En sjokkert verden så på da Frankrikes mest ikoniske katedral ble slukt i flammer. Fem år senere har Notre-Dame reist seg fra asken.
Publisert: 29.11.2024 13:36
Kortversjonen
- Notre-Dame-katedralen, ødelagt i brannen i 2019, skal åpnes igjen 7. desember etter en omfattende restaurering.
- President Macron, sammen med andre dignitærer, besøkte katedralen og uttrykte beundring for arbeidet som involverte 250 selskaper og 2000 medarbeidere.
- Alt interiør er fornyet, inkludert rensede glassmalerier. Åpningsseremonien vil inkludere 1300 deltakere.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Se flere bilder nederst i saken
Katedralen skal offisielt gjenåpnes 7. desember, men allerede fredag har president Emmanuel Macron fått inspisere det verdenskjente bygget, som er et av Paris' mest kjente landemerker.
– Fantastisk. Dette er så overveldende, sa Macron da han og kona Brigitte tok steget inn i katedralen. I følget var også erkebiskopen av Paris, Laurent Ulrich, kulturminister Rachida Dati og Paris-ordfører Anne Hidalgo.
– Det er mye mer innbydende nå, bemerket Macron mens han tok rundturen og håndhilste på noen av dem som har vært med på å gjenreise katedralen.
Presidenten hyllet så fargene i bygget og la til at alle som har vært med på arbeidet, bør være stolte.
Omfattende renovering
Det var i april 2019 at den over 850 år gamle katedralen ble skadet i en katastrofal brann. Brannen førte blant annet til at kirketårnet raste sammen og at takbjelkene ble ødelagt.
Kort tid etter brannen satte Macron et mål om å ha Notre-Dame klar igjen innen fem år. Han ville også gjøre den «vakrere enn noensinne».
Siden da har rundt 250 selskaper og 2000 mennesker bidratt i arbeidet med å gjenoppbygge katedralen, noe som har kostet flere hundre millioner euro og blitt omtalt som tidenes restaureringsprosjekt i Frankrike.
Nytt interiør
Alt interiøret er nytt, og alle de store glassmaleriene er blitt demontert og omhyggelig rengjort og restaurert for hånd.
Det er planlagt en stor seremoni for gjenåpningen der alle som har vært med på arbeidet er invitert. Rundt 1300 mennesker er ventet å komme.