Norske idrettsutøvere synes stort sett at Idrettsgallaen er noe herk, påstår Otto Ulseth. Han foreslår å legge ned hele prisutdelingen.
Publisert: 04.01.2025 19:18
– Idretten konkurrerer jo og kårer vinnere hele tiden. Idretten har ikke behov for dette, sier Otto Ulseth til VG.
Kvelden før Idrettsgallaen i Trondheim Spektrum var kommentatoren ute i trondheimsavisen Trønder-Avisa med følgende budskap:
«Vi trenger ikke Idrettsgallaen».
Han argumenterer med at der film- og tv-bransjen trenger sine Oscar- og Emmy-utdelinger siden man ikke konkurrerer i hverdagen, trenger ikke idrettene å sammenligne seg med hverandre.
Otto Ulseth
Kommentator og mangeårig profil innenfor idretten. Her fra 2010.
«Jeg foreslår at Idrettsgallen legges ned», skriver han.
Til VG sier Ulseth:
– Det er jo i praksis ledere og sponsorene som er mest opptatt av det. Jeg tror de som er minst opptatt av det er utøverne. Når de blir spurt så svarer de politisk korrekt om at det er fint å bli satt pris på, men jeg har jobbet med en del toppidrettsutøvere og de synes det er noe herk, sier Ulseth.
OL-vinner på 5000 meter Jakob Asserson Ingebrigtsen er uenig:
– Den er i aller, aller høyeste grad nødvendig, sier Ingebrigtsen til VG.
Han trekker frem ildsjelene og folkene bak idrettsprestasjonene:
– For vår del er det veldig hyggelig, men også en ekstrem fin mulighet til å vise takknemlighet for de som bidrar til at vi kan drive idretten vår.
– Det er mange som ikke er like synlige som oss utøvere, men vi er helt avhengige av å ha en hel nasjon i ryggen med mange ildsjeler og tusenvis av folk som jobber dugnad, og som gjør de jobbene som kreves for at vi kan gjøre det vi elsker, mener Ingebrigtsen.
Ulseth påpeker, som Ingebrigtsen er inne på, at det er noe fint med Idrettsgallaen, som for eksempel nettopp ildsjelprisen som hvert år deles ut til en person som har gjort mye for et idrettslag eller utøver i Norge.
Men for idrettens del kan hele gallaen legges ned, mener Ulseth.
– For NRKs del skjønner jeg at det er noe å beholde, for det er jo et glimrende tv-produkt.
– Det er vel noe fint med at idretten kan møtes en gang i året og sette pris på seg selv?
– Ja, klart det, men idretten samles jo hver dag i regi av Olympiatoppen. Men det er jo noe fint med det, så ingen trenger å bli provosert her. Men det er unødvendig bruk av energi og midler for idretten, sier Ulseth.
– Vi er en idrettsnasjon som er veldig gode i veldig mange idretter som drives på hver sin ende av verden. Vi treffer ikke så mange andre av våre landsmenn som driver med sine idretter hvis det ikke hadde vært for idrettsgallaen, eller hvis de tilfeldigvis er innom Olympiatoppen, svarer Ingebrigtsen.
I motsetning til Ulseth mener samtlige gjester VG møter på Idrettsgallaen at utdelingen må bestå.
– Jeg tror det er viktig å stoppe opp innimellom og hylle gode gjerninger og godt arbeid. Ikke bare gode prestasjoner, men god innsats og hardt arbeid. Jeg tror det er viktig å vise frem de gode ressursene vi har i toppidretten og ildsjelene vi har i breddeidretten, sier Thorir Hergeirsson, som gikk av som landslagstrener for håndballjentene etter EM-gullet i desember.
– Når det er 365 dager i året så synes jeg vi skal unne oss én dag til det, mener Hergeirsson.
OL-vinner i vektløfting Solfrid Koanda stemmer i:
– Jeg synes det er veldig hyggelig. Det er hyggelig å se de andre utøverne som presterer og feire det, og få markere året som har vært. Jeg synes det er en veldig fin ting og synes den bør fortsette som den er, for det er noe med det å få en pause og ta et tilbakeblikk. Det er viktig å feire i fellesskap det vi får til og at flere kan ta del i det.