Mener gruvedrift på havbunnen er ulovlig: - Stor tro på at vi kan vinne

3 hours ago 3



Kortversjonen

  • WWF Verdens naturfond har saksøkt den norske staten for utvinning av havbunnsmineraler.
  • Rettssaken starter i dag i Oslo tingrett.
  • WWF mener regjeringen bryter loven og ikke har oppfylt kravene til konsekvensutredning.
  • Motstanden er stor fra både fagmiljøer og internasjonal politikk.

WWF Verdens naturfond har saksøkt den norske staten for utvinning av havbunnsmineraler. Denne uken startet saken i Oslo tingrett.

– Vi tar ikke lett på å saksøke staten. Men her mener vi helt konkret at regjeringen bryter loven, sier WWF-leder Karoline Andaur til VG.

Regjeringen foreslo å åpne store havområder for utvinning av havbunnsmineraler, og tidligere i år fikk de flertall i Stortinget.

 HANDOUT / AFP / NTBMineraler på havets dyp i Stillehavet. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Men WWF mener konsekvensutredningen som er gjort av områdene, er ulovlig.

Helt konkret mener WWF at utredningene ikke engang møter minstekravene som stilles i Havbunnsmineralloven.

WWF mener staten bryter loven

I loven for havbunnsmineraler står det følgende i paragraf 2–2:

«Departementet er ansvarlig for å gjennomføre en konsekvensutredning før åpning av nye områder på kontinentalsokkelen for mineralvirksomhet.

Konsekvensutredningen skal bidra til å belyse de ulike interessene som gjør seg gjeldende på det aktuelle området, slik at dette kan ligge til grunn når det skal tas stilling til om, og eventuelt på hvilke vilkår, området kan åpnes for mineralvirksomhet. Konsekvensutredningen skal belyse hvilke virkninger en eventuell åpning kan få for miljøet og antatte næringsrelaterte, økonomiske og sosiale virkninger

WWF mener staten ikke oppfyller disse kravene til konsekvensutrdening. Det samme har Miljødirektoratet påpekt.

WWF mener også at staten ikke har nok kunnskap til å vurdere konsekvensene av utvinning, slik staten mener den har gjort.

Staten har på sin side gjentatte ganger sagt at utvinningen skal skje først når mer kunnskap er på plass.

– Det vil ikke være lov å starte utvinning av havbunnsmineraler i Norge uten at det er miljømessig forsvarlig, svarer advokatene Karen Mellingen og Asgeir Nygård hos Regjeringsadvokaten som fører saken for Engergidepartementet (ED).

– Men det er lov å fatte politiske beslutninger, som å åpne dette havområdet for leting og utforske en mulig næring, selv om det foreligger usikkerhet og trengs mer kunnskap, fortsetter de.

Bilde av Karen MellingenKaren Mellingen

advokat, Regjeringsadvokaten

Bilde av Asgeir NygårdAsgeir Nygård

advokat, Regjeringsadvokaten

– At det er begrensninger i kunnskapsgrunnlaget har vært mye fremme i den offentlige debatten, men et bredt flertall på Stortinget mente likevel at vi vet nok til å åpne området for videre kartlegging.

Både staten og WWF mener at det trengs mer kunnskap før utvinning. Men WWF mener at Staten i praksis har åpnet for utvinning allerede nå - før denne kunnskapen faktisk er på plass.

– Søksmålet handler ikke om vi skal drive med gruvedrift på havbunnen eller ei, men hvilken kunnskap som må ligge på bordet før politikerne kan ta så viktige beslutninger med potensielt katastrofale konsekvenser, sier Andaur.

 Frode Hansen / VGAndaur under en protest mot havbunnsmineraler på Eidsvoll plass i fjor. Ved siden av henne står SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Frode Hansen / VG

Energiminister Terjse Aasland (Ap) har derimot sagt at utvinning kun vil bli godkjent hvis det kan skje på bærekraftig vis.

Bred motstand

Regjeringens planer er svært omstridt. Sjelden har regjeringen møtt så kraftig motstand fra egne fagetater og forskningsmiljøer.

