– Jeg var tidligere svært skeptisk til det, men etter å ha hatt ansvaret for justisområdet i tre og et halvt år, og møtt så mange politifolk, er jeg helt trygg på at tiden er moden for å gjøre dette nå, sier Mehl til VG.
Det har kun gått noen dager siden hun måtte forlate kontoret sitt i justisdepartementet, etter at Senterpartiet forlot regjeringen torsdag forrige uke.
Generell bevæpning av politiet betyr at politiet til enhver tid bærer våpen mens de er på jobb. I dag er norsk politi som hovedregel ikke bevæpnet.
Alvorlig tid
– Det har vært et stort alvor rundt min tid som justis- og beredskapsminister, understreker Mehl.
Hun startet perioden med skytingen på Kongsberg i oktober 2021, der fem personer ble drept, og avsluttet den dagen etter at 11 personer ble skutt og drept i skoleskytingen i Sverige.
I løpet av perioden har det også vært terrorangrep i Oslo under pride den 25. juni, der to menn ble drept.
Hun trekker frem at den sikkerhetspolitiske situasjonen har endret seg, men også at kriminaliteten har blitt tøffere.
– Vi har opplevd en økning i knivstikkinger, skyteepisoder, vold, og i tillegg er psykiatri en stor utfordring som politiet møter i sitt daglige virke, sier Mehl og fortsetter:
– Samfunnet er annerledes i dag enn før. Til sammen mener jeg at disse faktorene gjør at vi bør innføre generell bevæpning i Norge.
Mener du politiet alltid bør bære våpen?aJabNeicBryr meg ikkeHun oppfordrer de andre partiene til å ta debatten om generell bevæpning – særlig Arbeiderpartiet.
– Jeg mener at alle ansvarlige partier bør ta diskusjonen om generell bevæpning i lys av der samfunnet er nå, selv om man har hatt et annet standpunkt tidligere, sier Mehl.
Støre: – Vi har ikke konkludert
Torsdag tok hun dette opp i Stortinget, og spurte om Støres nye regjering ville være med og støtte generell bevæpning av politiet.
– Vi har ikke konkludert med det. Det er ikke et standpunkt regjeringen har tatt, men vi lytter til de tilbakemeldingene vi får, svarte Støre.
– Det har vært en stor kvalitet i det norske politiet at det ikke har vært bevæpnet i det daglige, men vi lever i en mer brutal virkelighet og hverdag, sa han.
Dette mener de andre partiene
I dag er det kun Fremskrittspartiet som støtter generell bevæpning av politiet, men i flere partier skal dette nå diskuteres på landsmøtene i vår.
Høyre har vært delt på spørsmålet. Et mindretall i programkomiteen har ønsket generell bevæpning, mens et flertall har sagt nei. Det er opp til landsmøtet å bestemme hva partiet mener.
Politiet har selv tatt til orde for en generell bevæpning, og senest onsdag sier 11 av 12 politimestere ja til det i bransjeblaset Politiforum.
– Hva med frykten for flere hendelser der politiet skyter?
– Jeg er ikke bekymret for at politiet ikke kan håndtere dette på en god måte. For meg handler dette også om å ha tillitt til politifolk, sier Mehl.
Vil snu eget parti
I Senterpartiets siste forslag til partiprogram har et flertall gått inn for å ikke ha en generell bevæpning av politiet. De vil heller videreføre ordningen med at politiet får ha våpen i tjenestebilene sine og i spesielle situasjoner.
Nå vil Mehl ta kampen på partiets landsmøte i slutten av mars for generell bevæpning.
– Det kan være for langt å løpe tilbake og hente våpenet hvis man uforutsett havner i en skarp situasjon, og tryggheten til politifolk er ekstremt viktig fordi det handler om tryggheten til alle, sier hun.
To ganger har spørsmålet blitt utredet mens Mehl var justis- og beredskapsminister.
– Hvorfor har du ikke gjort noe med dette mens du var justisminister?
– Det er jo fordi jeg har styrt sammen med Arbeiderpartiet, og jeg har vært statsråd for begge partier. Men det er flere i Senterpartiet underveis i perioden som har tatt til orde for at man bør innføre generell bevæpning, sier hun.
– Ikke risikofritt
Her har Mehl helt mistet fotfestet, mener justispolitisk talsperson i SV, Andreas Sjalg Unneland.
– Det er uforståelig for meg at politiet må ha våpen på hofta hver dag i Ofoten fordi de noen dager bør ha det i Oslo. I dag har politiet våpen i bilen og mulighet til å bevæpne seg i områder med høy risiko, eller å innføre midlertidig bevæpning i perioder med høy trussel, sier Unneland.
Han mener at Mehl undervurderer erfaringene fra andre land med generell bevæpning av politiet.
– Våpen er ikke risikofritt. De kommer med en kostnad. Det kommer til å være flere ulykker, flere dødsfall og trolig en voldseskalering mellom politiet og kriminelle miljøer, slik man har sett i andre land, sier han.