Marerittstart for Norge

1 month ago 30

(Norge – Sverige 28–32) Uten Henny Reistad (25) startet OL på verst mulig måte for håndballjentene.

Bernadett Szabo / Reuters / NTB

Det hjalp ikke at flaggbærer Katrine Lunde (44) gjorde en god kamp. Sveriges keeper Johanna Bundsen var fantastisk.

Norge gikk på en overraskende smell mot et svensk lag som aldri ga seg. For første gang på seks år tok de svenske jentene den ettertraktede norske skalpen i et mesterskap.

– Vi gjør for mange feil, vi står ikke sammen i forsvar ... En dustete åpningskamp for vår del, sier Veronica Kristiansen til VG.

Norge ledet 17–15 til pause, men tapte 2. omgang 11–17.

– Vi gjør feil som vi normalt sett aldri gjør. Det blir en usikkerhet som brer seg. Jeg følte egentlig at vi var klare for presset som venter oss i en åpningskamp, sier landslagskaptein Stine Bredal Oftedal til Max.

Beate Oma Dahle / NTB

I Max’ OL-studio var tidligere landslagssjef Marit Breivik gjest.

– Vi har flere gode sjanser som ikke ble omsatt til mål. Vi kommer ikke opp på det nivået vi pleier å være, oppsummerer hun.

Marit Breivik

Norsk landslagssjef fra 1994–2008. Ledet Norge til ett OL-gull, ett VM-gull og fire EM-gull.

På sidelinjen satt en svært skuffet og ankelskadet Henny Reistad.

– Det er veldig kjedelig. Det går fremover med meg, og det gjør at det er lettere å kunne se på, men det er forferdelig å ikke kunne være med å spille en åpningskamp i OL, sa Reistad til NRK midtveis i OL-åpningen.

Det startet tregt for Norge.

Svenskene grep initiativet begjærlig. De skapte store bevegelser og fullt kaos i det norske midtforsvaret. Kristine Breistøl ble utvist allerede etter fire minutter.

– De løper seg vill iblant, mente Max-ekspert Ole Gustav Gjekstad.

Ole Gustav Gjekstad

Håndballekspert for Max og Odense-trener.

Thorir Hergeirsson måtte sette på utestemmen i en time out. Det hjalp ikke at Katrine Lunde radet opp med redninger. Hun hadde åtte av dem før pause.

Norsk-svenske Nina Koppang viste hvorfor Vipers har hentet henne. Vjakhireva-erstatteren satte syv scoringer bak sin kommende klubbkeeper.

Norge hang etter i 25 minutter.

Men på slutten av omgangen ryddet kvartetten Veronica Kristiansen, Maren Aardahl, Kari Brattset Dale og Thale Rushfeldt Deila opp defensivt. Norge gikk fra 13 baklengs på 18 minutter til bare to i avslutningen av første omgang.

Det åpnet for kontringer. Og Stine Bredal Oftedal.

Hun sto bak det meste.

Nora Mørk lobbet inn en straffe på gode Johanna Bundsen – hun hadde 10 redninger før pause – til norsk ledelse.

Så gjorde Bredal Oftedal en liten tryllekunst som Brattset Dale omsatte til norsk tomålsledelse ved pause.

SUPERKEEPER: Johanna Bundsen redder fra Kari Brattset Dale. Foto: DAMIEN MEYER / AFP / NTB

Dermed kjørte Sverige-trener Tomas Axnér på med syv mot seks-spill i angrep. Det skapte store problemer for Norge i 30–30-kampen i VM for tre år siden.

Norge hadde momentum. Men flere feil gjorde at de norske ledelsene ble hentet inn. Nathalie Hagman utlignet til 22–22 halvveis i omgangen. Mens Johanna Bundsen holdt Sverige inne i kampen med fantastiske redninger.

10 minutter før slutt var Sverige i ledelsen. Thale Rushfeldt Deila både scoret og bommet før Maren Aardahl bommet på en kjempesjanse mot Bundsen.

– Et spøkelse for Norge, mente Ole Gustav Gjekstad.