Mindre stress. Mer penger. Det gjør livet bedre for fastlegen din.

1 month ago 25



Tidligere helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol skal ha en del av æren for at fastlegekrisen har snudd. Foto: Lise Åserud / NTB

Flere vil bli fastleger. Det er en gladnyhet for hele samfunnet.

Publisert: 30.11.2024 07:26

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

«Alle er bekymret for fastlegeordningen». Det kunne Aftenposten rapportere i mai 2022. Legene var stressede, overarbeidede og fortvilte. Pasientene sto i kø. Mange fikk ikke den omsorgen og hjelpen de trengte.

Den norske primærhelsetjenesten var i ferd med å knele.

– Ordningen er under stort press, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen, gikk enda lenger.

– Fastlegekrisen er nå fullstendig ute av kontroll, sa han til TV 2.

Et par år senere ser det betraktelig bedre ut. Flere velger å bli fastlege. Køene er redusert.

Ingvild Kjerkol (Ap), som gikk av som helseminister i april, skal ha en god del av æren for at situasjonen nå ser noe lysere ut.

Én av endringene regjeringen gjorde var å øke basistilskuddet til fastlegene. Dette ble også tilpasset pasientenes helseutfordringer.

«Det vil si at leger som har mange eldre innbyggere, kvinner og innbyggere på listen fra en kommune eller bydel med lavt utdanningsnivå får mer penger,» forklarte Kjerkol.

Samarbeidet med kommunene er også blitt bedre. Og systemet for kurs og kompetanseheving er blitt mer robust. Det gjør at fastlegene kan oppdatere seg uten å tape inntekt.

Kjerkol satte ned en hurtigarbeidende ekspertgruppe som kom med en rekke forslag. Dette er utgangspunktet for en Stortingsmelding som skal legges frem til våren, og kan medføre flere endringer i ordningen.

Fastlegeordningen er langt fra perfekt. Kommunene tar en stor del av byrden. Det er fortsatt mangel på leger mange steder. 160.000 nordmenn venter på å få tildelt fastlege. Det er 55.000 færre enn det var i 2023. Men køene er like fullt for lange.

Norge har også store utfordringer når det gjelder sykefravær. Her har fastlegene en viktig rolle i debatten.

Likevel er det riktig å gi honnør til regjeringen for å ha løftet fastlegeordningen ut av krisen. Tilgang til en primærhelsetjeneste er en helt grunnleggende rettighet. Gode og kunnskapsrike fastleger er også viktig for folkehelsen. Det har en forebyggende effekt og sparer samfunnet for kostnader på sikt.

Derfor bør arbeidet med å styrke fastlegeordningen fortsette, uavhengig av hvem som overtar etter valget neste høst.

Read Entire Article