Marthe (20), Linnea (21) og Filippa (20) har jaktet leilighet siden januar: – Pulsen stiger

1 month ago 15TØFT MARKED: Leieprisene i Oslo er fremdeles på vei oppover og kampen om å få seg et sted å bo er hard. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

De har sendt nærmere 90 meldinger, men fremdeles står trioen uten et sted å bo til høsten.

  • Bilde av Marius Medby
lørdag 15. juni kl. 14:46

Leieprisene i Oslo har steget til værs det siste året.

Tall fra Finn.no viser at leieprisene fortsetter å stige - rundt ni prosent fra året før. I Oslo koster et rom i et kollektiv nå over 8000 kroner i snitt.

Spesielt studenter sliter med å få tak i leilighet i hovedstaden.

For jentegjengen Marthe Signe Lende (20), Linnea Skollevoll Hansson (21) og Filippa Christin Østerberg (20) har jakten vært vanskelig.

JAKT, MEN NULL FANGST: Fra venstre: Marthe Signe Lende (20), Linnea Skollevoll Hansson (21) og Filippa Christin Østerberg (20) skal studere i Oslo til høsten. Foto: Privat

Trioen skal begynne på studier til høsten, og begynte søket etter leilighet allerede i januar i år.

– Det har vært mye vanskeligere enn ventet, sier Hansson til VG.

Totalt har de sendt melding på nærmere 90 leiligheter. Beskjeden er ofte den samme; leiligheten er allerede utleid.

– Utleierne sier at det er mye interesse, så jeg kan tenke at det er vanskelig for dem også, sier Hansson.

Les også: Tips til studenter på boligjakt

– Pulsen stiger

Jentene ønsker en leilighet i en sentral bydel i Oslo, tre soverom og ikke altfor dyrt. Ikke en umulig oppgave, i hvert fall i de fleste byer i Norge.

Ettersom de bor i Kristiansand frem til høsten, får de ikke dratt fysisk på visninger, og har fått venner og familie til å dra for dem.

– Jakten er vanskelig, for markedet er utrolig tøft. I starten tenkte vi at vi var tidlig ute og kom til å finne noe. Nå er vi i juni og har fortsatt ikke funnet noe. Vi begynner å kjenne på nervene, og pulsen stiger litt, sier Østerberg.

Elisabeth Hoksmo Olsen<-Elisabeth Hoksmo Olsen

Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO)

Hard studiehverdag

Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO), Elisabeth Hoksmo Olsen (25), har sagt at økte boligpriser og økte matpriser setter studentøkonomien under et skikkelig press.

– Det går hardt utover studiehverdagen. Vi vet at studentfrivilligheten sliter med rekruttering sammenlignet med før, rett og slett fordi studentene ikke har fritid på samme måte som tidligere. Det går også utover skolearbeid, da man jobber mindre med skole – som er naturlig når man jobber mer ved siden av studiene, sa Hoksmo Olsen.

Høye priser

At prisene er høye, legger trioen godt merke til.

– Vi har sett på leiligheter og vært inne på tanken å leie en leilighet med kun to soverom - fordi det er lite utvalg på leiligheter med tre soverom. Selv om det mest ønskelige er tre soverom.

Gjengen har satt seg en makspris på 25.000 kroner i måneden.

– Vår opplevelse er at prisen er veldig høy for veldig få kvadratmeter. Prisene øker, mens kvadratmeterne minsker. Det gjør alt mye vanskeligere, sier Østerberg.

Selskapet Utleiemegleren skriver i en pressemelding at leieprisen for alle boligtyper i deres portefølje i Oslo også øker - opp 6,8 prosent sammenlignet med mai 2023.

– Vi har venner som har fått leiligheter gjennom bekjente og håpet det var mulig for oss også. Per nå ønsker vi ikke å si ja til en hvilken som helst leilighet, vi vil jo trives også, men det kan hende vi ikke får noe valg, legger Lende til.

Read Entire Article