Måten Republikanerne har valgt å angripe Harris på, er deprimerende

1 month ago 19



GJESTEKOMMENTAR: Den amerikanske valgkampen er godt i gang med Republikanernes angrep på kvinner.

«Angrepene fra republikanere om at Kamala Harris er «kvotert» inn i rollen, er deprimerende, skriver Audhild Skoglund». Foto: Darron Cummings / AP
  • Audhild Skoglund

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

De siste dagene siden Joe Biden trakk seg og Kamala Harris seilte opp som presidentkandidat, har avslørt at likestillingen ennå slett ikke er oppnådd i USA. Riktignok får landet en kvinnelig presidentkandidat, den andre etter Hillary Clinton. Men angrepene fra republikanere om at Harris er «kvotert» inn i rollen, er deprimerende. I hele USAs historie har landet kun hatt mannlige presidenter, og bare en av dem har vært svart, Barack Obama. Harris er den første kvinnelige visepresidenten.

Ideen om underlegne kvinner

Den underliggende ideen bak angrepene synes å være at kvinner ikke kan ha en så viktig jobb som president. Noe med å være kvinne gjør at halve befolkningen er diskvalifisert. De kan ikke oppnå viktige jobber uten «kvotering». Fordi de per definisjon er underlegne menn. Det ligger også i «kvoterings»-påstandene sterkt rasistiske undertoner.

Angrepene basert på kjønn henger tett sammen med andre strømninger vi har sett fra USA de siste årene, hvor Republikanerne har lykkes med å gjeninnføre abortforbud i flere stater og dermed tatt fra kvinner retten til å bestemme over egen kropp og eget liv.

«En gjeng barnløse kattedamer»

Og de må føde barn, enten de vil eller ikke. En kvinne uten biologisk egne barn er ikke verdt det samme som en med. Dette poenget kom tydelig fram i et tidligere intervju med Republikanernes visepresidentkandidat J.D. Vance, der han hevdet at USAs største problem er at det styres «av en gjeng barnløse kattedamer som er miserable i sine egne liv og med valgene de har tatt, så de ønsker å gjøre resten av landet miserabelt også». Han fremhevet Harris som eksempel på denne gruppen. Også en konservativ advokat uttalte tidligere i uken at Harris ikke kunne forstå seg på livssituasjonen til foreldre og familier, ettersom hun ikke har egne barn. Harris har for øvrig to stebarn hun synes å ha et svært godt forhold til.

Barnløse mannlige presidenter

Paradoksalt nok har USA hatt flere barnløse hvite, mannlige presidenter, nemlig George Washington, James Maddison, Andrew Jackson, James Polk og James Buchanan. Det har ikke blitt hevdet at disse var inkompetente presidenter fordi de ikke hadde egne barn.

Faktum er at Kamala Harris kommer til en eventuell presidentjobb med atskillig mer politisk tyngde enn både Donald Trump og J.D. Vance. Hun har både vært statsadvokat i California, senator og visepresident.

Sliter med kvinnelige velgere

Heldigvis er det også mange amerikanere som reagerer på retorikken. «Friends»-stjernen Jennifer Aniston er blant dem. Aniston er ufrivillig barnløs. Swifties, fansen til Taylor Swift, har også tatt til sosiale medier for å forsvare de barnløse kattedamene. Swift har tidligere blitt angrepet i sosiale medier for barnløshet. Ved siden av musikkarrieren er hun også kjent for sine tre katter, en av dem har hun posert på forsiden av magasinet Time med da hun i fjor ble utnevnt til årets person av tidsskriftet.

Den åpenbare sexistiske og rasistiske måten Republikanerne har valgt å angripe Harris på, kan også gjøre at de skyver fra seg kvinnelige velgere. Dette er en velgergruppe de allerede sliter med, og som en ny måling fra Big Village sitert av Newsweek viser at Trump taper ytterligere av. I målingen leder Harris 11 prosentpoeng over Trump blant kvinnelige velgere.

Flertallet vil ha fri abort

Alt tyder på at Harris kommer til å holde seg til å faktisk diskutere politikk. Hun har lenge vært engasjert i retten til fri abort og tilgang til prevensjon, samt familierettigheter som barnehageplasser og skattefordeler for foreldre. Dette er populære temaer blant store deler av befolkningen. Mot dette står Republikanernes visepresidentkandidat J.D. Vance, som har uttalt at selv om et barn har blitt unnfanget gjennom voldtekt eller incest, støtter han ikke retten til abort.

Donald Trump vil på sin side overlate regulering av abort til delstatene. Blant velgerne mener imidlertid 63 prosent av befolkningen at abort bør være lovlig i alle eller de fleste tilfeller, ifølge Pew Reseach. Unntaket er blant hvite evangeliske protestanter, hvor et flertall på 73 prosent mener abort burde være forbudt i alle eller de fleste tilfeller.

To klare valg

Med en valgkamp som står mellom to parter med så stor kontrast i spørsmål som er viktige for kvinners liv, kan Republikanerne ha forregnet seg på hvor langt de kan komme med å angripe Kamala Harris på bakgrunn av kjønn og rase. Mens Trump raver i vei på sitt eget usammenhengende vis, står de nå ikke overfor en tydelig alderssvekket hvit mannlig motkandidat lenger, men en kvinne som snakker klart og tydelig og støtter flertallet når det gjelder kvinners rettigheter.

Å kun støtte seg på den mest rabiate konservative delen av de kristne som uansett mener at menn er best egnet til å styre og bestemme over kvinner, er risikabelt. Antakelig minst like risikabelt som å satse på en kvinnelig, farget presidentkandidat.

Publisert:

Publisert: 27. juli 2024 11:42

Read Entire Article