NRK-profilen sendte mail til alle: – Hadde krav på å få vite hvorfor jeg slutter nå

1 month ago 69



På sin siste arbeidsdag, sendte Kari Sørbø en e-post til alle i NRK Trøndelag.

Kari Sørbø har mottatt flere priser for journalistikken sin. Her fotografert da hun ble kåret til «Årets programleder». Foto: NTB/SCANPIX
  • Joakim Slettebak Wangen

    Joakim Slettebak Wangen

Publisert: 29.11.2024 16:00

(ADRESSEAVISEN): Onsdag kunne Adresseavisen fortelle at Kari Sørbø har sagt opp jobben i NRK. Det skjer kort tid før hun egentlig skulle gå av med pensjon.

NRK-veteranen har ikke ønsket å kommentere hvorfor hun slutter, men i en e-post til kollegene forklarer hun at det blant annet handler om tillit til ledelsen på Tyholt. Skriver Adresseavisen.

I e-posten, som Adresseavisen har fått tilgang til, retter hun skarp kritikk mot regionredaktør Eivind Undrum Jacobsen.

Sørbø vil ikke kommentere innholdet i kritikken. I en SMS til Adresseavisen skriver hun følgende om hvorfor hun sendte e-posten:

«Det er vanleg å sende ein e-post når ein slutter. Og siden planen var å stå løpet til pensjon neste sommar, så meiner eg at kolleger hadde krav på å få vete kvifor eg slutter no. At e-posten kom ut av huset må ein vel regne med. Eg har ingen kommentar utover dette».

– Fått venner for livet

Sørbø innleder e-posten med at hun har hatt svært mange gode år siden hun begynte i NRK i Finnmark i 1979.

Kari Sørbø har sluttet i NRK Trøndelag. Her sammen med Viggo Valle i forbindelse med åpningen av P1+. Foto: Glen Musk / Adresseavisen

«Også tiden på Tyholt fra 1986 vil eg sjå tilbake på med stor glede. Eg har fått vener for livet gjennom 45 år i den viktigste mediebedrifta i landet», skriver den erfarne journalisten, før hun fortsetter:

«Men for meg har det alltid vore viktig å ha tillit til dei som skal leie og rettleie oss. Dei som skal stå opp for oss tilsette, både som personalansvarlige og som redaktører. Her har noko skjedd på Tyholt dei siste årene som har uroen meg sterkt: Fråveret av nærvær. Evnet til å bry seg om korleis vi har det.»

Hun skriver at de tidligere topplederne på Tyholt har gjort nettopp det.

«Dei har vist seg i redaksjonslokalene med jevne mellomrom. Ofte stoppet sjefen folk i gangen og ga dei ros eller ei konstruktiv tilbakemelding. Og ikkje minst: Stilt opp på møte når vi ikkje var så nøgde med arbeidsmiljøet, konkrete saker og avgjerder som vi meinte ikkje var forankret godt nok.»

– Flere har etterlyst en mer synlig leder

Hanne Bernhardsen Nordvåg er leder i NJNJNorsk Journalistlag. i NRK Trøndelag. Adresseavisen har spurt om det er flere som deler Kari Sørbøs kritikk.

– Det er flere som har etterlyst en mer tilstedeværende og synlig leder, som skaper tillit. Det er noe vi i fagforeningen tar på alvor, sier Nordvåg.

– Hvor mange gjelder det?

– Det er nok en del som ikke kjenner på det i sin konkrete arbeidshverdag. Så er det også en del som kjenner på en uro. Folk oppfatter ting forskjellig. Fagforeningene jobber sammen med vernelinjen og opp mot ledelsen for at det skal være et godt arbeidsmiljø, med god tilstedeværelse og en åpen dialog.

– Hvordan er stemningen på Tyholt etter at denne e-posten gikk ut?

– Det har vært reaksjoner, hos noen mer enn hos andre. Det er naturlig at folk vil reflektere rundt problemstillingene Kari tar opp.

Nordvåg sier at fagforeningene har kalt inn til et fellesmøte. Hun er ikke kjent med at ledelsen på Tyholt har hatt møter med ansatte om innholdet i e-posten.

– Vi fagforeningene har kalt inn til et fellesmøte på tvers av alle avdelingene slik at folk får mulighet til å snakke ut.

Takker for innsatsen

Eivind Undrum Jacobsen har fått spørsmål både om Sørbøs kritikk og det Nordvåg sier.

– Det er ikke naturlig for oss å kommentere en intern e-post som har havnet hos Adressa, skriver Jacobsen i en SMS.

