AFTENBLADET MENER: Trumps tale ved innsettelsen er en påminnelse om hva som står på spill i USA. Mye var ventet, noe var direkte skremmende.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.
Etter rundt 10 år med politikeren Donald Trump burde det ikke kommet som en overraskelse at talen han holdt etter å ha blitt innsatt som den 47. presidenten i USA, ville virke splittende.
Talen var først og fremst en hilsen til de ulike segmentene i den amerikanske befolkningen som har stemt ham fram. Ikke én, men to ganger.
Trump har brutt alle tradisjoner fordi han ikke oppfatter seg som bundet av tradisjoner. Der ligger også mye av appellen han har hos velgere som mener at «tradisjonelle» politikere har sviktet. Det at Trump gir blaffen i hva som er ansett som normal oppførsel og språkbruk er en styrke for ham, ikke en svakhet.
Trump er stilt for riksrett to ganger, og er den første presidenten som har blitt valgt etter å ha blitt straffedømt. Dette, sier Trump, er på grunn av en politisk forfølgelse uten sidestykke i historien. Han står fast ved påstanden om at valget i 2020 ble stjålet fra ham.
Talen var også en anledning for Trump, som i sin første periode som president ble motarbeidet av deler av sin egen administrasjon, til å understreke at denne gangen blir det annerledes. De neste to årene har han også flertall i begge kamrene i Kongressen, og dermed en unik mulighet til å faktisk få gjennomført radikale tiltak. Han forventer total lojalitet fra Det republikanske partiet og fra hele byråkratiet.
Han benåder de aller fleste som ble dømt etter stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Han melder USA ut av Parisavtalen om reduksjon i klimautslipp og ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som appellerer til vaksineskeptikerne. Han opphever miljølovgivning og erklærer at USA skal produsere alt landet har av olje, gass og kull. Han skal deportere millioner av ulovlige innvandrere. Han skal stenge grensa mot Mexico.
Men talen var også vag på noen punkter. Trump snakket om tollmurer og avgifter mot Mexico og Canada, men sa ingenting om EU og Europa. Trump nevnte heller ikke Nato, som han i forrige periode truet med å melde USA ut av. Trumps motstand mot å engasjere seg militært i andre land er i utgangspunktet en god ting, men hva om det også gjelder hvis et Nato-land blir angrepet?
Deler av talen han holdt var direkte skremmende. Særlig bekymringsfull er kombinasjonen av et indre og et ytre fiendebilde og påstanden om at han ble reddet av Gud for å redde nasjonen. Nesten halvparten av velgerne i USA stemte ikke på Trump. Han framstiller Det demokratiske partiet nærmest som landsforrædere. Samtidig som han sier at han vil være «samlende».
De neste fire årene vil sette det amerikanske demokratiet på krevende prøver. Og de vil trolig endre verden.
Publisert:
Publisert: 22. januar 2025 11:07