Minst 23 døde under monsterorkan: – Det ser ut som en atombombe gikk av

2 hours ago 4



Minst 23 mennesker har mistet livet i tre delstater, rapporterer CNN fredag ettermiddag norsk tid. Antall omkomne forventes å stige.

Helene er en av de kraftigste stormene som noensinne har truffet USA. Nattens ødeleggelser er massive i delstatene Florida og Georgia. Flom og jordskred truer Carolina-statene på sørøstkysten.

– Katastrofalt, livsfarlig, rekordstore oversvømmelser i byer og tettsteder, opplyser USAs orkansenter på X.

Orkanen i kategori 4 traff nordvestkysten av Florida sent torsdag kveld lokal tid. Vindkast opptil 225 km/t og voldsomme regnskyll etterlot et kaos av falne trær, vannfylte biler i oversvømte gater og veltede båter.

Størst var ødeleggelsene på vestkysten av Florida. For landsbyer som Cedar Key i en øygruppe i Mexico-gulfen ble nattens uvær en katastrofe.

– Det ser ut som en atombombe gikk av. Cedar Key slik vi kjenner det er helt borte, sier forfatteren Michael Bobbitt til New York Times.

 Kathleen Flynn / Reuters / NTBTusener har søkt ly i evakueringssentre i Florida. Foto: Kathleen Flynn / Reuters / NTB

CNN oppsummerer klokken 18.30 fredag norsk tid at stormen så langt skal ha forårsaket minst 23 dødsfall. Åtte i Florida, elleve i Georgia, to i Sør-Carolina og to i Nord-Carolina.

Fylket Pinellas vest for storbyen Tampa i Florida rapporterer fredag om fem storm-relaterte dødsfall.

– Ikke alle evakuerte. Og da værforholdene ble forferdelige i går kveld og de ba om hjelp, var vi ute av stand til å nå dem, sier sheriff Bob Gualtieri ifølge CNN.

Han frykter at dødstallene kan stige.

– Vi prøvde å låre båter og komme frem med kjøretøyer, men hindringene ble bare altfor store.

 CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH / EPA / NTBEn dagligvarebutikk er fullstendig ramponert i Cedar Key i Florida. Foto: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH / EPA / NTB

Delstatens direktør for kriser og beredskap Kevin Guthrie ber innbyggerne holde seg innendørs.

– Jeg bønnfaller dere, ikke gå ut! Vi har 1500 redningsmannskaper ute. Hold dere unna, så vi kan gjøre jobben vår.

Nødtelefonen 911 i St. Petersburg-området i Florida mottok 9000 nødsamtaler gjennom natten, mer enn fire ganger så mange som normalt.

Orkanens styrke ble redusert til tropisk storm og vindkast nær 100 km/t, da Helene tidlig fredag beveget seg inn i delstaten Georgia nord for Florida.

Guvernør i Georgia Brian Kemp opplyser i 18-tiden fredag norsk tid at 11 mennesker har mistet livet i delstaten.

 AP / NTBRedningsmannskaper evakuerer flomrammede i Venice i Florida. Foto: AP / NTB

Tusener av innbyggere er evakuert, etter at styrtregn har utløst stormflo i de berørte delstatene. Den nasjonale værtjenesten advarer fredag om flom i Georgia, Nord- og Sør-Carolina.

– Dette er en særlig farlig situasjon. Søk høyere grunn nå, sier meteorologene.

Myndighetene ba på forhånd innbyggere evakuere fra områdene som ville bli rammet.

Sheriffen i fylket Taylor skrev på sosiale media at de som ikke ville forlate sine hjem, burde skrive navn og fødselsdato på armen med vannfast tusj.

– Slik at dere kan bli identifisert og familien varslet, skrev sheriffen.

 Jonathan Drake / Reuters / NTBFlomvann står høyt over veien i Boone i Nord-Carolina. Foto: Jonathan Drake / Reuters / NTB

Myndighetene i Asheville i Nord-Carolina har beordret tvungen evakuering langs elven Swannanoa, som forventes å nå sitt høyeste flomnivå noensinne.

Nedbøren er så stor at demningen Lake Lure nær Asheville står i fare for å kollapse. Innbyggerne nedenfor blir fredag oppfordret til å komme seg vekk umiddelbart.

Vannet står allerede rekordhøyt i elven French Broad i samme delstat, men ventes å stige ytterligere tre meter i løpet av fredagen, melder CNN.

 MEGAN VARNER / AFP / NTBOversvømmelsene er store i Atlanta i Georgia. Foto: MEGAN VARNER / AFP / NTB

Flyplassene i Tampa, Tallahassee og St. Petersburg i Florida er stengt fredag. Hundrevis av avganger er innstilt eller forsinket til og fra storbyene Atlanta i Georgia og Charlotte i Nord-Carolina.

Mer en fire millioner hjem og virksomheter er uten elektrisitet i Florida, Georgia, Carolina-statene or Virginia. Titusener kan vente strømbrudd i Tennessee og Kentucky ifølge nettstedet Poweroutage.us.

Fredag ettermiddag norsk tid befinner orkanen seg omkring 200 kilometer nord for storbyen Atlanta i Georgia på vei nordover. Vindkastene er over 70 km/t, ifølge New York Times.

 SEAN RAYFORD / AFP / NTBMillioner er rammet av strømbrudd i flere delstater. Foto: SEAN RAYFORD / AFP / NTB

Guvernørene i Florida, Georgia, Nord- og Sør-Carolina og i Virginia har alle erklært unntakstilstand, ifølge AP News.

President Joe Biden oppfordrer alle som er rammet av ekstremværet, om å være forsiktige:

– Mens vi sørger over livene som gikk tapt under denne stormen, vil jeg be alle om å følge pålegg fra lokale myndigheter og ta alle forholdsregler for at de og familiene deres skal være trygge, skriver Biden på X.

Read Entire Article