Mener aldersgrensen bør ned: – Dårlig idé

1 week ago 18



– Alle vet at det skjer, men ingen snakker om det, sier firebarnsfar Magnus Ravlo Stokke. 

Som far til barn i alderen fire til 15 år, har han reflektert mye over unges forhold til alkohol.

I en kronikk til Avisa Oslo skrev han derfor dette: 

«I overgangen fra ungdom til voksen veileder vi de unge».

 «Men når det kommer til det potensielt mest farlige og skadelige de tester ut, så er de overlatt til seg selv.»

Han mener nemlig at den lovpålagte aldersgrensen skaper et gap mellom foresatte og ungdommene.

– Det at det er kriminelt, gjør at vi ikke kan involvere oss i det sammen med barna, sier Stokke til TV 2.

Nå mener han at vi bør senke aldersgrensen til 16 år.

– Mindre skadelig

Dette fordi han har en teori om at alkoholgrensen kan være et hinder for at barn og unge snakker åpent med foreldrene sine om alkoholbruk.

– Det er en stilltinnet aksept i dag at mange tenåringer drikker alkohol, og det er utrolig dumt, sier han og fortsetter:

– Når ungdommer drikker, blir det ofte holdt hemmelig for foreldrene. Det gjør alkohol spennende. Om aldersgrensen senkes vil også litt av spenningen forsvinne, mener Stokke. 

Ifølge ham vil dette også være med på å beskytte tenåringene i større grad mot de negative konsekvensene av alkohol.

– Tror du ikke man kan ha denne praten selv om aldersgrensen er 18 år? 

– Jo, det kan man, og mange foreldre tar praten med barna sine, men for noen kan det være vanskelig når det er et absolutt forbud.

– En redusert aldersgrense kan derfor kanskje bidra til mer åpenhet, og beskytte de mest utagerende som i skjul finner en flaske sprit, sier Stokke.

 byAksel
VIL SETTE NED ALDERSGRENSEN: Firebarnsfar Magnus Ravlo Stokke spør om det vil hjelpe dagens ungdom å sette ned aldersgrensen på alkohol. Foto: byAksel

16 års aldersgrense

Stokke fortsetter med å fortelle at det å redusere dagens aldersgrense til 16 år, også vil gjøre det lettere å stoppe de under 16 år fra å drikke alkohol. 

– Det er lettere å si til en 14-15-åring at de må vente til de er 16 år, enn å fortelle en 15-åring at de må vente tre år til, sier firebarnsfaren.

Han påpeker også at land som Danmark og flere steder i Sør-Europa har en lavere aldersgrense og en mer liberal tilnærming til alkohol.

– I Danmark vitner dette om en mer politisk villighet til å fininnstille litt og teste hva som fungerer. Det tror jeg vi også kunne trengt i Norge. 

Fredag ble debatten også tatt opp i TV 2-programmet Nyhetskompaniet. Der var det delte meningen rundt en 16 års aldersgrense på alkohol. 

– Jeg synes han hadde noen gode argumenter, men jeg tenker samtidig at dette handler en del om vår kultur, sa kjernefysiker Sunniva Rose.

 Goran Jorganovich  / TV 2
INTERESSANT: Sunniva Rose har selv en datter på 15 år, og forteller at hun mener kronikk til Stokke er interessant å lese. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Jeg syns det er en dårlig idé å senke aldersgrensa ned til 16 år, men han tar opp en del gode poeng. Nemlig at man må sørge for at man er trygge nok på hverandre i familien, og at man har en trygg voksen som man kan snakke med, fortsatte Torbjørn Vereide, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Helt uenig

André Thomassen Haugen, styreleder i ungdomsorganisasjonen Juvente er derimot helt uenig med Stokke. 

– Dette fremstår som en lite gjennomtenkt unnskyldning, snarere enn et seriøst forslag, sier han

Haugen mener det vil være en dårlig idé å senke aldersgrensen for alkohol til 16 år.

– Forskning viser at jo tidligere man drikker, jo større er risikoen for alvorlige konsekvenser senere i livet, sier han.

For eksempel viser tall fra nasjonalt utviklingssenter for barn og unge (NUBU) at de som drikker alkohol før fylte 15 år har fire ganger så høy risiko for å utvikle alkoholavhengighet, enn de som debuterer i 20-årsalderen.

 Sandra Skoglund Hansen, Ry Design
– DÅRLIG IDÉ: André Thomassen Haugen, styreleder i Juvente, mener å sette ned alkoholgrensen er en dårlig idé. Foto: Sandra Skoglund Hansen, Ry Design

– Hjernen er også ikke fullt utviklet som 16-åring og konsekvenstenkningen er ikke helt til stede, så dette er en dårlig idé, sier styrelederen.

– Øker risiko for skade

Ragnhild Kaski er generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til. På lik linje med Thomassen Haugen er hun helt uenig med firebarnsfaren.

– Alt tyder på at senking av aldersgrensen vil føre til at flere begynner å drikke tidligere, sier Kaski. 

Hun er heller ikke enig i at det er mange norske barn som begynner å drikke alkohol tidlig. 

Tall fra Ungdata 2024 viser nemlig at blant tiendeklassinger, som altså er mellom 15–16 år, er det et mindretall på under 30 prosent som sier de har drukket seg beruset.

Samme statistikk viser at rundt halvparten sier de har smakt alkohol når de begynner på videregående.

Ifølge Kaski er dette bedre enn i for eksempel Danmark. 

– 3 av 10 danske 15 år gamle gutter drikker alkohol ukentlig. I Norge drikker like mange månedlig, sier hun.

 Thomas Brun
STOR FORSKJELL: Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til, mener det er stor forskjell på en 16-åring og en 18-åring. Foto: Thomas Brun

Hun forteller videre at det er stor forskjell mellom en 16-åring som drikker og en 18-åring.

– Ungdomsdrikking er ofte forbundet med at det drikkes mye på en gang, noe som selvsagt øker risikoen for at kjipe ting skjer som ulykker, skader og det å drikke seg til en tilstand hvor det er krevende å gjøre kloke valg. 

– Derfor har det noe å si om debuten kommer når man er 14 eller 17 år. Man er rett og slett bedre rustet til å håndtere det å være beruset når man er eldre, sier Kaski. 

– Må tørre å ta praten 

Generalsekretæren mener også at den beste måten å håndtere at mindreårige drikker på, er at foreldre bruker tid på å snakke med barna sine. 

– Den beste medisinen er foreldre som tør å ta praten, og snakke om hva alkohol virkelig er – på godt og vondt. Som blir samsnakket med ungdommen sin, men som også er en person de tør å ringe til om det har gått til helvete, forteller hun. 

Thomassen Haugen på sin side mener det er viktig at ungdom har en alkoholfri arena å oppsøke, for å forebygge at mindreårige vanker i gatene eller leter etter hjemmefester.

– Tilgangen til alkohol for mindreårige vil nok alltid være der, dessverre, men da er det enda viktigere at vi satser på og jobber mot flere ungdoms- og fritidstilbud, sier han.

Read Entire Article