Eivind Undrum Jacobsen, regionredaktør i NRK Midt. Foto: Kai Jæger Kristoffersen/NRK

Han skriver følgende om oppsigelsen:

– Kari Sørbø blir 70 år i 2025 og ville i tråd med NRKs policy gått av med pensjon da. Det at hun velger å gå noen måneder tidligere er hennes valg og noe hun naturligvis står fritt til å gjøre. Hun har en tydelig journalistisk stemme som vi og publikum både liker og stoler på. Vi takker henne for innsatsen for NRK gjennom alle disse årene.

Om Nordvågs uttalelser, skriver Jacobsen:

– Vi har god dialog med ansatte og fagforeninger i det daglige og i våre samarbeidsutvalg. Det er om lag 300 ansatte i Region midt (NRK Trøndelag, NRK Innlandet og NRK Møre og Romsdal). Det er ledere som redaktører, redaksjonssjefer og faggruppeledere i avdelingene som er og skal være tettest på de ansatte i det daglige arbeidet.

– Opplevde at han tok ansvar

I e-posten hevder Sørbø at håndteringen av «Bamsegutt»-dokumentaren ikke fikk konsekvenser for den som var ansvarlig på Tyholt.

«Å ta ansvar, men bli sittende forplikter: Du går inn med alle dine krefter for å vise at du kan endre deg og at du lærte av feilene du gjorde. Diverse skjedde ikkje det i dette tilfellet», skriver Sørbø.

«Ingen elsker Bamsegutt» ble avpublisert av NRK kort tid etter lanseringen. Foto: Faksimile NRK TV / NTB

Den avpubliserte NRK-serien ble av Pressens Faglige Utvalg felt på tre punkter i Vær varsom-plakaten. I en evalueringsrapport som NRK selv sto for, kom det blant annet frem at flere ansatte uttrykte bekymring før publisering av serien.

– Sørbø mener Undrum Jacobsen ikke tok ansvar etter «Bamsegutt»-håndteringen. Hvor utbredt er den oppfatningen?

– Jeg opplevde der og da at han tok ansvar. Han sa på allmøtet at dette var hans ansvar, og det viste også rapporten. At det lå hos ham og distriktsdirektør Marius Lillelien, sier klubbleder Nordvåg.

Sørbø mener også at måten Tore Strømøys engasjement ble avsluttet på, skjedde uten respekt og medfølelse. Fire dager etter at NRK og Strømøy avsluttet samarbeidet, ga Sørbø skriftlig beskjed om at hun sa opp.

Tore Strømøy måtte avslutte engasjementet i NRK tidligere i år. Foto: Ole Martin Wold / NTB

«Eg ga inga grunntrening då fordi eg ville ha minst mogeleg støy før eg sluttet. Eg bad derfor om at det ikkje skulle bli kjent før eg sluttet etter tre måneders oppsedingstid.»

Eivind Undrum Jacobsen kommenterer ikke innholdet i e-posten, men har tidligere sagt dette om Strømøys versjon av hvordan samarbeidet ble avsluttet:

– Jeg kjenner meg ikke igjen i hans beskrivelser. Det har vært dialog i forkant, og flere har vært involvert i den fra NRKs side. Utover det, er det for meg ikke naturlig eller riktig å kommentere detaljene i en prosess som har ledet frem til en sluttavtale signert av begge parter.

Historier om dårlig arbeidsmiljø

I e-posten skriver Sørbø at kolleger har fortalt om dårlig arbeidsmiljø. Jacobsen har ikke kommentert denne påstanden.

«Vi har mange «mellomleiarar» på Tyholt. Men vi har ein toppsjef som har ansvaret. Tillit og respekt er noko ein gjer seg fortjent til, heiter det. Første steget mot det er faktisk å vise seg og så vise at ein bryr seg. Det neste er å handle.»

Hun mener måten NRK er organisert på, ved at regionredaktørene også har ansvar for flere distriktskontor, har ført til ansvarspulverisering.

«Det er alltid nokon «andre» som har bestemt ting, er svaret vi får. Eller at endringer og avgjerder er «strategien» til NRK. Men ein leiar bør ta det som eit teikn på at folk bryr seg om arbeidsplassen sin og er glad i NRK når ein påpeker ting som ikkje er bra.»

Takker for laget

Kari Sørbø skriver at hun ikke slutter i protest.

«Eg slutter fordi eg blir lei meg når eg ser kor mange som slit på jobben, men som gjer sitt ytterste for å skjule det. Fordi de elsker å jobbe i NRK tøyer de strikken, men protesterer sjelden. Eg har aldri vore redd for å seie i frå. Men eg slutter før det blir for mange dårlige minne.»

Avslutningsvis takker hun for laget og sier at hun håper ting ordner seg når redaksjonen flytter inn i nytt hus.

«Beklager at eg ikkje tok farvel på skikkelig vis. Men tusen takk for laget, ta vare på kvarandre og lukke til!»

Read Entire Article