Nok en statsråd ut mot Giske. Nå starter skjebnemøtet i Trøndelag Ap.

1 week ago 11



STJØRDAL (Aftenposten): Hvem kaprer førsteplassen på Sør-Trøndelag Aps stortingsliste?

Trond Giske under nominasjonsmøtet i Sør-Trøndelag Arbeiderparti på Scandic Hell hotell Stjørdal. Foto: Fanny Solheim

Publisert: 30.11.2024 13:59 | Oppdatert: 30.11.2024 14:30

Kortversjonen

Blir det Trond Giske (58), som måtte gå av som nestleder i 2018 fordi han hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering?

Eller blir det Per Olav Skurdal Hopsø (39), statssekretær for arbeidsminister Tonje Brenna, som er innstilt av nominasjonskomiteen?

Det er en spent stemning i lokalet på Rica Hell hotell i Stjørdal der nominasjonsmøtet nå pågår. Til Adressa sier Giske at han er spent, men samtidig føler seg trygg.

– Jeg er forholdsvis trygg. Men nå trenger vi ikke å gjette lenger, for nå er det jo D-dag. Nå skal det avgjøres. Om tre timer vet vi resultatet, sier Trond Giske i køen til registrering.

Hopsø: Håper folk gjør seg opp egen mening

Hopsø sier at hvis alle stemmer etter de vedtakene som er gjort i lokallagene i forkant, så har han ingen sjanse.

– Men jeg håper folk lytter til det som sies fra talerstolen, sier han til Aftenposten.

– Og så håper jeg de gjør seg opp sin egen mening når de skal stemme. Mitt håp ligger i at folk stemmer etter den overbevisningen de selv har om hva som er best for partiet.

Roar Aas, som har ledet nominasjonskomiteen, sier arbeidet har vært tøft.

– Det har vært veldig krevende at det påstås fra noen at vi ikke lytter til medlemmene. At vi skal være plukket ut som medlemmer, sa han.

Giske har tidligere kritisert komiteen for å være partisk.

– Slik kritikk har vært vanskelig og tungt for medlemmene å lese i avisene.

Per Olav Skurdal Hopsø er Giskes motkandidat. Foto: Terje Bendiksby / NTB

To statsråder ut mot Giske

Lørdag har digitaliseringsminister Karianne Tung gått ut på Facebook med kritikk av Trond Giske og nominasjonsprosessen, og støtte til Hopsø.

«Legger vi sammen en rekke enkelthendelser fra medlemsflytting, rensking av lister, rasing mot hverandre og festforberedelser så har vi flyttet kulturen i Arbeiderpartiet helt til ytterkantene hvor man stadig tester vedtektene våre og grensene for hva som er lov og ikke lov», skriver hun.

Digitaliseringsminister Karianne Tung. Foto: Terje Pedersen / NTB

Også statsråd Tore O. Sandvik har gått ut mot Giske lørdag, og bedt ham vike for Hopsø.

– Nå har du sjansen, Trond. Til å være både veldig snill og lagspiller, skriver Sandvik i et åpent innlegg på Facebook lørdag formiddag.

Sandvik er en nær venn av Giske og har samarbeidet tett med ham i flere tiår. Men Giske vil ikke lytte til Sandvik.

– Hvis et flertall vil ha meg, så er jeg klar til å gjøre en jobb, sammen med Sandvik og andre, sier Giske.

Hvis alle delegatene stemmer i overenstemmelse med vedtakene som er gjort i forkant, har listen med Giske på topp flertall i nominasjonsmøtet.

Men fordi det trolig blir skriftlig (og dermed hemmelig) avstemning, kan noen delegater velge å stemme i strid med vedtak gjort i lokallagene.

Tidligere på dagen tapte tidligere helseminister Ingvild Kjerkol sin nominasjonskamp med klar margin.

Bitter strid

Nominasjonsprosessen i gamle Sør-Trøndelag fylke har vært svært bitter. Blant annet fordi flere medlemmer fra Giskes lokallag Nidaros har meldt seg inn i andre lokallag i Sør-Trøndelag for å sikre ham seieren.

Det synes ikke å være et brudd på partiets vedtekter, men oppfattes som skittent spill av dem som ikke ønsker et stortingscomeback for Giske.

Ved siden av flyttingen av medlemmer fra Nidaros lokallag til andre lokallag i Sør-Trøndelag, har det vært sterke reaksjoner på at Giske og hans støttespillere i Nidaros har trumfet gjennom at om at «the winner takes it all». Det innebærer at samtlige delegater fra Nidaros stemmer på flertallets liste som har Giske på topp.

Det er i strid med etablert praksis. Det vanlige har vært at lokallagene har sendt delegasjoner som har speilet ulike syn i lokallaget, slik at også mindretallet blir hørt.

Dermed får for eksempel ikke Emil Raaen, Aps gruppeleder i bystyret og Aps ordførerkandidat ved valget i fjor, en plass på listen.

Trond Giske måtte gå av som nestleder i Ap i 2018. Nå håper han på comeback på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB

Giske forhåndsfavoritt

De siste dagene har det vært telt delegater i mange leirer. Flere anslår at Giske kan ha 71 delegater i ryggen på nominasjonsmøtet, mens det kreves 67 mandater for å få flertall. I alt er det 133 delegater.

Det tallet fremkommer ved at Trondheims 57 delegater ser ut til å kunne plusses på delegatene fra lokallagene Røros (3 delegater) og Malvik (7 delegater).

Hopsø er innstilt som toppkandidat av 8 av 9 medlemmer av nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag Ap.

14 av 20 kommunelag støttet forslaget nominasjonskomiteen sendte ut om Hopsø som toppkandidat.

Sør-Trøndelag har i dag 3 stortingsrepresentanter. De to som vil toppe nominasjonslisten antas å ha sikker plass på Stortinget. Ifølge flere målinger er tredjeplassen svært utsatt.

Read Entire Article