 Sokkeldirektoratet / SokkeldirektoratetEn sulfidprøve fra norske dyphavsområder. Det er slike mineralklumper man nå vurderer å hente opp. Foto: Sokkeldirektoratet / Sokkeldirektoratet

Miljødirektoratet, Havforskningsinstituttet og Polarinstituttet har stilt seg kritiske til regjeringens planer om utvinning av havbunnsminerlaer.

Havbunnsmineraler

  • Mineralene som finnes på havdypet trengs til produksjon av teknologi vi alle omgir oss med: mobiltelefoner, el-biler og datamaskiner. Men også våpenindustri.
  • Mineralene er med andre ord fryktelig verdifulle.
  • Men forskning viser at inngrep som følge av utvinning av havbunnsmineraler i verste fall kan bli slutten på alt liv som befinner seg i områdene som blir berørt.
  • Norge er blant de første landene i verden som har åpnet områder for havbunnsmineral-aktivitet.
  • Foreløpig har man hentet opp mineraler fra dypt vann kun noen få steder i verden, men en større utvidelse står på trappene. Derfor diskuteres det så mye akkurat nå.
  • Forskere, sivilsamfunn og flere stater har stilt seg sterkt kritiske til å åpne for så store inngrep i havområder vi vet veldig lite om.

Politisk er også motstanden stor, spesielt internasjonalt.

50 EU-parlamentarikere sendte denne uken et brev til Norge og ba staten stanse planene om havbunnsminerlaer. De mener Norge bryter internasjonale avtaler og kaller industrien destruktiv.

Også 18 britiske politikere sendte nylig Norge brev og uttrykket bekymring.

With 18 other cross-party UK MPs, I wrote to our Norwegian colleagues expressing serious concerns about Norway's decision to advance plans for deep-sea mining in Arctic waters. We strongly urge Norway to reject this highly destructive industry @Stortinget@Regjeringen

Både Labour-politikere og politikere fra det konservative partiet, har skrevet under brevet.

PLANLAGT LENGE: Tidligere statsminister Erna Solberg (H) og tidligere olje- og energiminister Terje Søviknes (FrP) holder en sulfidprøve hentet opp fra havbunnen. Bildet er fra 2018. Foto: Heiko Junge / NTB

Problemet de alle peker på er at man vet altfor lite om konsekvensene for dyreliv og økosystemer ved utvinning av havbunnsmineraler. Det er store kunnskapshull om livet så dypt i havet.

– Staten har overkjørt alle råd fra egne fagmiljøer, sier Andaur.

– Så lenge man ikke har kunnskap, baserer jo tillatelsen til aktivitet seg på ren gjetning, fortsetter hun.

 Ine Schwebs / VGFlere miljøorganisasjoner demonstrerte mot havbunnsmineraler på Eidsvoll plass sist uke. Foto: Ine Schwebs / VG

– Trenger mineralene

Prosessen fra åpning og kartlegging og frem til at dette eventuelt blir en industri, er lang, svarer regjeringsadvokatene. De viser til at land som Kina nå leder an og har kontroll på verdikjedene.

- I en spent geopolitisk verden, som trenger disse mineralene for å klare overgangen til lavutslippssamfunnet, kan et land som Norge bidra, skriver de i uttalesen til VG.

 RegjeringenRegjeringen har lyst ut et område på størrelse med Storbritannia for utvinning av havbunnsmineraler. Foto: Regjeringen

– Vår ressursforvaltning bygger på en faglig solid, demokratisk forankret, åpen og omfattende saksbehandling som et av våre fremste fortrinn for å sikre at eventuell utvinning skjer på en måte som ivaretar miljøet i dyphavet.

WWF mener hele prosessen er forhastet.

– Norges rykte som forsvarlig forvalter av havet er allerede sterkt svekket. Vi grønnvasker industrien, og det er i ferd med å få ringvirkninger, sier Andaur.

 Ine Schwebs / VGAndaur under demo mot olje og havbunnsmineraler sist uke. Foto: Ine Schwebs / VG

Det er andre gang noensinne at WWF i Norge saksøker staten. Første gang var i 2017, da WWF saksøkte staten for lisensjakt på ulv. Den gangen tapte WWF.

Men denne gangen har Andaur troen på seier.

– Vi har stor tro på at vi kan vinne, sier WWF-lederen.

Rettssaken skal avsluttes 5. desember og strømmes av Oslo tingrett.

Read Entire Article