Nekter å flytte fra klippekanten

1 month ago 21PÅ KANTEN: Slik ligger herskapshuset etter at et jordras fjernet store deler av grunnen foran huset. Foto: PATRICK T. FALLON / AFP / NTB

Huseieren i California nekter å flytte til tross for at herskapshuset som ligger på klippekanten kan rase ut i havet når som helst.

  • Bilde av Jørn E. Kaalstad
mandag 26. februar kl. 21:59

Det stemmer ikke helt at «It Never Rains in Southern California» som Albert Hammond sang på ’70-tallet.

For stormene har herjet solskinns-delstaten denne måneden måneden og i luksus-åsen Dana Point, har et jordskred av vann, gjørme og debris satt herskapshus i fare for å rase ut i Stillehavet.

Bildene viser flere multimilliondollar-hjem som ligger og balanserer på kanten av en klippe over Stillehavet. Men til tross for jordskredet som 13. februar rammet grunnen de ligger på, er alle husene erklært som trygge å bo i...

En stor del av klippen som husene er bygget på, raste ut nedenfor det dyreste av boligene i området. Huset som eies av radiologen Lewis Bruggeman (82) skal ha kostet 15,9 millioner dollar (drøyt 167 millioner NOK), ifølge MSM News.

SØR-CALIFORNIA: Dana Point ligger sør for Los Angeles, i nedre del av bildeutsnittet. Foto: Google Maps

– Huset er fint, det er ikke truet og det vil ikke bli merket rødmerket som farlig. Myndighetene i byen er er enige i at det ikke er noen større strukturelle problemer med huset, sier Bruggeman til CBS News.

En av kommunesjefene i Dana Point Mike Killebrew bekreftet vurderingen.

– For øyeblikket kan vi bekrefte at det ikke er noen umiddelbar trussel mot det hjemmet, sier han.

En bygningsekspert fra kommunen skal ha befart eiendommen og vurdert den geotekniske tilstanden til huset og grunnen det ligger på.

California har opplevd en av sine våteste februar-måneder på mange år og flom, jordskred og stormer har herjet delstaten.

Andre eksperter er mer skeptiske til hvor trygt det er å bo der nå.

– Det kommer til å kreve veldig stort arbeid for å stabilisere den eiendommen, sier Kyle Tourjé, visepresident i Alpha Structural, et ingeniørfirma i Los Angeles, til The Washington Post.

Han mener man vil fortsette å se betydelig skade etter hvert.

– Etter år med tung metning; disse husene, disse eiendommene kan bare ikke klare denne typen belastning, sier Tourjé.

RASTE UT: Her ser man hvordan regn og gjørme har vasket ut store deler av klippeveggen foran disse husene i Dana Point. Foto: AFP / NTB

Bruggemans bolig er en av tre eiendommer som ligger farlig til. Rett til høyre for den store rasflaten, som sees tydelig på bildet over, ligger det en bolig til drøyt 134 millioner kroner som eies av forretningsmannen Guy Yocom (66).

Boligen, som er bygget nedover klippen unnslapp raset og skal foreløpig ikke være truet av nye ras.

Raset i Dana Point er det siste i en serie hendelser som har herjet Sør-California de siste ukene. Samme dag, to mil lenger sør langs Stillehavskysten, falt en del av en veien Avenida Columbo ut etter et jordskred gjørme, jord og vegetasjon. Det var også jordskred langs havklippene i San Clemente noen kilometer unna.

Los Angeles har allerede fått mer regn hittil i år enn de normalt får i løpet av et helt år.

I følge National Weather Service er mer regn ventet for området denne uken.

Read Entire Article