Naivt å reklamere for Lifesum

2 hours ago 3



Influencerne som reklamerer for kaloritellings-appen Lifesum bør ta en runde med seg selv.

Privat
fredag 27. september kl. 12:59
SONJA IREN JOHNSEN

Influencer, modell og helsefagarbeider

Tidligere denne uken skrev TikToker Passar Qadir et leserinnlegg i VG hvor hun kritiserer influencere som reklamerer for Lifesum-appen.

Jeg er helt enig i kritikken, og mener at det er på høy tid at vi snakker om hvor problematisk det kan være å oppfordre barn og unge til å logge alt de spiser.

Lifesum er en app som hjelper deg med å telle kalorier og tracke aktivitet. Den sier ifra om du har spist for lite eller for mye proteiner, karbohydrater, fett og kalorier.

Man kan se på det som en app som lærer deg mer om ernæring og passer på at du gir kroppen alt den trenger.

Men dessverre er det ikke så enkelt. Det er naivt å tro at appen bare brukes slik.

Sabina Store-Ashkari / VG

Lifesum kan nemlig være en veldig skummel app.

Mange influencere når ut til svært unge mennesker - og man vet aldri hvem som kan være ekstra sårbare for å utvikle et vanskelig forhold til mat og kropp.

Da jeg var yngre drakk jeg nutrilett-shakes i lunsjen fordi det var det som ble reklamert som den beste måten å gå ned i vekt.

Hadde jeg fått opp reklame for kalori-apper som Lifesum i ung alder, ville nok mitt forhold til mat i ungdomsårene vært enda verre enn det allerede var.

Jeg ville nok sett hvor mange kalorier mine favoritt-influencere spiser i løpet av en dag, jeg ville begynt å telle kalorier på middagene mamma lagde til meg, og jeg kunne svært sannsynlig blitt syk.

Foto: Privat

Og jeg var ikke alene om å ha det slik.

Fokuset på kropp og utseende starter ofte i veldig ung alder, og dessverre begynner mange unge å telle kalorier allerede i tenårene - mens kroppen fortsatt skal vokse og utvikle seg.

Influencere har enorm påvirkningskraft og er forbilder for følgerne sine, så det er absolutt ikke utenkelig at 14-åringen som følger dem laster ned Lifesum helt ukritisk.

Kaloritelling florerer allerede på sosiale medier. Det finnes utallige videoer som skaper et stort fokus på mat.

For eksempel «What I eat in a day»-trenden på TikTok hvor folk viser fram alt de spiser i løpet av en dag.

Mange viser også fram det konkrete kaloriinntaket i disse videoene. Det kan føre til at andre sammenligner seg, helt uten å ta hensyn til at ulike kropper har ulike behov.

Hva tenker du?Hva synes du om apper hvor man kan logge kalorier?aDet er nyttig for å få oversikt over hva man spiser.bVet ikke helt, har aldri brydd meg om det.cJeg styrer unna.

Jeg er helt enig i at vi bør dele mer informasjon om sunn om mat og viktigheten av trening på sosiale medier.

Det er viktig at også unge vet at er lurt å ta godt vare på egen kropp og helse, og sosiale medier kan fungere som et fint verktøy for inspirasjon.

Men alt handler om balanse, og det skal ofte ikke mye til for å vippe for langt i den ene eller den andre retningen.

Plutselig går man kanskje konstant med en klump i magen og regner kaloriinnholdet i alt.

 PrivatBALANSE: «Det er viktig at også unge vet at er lurt å ta godt vare på egen kropp og helse, og sosiale medier kan fungerere som et fint verktøy for inspirasjon. Men alt handler om balanse, og det skal ofte ikke mye til for å vippe for langt i den ene eller den andre retningen», skriver Sonja Iren Johnsen. Foto: Privat

Jeg forstår at denne typen apper kan være hjelpsomme for flere, men jeg synes likevel man skal være forsiktig med å promotere Lifesum, spesielt til et ungt publikum.

Særlig på grunn av risikoen for å gjøre mer vondt enn godt mot unge som allerede er så utsatt for å få et dritt syn på kropp og mat.

Hva med å dele oppskrifter på sunne matretter, uten å oppgi hvor mange kalorier akkurat du spiser i løpet av en dag? Hva med å fokusere på sunnhet, men likevel matglede og inspirasjon uten strenge rammer?

For det finnes mange måter man kan snakke om mat og trening på uten å dytte andre inn i et potensielt skadelig mønster.

Heldigvis.

Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article