevik får støtte av stjernene: – Jeg ser poengene

1 month ago 24



Flere av landslagets mest profilerte spillere skjønner Viaplay-ekspertens bekymring for håndballsporten.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
  • Bjørn S. Delebekk (foto), VG

Publisert: 12.12.2024 19:11

– Jeg kan ikke si at jeg deler bekymringene, men jeg ser poengene. Det går ikke nødvendigvis i riktig retning, sier Henny Reistad til VG.

Hun møter Ole Erevik på spillerhotellet Plaza Premium Wien. Han mener lysene blinker rødt for kvinnehåndballen både i Norge og internasjonalt. Onsdag så bare 1521 tilskuere Norge slå Sveits i EM.

– Når jeg hører Henny svarer på spørsmål, så tillater jeg meg å tolke det slik at vi er enige. Hun sier mye av det samme, men så vet jeg at hun ikke kan si mer i den situasjonen hun står i nå, sier han.

Henny Reistad smiler og benekter det ikke.

Etter kampen mot Sveits onsdag svarte hun på spørsmål fra VG om hvordan tilstanden er i idretten hennes etter at Norge hadde slått Sveits med 16 mål i en kamp som ikke betød noe for noen av lagene.

– Når det gjelder antall lag og hvordan det mesterskapet har vært så er jeg enig i at det har vært litt mange kamper uten spenning, Det er nerven i håndball som gjør at det er morsomt å se på, meldte landslagskapteinen.

Utvidelsen av deltagernasjonene i håndballmesterskap har følgelig ført til flere matcher.

– Jeg er definitivt forkjemper for å kutte ned så mange kamper som mulig. Jeg vet at det er veldig vanskelig. Det er derfor jeg også sier så mange som mulig, for jeg vet at det nok ikke kommer til å bli mange. Håper bare det er mulig å se på det og finne noen kamper å kutte, sier Reistad.

Fredagens EM-semifinale mot Ungarn i et utsolgt Wiener Stadthalle (8785 tilskuere) blir derimot et høydepunkt. Reistad gir også Erevik rett i at spillerne må by mer på seg selv utenfor banen.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Er du som en av sportens største stjerner ansvarlig?

– Tidligere har jeg tenkt at jeg bare skal holde meg til sporten, men man skjønner at det handler om mer enn det. Det kan virke vanskelig. Det er håndball jeg har lyst til å drive med. Men man kan bruke den posisjonen man har til flere ting. En del av det er å skape interesse, sier Reistad.

– Sier dere det dere mener på spørsmål, eller holder dere tilbake?

– Poengene som kommer ut er det vi mener, men det er kanskje tatt litt ned. Vi går nødvendigvis ikke helt til ytterpunktene.

 Torsdagens pressekonferanse før semifinalen mellom Norge og Ungarn. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Jeg har forsøkt å ta opp noen av de temaene jeg synes er bekymringsfulle. Jeg forsøker å skape en diskusjon fordi jeg bryr meg, sier Ole Erevik.

Den tidligere landslagskeeperen er i dag ansvarlig for målvaktene i danske Odense.

Han mener at dette er noe av det viktigste:

  • TV-rettighetene til Champions League blir ikke solgt
  • Spillerne byr ikke nok på seg selv i media
  • Storklubber som Vipers har vært truet av konkurs
  • Bare lag fra ni nasjoner ønsker å delta i Champions League på kvinnesiden

Kari Brattset Dale er til daglig kaptein Györ. Interessen rundt klubben er stor i Ungarn.

Men den erfarne landslagsspilleren har ingen problemer med å se at situasjonen er annerledes i Norge og mange andre europeiske land.

– Det er så absolutt en bekymring for sporten, sier Brattset Dale til VG.

– Jeg synes det har blitt litt mindre bredde i toppen. Det er klart flere lag og større bredde på herresiden, sier hun.

– Hva sier det at Champions League-rettighetene er vanskelig å selge i Norge?

– At interessen ikke er stor nok. Det er ikke der mediene ønsker å legge investeringene sine. Sammenlignet med andre store håndballnasjoner så er det ganske stor forskjell. I Ungarn er det ikke mulig å slå på TV uten å se håndball. Det er motsatt av Norge der klubbhåndballen står lavt, sier 33-åringen som sist sesong vant Champions League.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Byr dere spillerne nok på dere selv?

– Vanskelig å si, men jeg tror ikke vi byr så mye mindre på oss selv enn fotballspillere, for eksempel. Jeg tror det handler mer om interesse, og hvor mye mediene oppsøker oss, svarer Kari Brattset Dale.

Maren Aardahl mener at topp internasjonale kvinnespillere ikke alltid sier det de mener.

Maren Aardahl

Odense og Norge

– Det er veldig varierende. Jeg tror mange er opptatt av ikke å skape for mye blest og kaos, og som rett og slett ikke ønsker å stå det. Men det er også folk som sier meningen sin, sier hun.

– Hva tenker du personlig?

– Jeg er mindre og mindre redd for å si det jeg mener. Jeg var det litt i starten. Vi blir lært at vi skal være litt forsiktig. Det blir man skolert til. Vi kunne helt sikkert ha bydd mer på oss selv. Det har blitt mer restriktivt i mesterskap, men vi er jo her for å prestere. Så jeg skjønner at det ikke skal ta for mye fokus.

Maren Aardahl spiller til daglig i Danmark – i Ole Ereviks klubb Odense.

– Jeg opplever at interessen er stor og voksende både på herre- og damesiden i Danmark. Norge har vært i toppen lenge. Kanskje nordmenn begynner å bli litt bortskjemte, sier hun med en lien latter.

– Jeg er bekymret for bredden i sporten. Det blir tatt noen grep. Jeg vet at det er et problem for eksempel i Romania. Der er det mye penger og det trekker mange spillere. Det går ut over utviklingen av rumenske spillere. Det er et problem for landslaget, sier Maren Aardahl, som selv tidligere spilte for rumenske Valcea.

Read Entire Article