«Make America Great Again»

1 month ago 12



Det republikanske partiet i USA avsluttet sitt landsmøte natt til fredag 19. juli, fortsatt med Donald Trump som sin ubestridte leder.

Presidentkandidat Donald Trump og visepresidentkandidat JD Vance under det republikanske landsmøtet i forrige uke. Foto: Paul Sancya / AP

Det mislykkede attentatforsøket mot Trump noen dager tidligere gjorde at han fikk en forsterket helteglorie som USA s «redningsmann» hos delegatene til landsmøtet. Trump skrev om sin tidligere planlagte tale. Tonen var mildere, men kjernen i hans politiske budskap er fortsatt det samme, «Make America Great Again».

Hvordan skal det så skje ifg. Trump? Jo, bla. ved å pålegge minst 10 % toll på alle importvarer og opptil 100 % på enkeltvarer, først og fremst fra Kina. Produksjon av varer som tidligere er blitt importert skal flyttes tilbake til USA. Nye arbeidsplasser skal skapes. (Det til tross for rekordlav arbeidsledighet allerede). Han appellerer med dette til arbeiderklassen, men også til middelklassen. Samtidig er det landets rikeste som finansierer en forsterket valgkamp. Elon Musk vil bidra med ikke mindre enn 450 millioner kr i hver av de månedene som er igjen frem til valget. Hva forventer så landets rikeste å få igjen for innsatsen?

Under Trumps forrige presidentperiode fikk de enorme milliardbeløp i skattelettelser. Mye taler for at det vil bli gjentatt. Men det stopper nok ikke der. Reguleringer av forskjellig art vil også bli avviklet. Kampen mot det føderale byråkratiet i Washington er også en kamp Trump og hans venner har sagt at skal være en av deres prioriterte oppgaver. I stedet for de nåværende byråkratene skal lojale partifeller settes inn i de jobbene som blir igjen etter «hovedrengjøringen». Dersom det skjer, og høyesteretts avgjørelse om at ingen tidligere eller sittende president kan straffes for noe han har gjort som president blir stående, kan vi nærme oss et nytt autoritært styresett som begynner å likne mer og mer på noe av det som har skjedd i Russland. Oligarkene fikk lov til å drive sine «forretninger» videre så lenge de ikke blandet seg inn i politikken. Går det i samme retning i USA?

I sin mer enn halvannen times lange tale til landsmøtet kom Trump med ikke mindre enn 20 uomtvistelige, grove usannheter. Hvitt ble til svart og svart ble til hvitt.

Hva vil så 10 – 100 % toll på nær sagt alle importvarer bety for den innenlandske økonomien i USA? Jo, definitivt en umiddelbar prisstigning. Det er oppskriften på en skyhøy inflasjon som økonomene knyttet til en Trump-ledet regjering, neppe vil godta. Så interne dragkamper blir det helt sikkert. Enten vi vil innrømme det eller ikke, er det jo nettopp frihandel som har gjort at hundrevis av millioner verdensborgere i dag har et bedre liv enn de ellers ville hatt.

Så er det selvsagt både sikkerhetspolitiske forhold, og andre forhold, som vil kreve noen justeringer i dagens regler. Trumps «oppskrift» vil lede til ytterligere spenninger, og USA vil på nytt i stor grad isolere seg fra resten av verdenssamfunnet slik det var i lange perioder før Japans angrep på Pearl Harbor 7. desember 1941. Det er verken USA eller resten av verden tjent med.

Hva så med Trumps nye visepresidentkandidat, J.D. Vance? I 2016 sammenliknet han Trump med Hitler. Etter litt av en «snuoperasjon» fremstår han i dag som en enda større talsmann for USAs isolasjonspolitikk enn Trump selv. Han har uttalt at han synes det er meningsløst å bruke krefter og penger på å støtte Ukraina. Europa må klare seg selv. Om han så vil at USA skal trekke seg ut av NATO er vel enda uklart, men det skal i alle fall være slutt på USAs store økonomiske støtte til forsvarsalliansen.

Etter å ha sittet oppe og hørt på visepresidentkandidatens tale natt til torsdag 18. juli, og blitt ganske deprimert, bestemte jeg meg til ikke å gjøre det samme den påfølgende natten for å høre Trump tale. Derimot valgte jeg å se på et program som ble sendt på NRK 2 og som hadde tittelen: «USA og Holocaust». Programmet handlet om amerikanske politikeres passivitet i denne sammenhengen helt fra før krigen startet og til etter krigens slutt. Mye mer kunne vært gjort fra USA s side på et tidlig tidspunkt for å redde flere jøder, men de gjorde det ikke.

Programmet ble avsluttet med opptak fra det som skjedde ved stormingen av kongressbygningen i Washington 6. januar 2021. Trump hadde på forhånd oppfordret gruppen «Proud boys» til å komme til hovedstaden nettopp denne dagen. Han brukte alle midler for å forhindre godkjennelsen av valget. I siste øyeblikk ville han ha hjelp av visepresident Pence ved at Pence på godkjenningsmøtet i Kongressen skulle nekte å skrive under på nødvendige dokumenter. Pence nektet å følge Trumps ønske og måtte flykte for livet da bla. medlemmer av Proud boys stormet kongressbygningen. Kan det trekkes linjer fra Tyskland i 1933 til dagens situasjon i USA? Mye er ulikt, men finnes det også likhetstrekk?

Etter at forannevnte program var slutt skiftet jeg kanal til CNN. Se bort i fra kommentarer som ble gitt fra programlederne og fokuser ene og alene på plakater, bannere og landsmøtedeltakernes oppførsel da dagens program startet. Var dette bare en «amerikansk» måte å oppføre seg på, eller lå det noe «dypere» bak det? Kjente jeg igjen noe av det jeg opplevde på min første tur til sydstatene i USA i 1969 der rasemotsetningene ikke lå så langt under overflaten? Mye er annerledes i dag, men splittelsen i den amerikanske velgermassen er enorm.

I dag er det innvandringen fra Latin-Amerika som synes å være en av de største utfordringene. Hva vil skje dersom Trump skulle tape valget enda en gang? Hva vil skje med utviklingen av det amerikanske demokratiet under en ny fire-års periode med Trump? Det finnes ingen enkle svar. Dramatikken forsterkes ytterligere etter at president Biden nå har gitt beskjed om at han ikke stiller til gjenvalg. Han anbefaler visepresident Kamala Harris, men det er flere navn som kan være aktuelle. Den endelige avklaringen vil først skje på demokratenes landsmøte 19. – 21. august. Den burde ha kommet for lenge siden. For USA s og verdens skyld, la oss håpe at kandidaten som blir valgt klarer å slå Trump i selve presidentvalget.

Read Entire Article