Kritikken mot kongefamilien vitner om manglende forståelse for rettssystemet.
Publisert: 06.01.2025 12:00
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
I et debattinnlegg i Aftenposten 2. januar skriver Amanda Marie Nordberg Aas at kongefamilien burde brukt NRK-programmet «Året med kongefamilien» til å sette ord på alvorlige temaer.
Jeg vet ikke hvilken tale Aas så, men jeg opplevde at det var nettopp dette den gjorde.
Vitner om manglende forståelse
Kong Harald, dronning Sonja og kronprinsparet uttalte seg om saken. Kongen brukte sin taletid i programmet til å snakke om arbeidet med rus og psykiske lidelser.
Det er mange som roper høyt og mener kongefamilien har sagt, ment og gjort for lite. Denne holdningen vitner om en manglende forståelse for rettssystemets rolle i det norske samfunnet.
Uansett hva som hadde blitt sagt, ville det vært feil. Hva om Marius Borg Høiby frifinnes på flere punkter? Hva om det dukker opp sentrale bevis som kan snu saken på hodet?
Da kan man i verste fall havne i en situasjon der familien på forhånd har dømt både Høiby og tatt stilling i en straffesak. Dette vil være uheldig både for familien og ikke minst for tilliten til kongehuset som institusjon og rettssystemet som apparat.
En sak har alltid flere sider
De største kritikerne av kongefamilien glemmer også at mediene tilsynelatende trykker det som får mest oppmerksomhet og vekker følelser. Leser man kun overskriftene, er det enkelt å danne seg et bilde av hvem noen er.
Dersom man evner å reflektere selvstendig, innser man kanskje at en sak har flere sider enn den kommersielle medier har øverst på nettsiden sin. Disse overskriftene er sjelden nøytrale og viser ikke alltid sakens helhet.
Det er ingen «vag uttalelse» å si at dette skal overlates til rettsvesenet. Enkelt og greit er det realiteten. Høiby har, som alle andre, krav på en rettferdig rettsprosess. Og helt uavhengig av hva utfallet blir, er én ting helt sikkert: Den tyngste straffen har han allerede tatt.
Samfunnet, særlig mediene, har allerede i et halvt års tid sementert et bilde av hvem han er, og hvordan familien hans er.
Jeg anser det som et langt større problem at kronprinsparet blir forhindret i å gjøre jobben sin, delta på arrangementer og møte mennesker, fordi pressen fotfølger dem og stiller de samme spørsmålene dag etter dag.
Selv om man er en offentlig person, bør det og skal det fortsatt finnes grenser. Ikke all informasjon skal ut, og ikke alle oppdateringer trenger kommentarer.
La rettssystemet gjøre jobben sin
Innleggsforfatteren mener kongefamilien burde bruke anledningen til å lede samfunnsdebatten.
Jeg er helt sikker på at om den hadde gjort det i større grad, ville den blitt beskyldt for å bruke en alvorlig sak for å få oppmerksomhet. Uavhengig av hva kongefamilien sier eller ikke sier, gjør eller ikke gjør, kan det ikke endre de faktiske forholdene.
Høiby er allerede dømt av «folkedomstolen». Nå bør tastaturdommerne tre tilbake og la rettssystemet gjøre jobben sin.