Rasmus Verlo (61) risikerer å gå glipp av millionsum etter konkursen i et LO-tilknyttet studieforbund. En deltidsjobb hadde berget pensjonen, men LO nekter å hjelpe.
Publisert: 26.11.2024 12:21
Kortversjonen
- Rasmus Verlo og flere kolleger risikerer å tape millionbeløp i pensjon etter konkursen i det LO-tilknyttede studieforbundet AOF.
- For å unngå å miste AFP, må de få seg ny jobb før nyttår.
- LO avviser å bistå, og får kritikk for håndteringen av konkursen.
- LO har beklaget situasjonen, men mener AOF ikke har noen formell tilknytning til LO.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Dette er et direkte resultat av svakheter i AFP-ordningen, som straffer arbeidstagere i vår situasjon, sier Rasmus Verlo.
61-åringen var ansatt i Studieforbundet AOF Norge – opplæringsforbundet til fagbevegelsen – da det gikk konkurs i sommer.
84 ansatte mistet jobben.
For fire av dem kom konkursen på verst mulig tidspunkt. De hadde opptjent avtalefestet pensjon (AFP), men tilfredsstilte ikke lenger ett av kravene:
Arbeidstagere må være i jobb i en AFP-bedrift når de starter uttaket av denne pensjonen.
Nå begynner timeglasset å renne ut.
– Hvis ikke jeg finner meg en jobb før nyttår, vil jeg miste AFP-pengene, sier Verlo.
Skuffet over LO
Han forteller at de fire har forsøkt å komme i dialog med LO, i håp om å finne en jobb i LO-systemet.
Det har de ikke fått. Men mest skuffet er de over holdningen til LO:
– Den står i sterk kontrast til LOs historiske rolle og politikk når det gjelder å beskytte eldre arbeidstagere mot urettferdige oppsigelser, mener Verlo.
De fire sier at de har gjort det de kan for å få nye jobber. To av dem har nylig lykkes, men kravet om AFP-tilknytning har snevret inn mulighetene, ifølge Verlo.
En full jobb er ikke nødvendig. En 20 prosent stilling frem til september neste år, med minimum 1G1GGrunnbeløpet (G) per 1. mai 2024 er 124 028 kroner. i lønn, hadde sikret ham pensjonen.
– Men vi er blitt møtt med avvisning og en holdning om at vi må «hjelpe oss selv», sier han.
– Kunne vært unngått
Rasmus Verlo mener det er et stort paradoks at han som ansatt i en av fagbevegelsens egne forbund har havnet i denne situasjonen.
– Vi er ikke de første som risikerer å miste AFP, men vi står frem i håp om at vi blir de siste.
LO har flere ganger, blant annet på kongressen i 2022, påpekt risikoen for at arbeidstagere uforskyldt kan miste pensjonspenger.
Da har søkelyset stort sett vært på ansatte i det private næringslivet. Men denne saken har vist at også tradisjonsrike aktører i fagbevegelsen kan gå konkurs.
– Det verste er at den kunne vært unngått, mener Verlo.
AOF-ledelsen skyldte på et kostbart IT-system. I ettertid innrømmet styreleder Terje Olav Olsson at prosjektet burde vært stoppet på et tidligere tidspunkt.
Olsson er i dag sykmeldt.
LO har i brev til de fire beklaget situasjonen de har havnet i, og understreker at de jobber for å bedre lønns- og arbeidsvilkårene for sine medlemmer.
«Det innebærer ikke at LO skal påta seg arbeidsgiveransvar for alle som rammes av konkurs, oppsigelse og annet i en organisasjon tilknyttet arbeiderbevegelsen», skriver LO-sekretær Trude Tinnlund i en e-post til Aftenposten.
Toer sine hender
AOF var et medlemsforbund der LO, Arbeiderpartiet og en rekke fagforbund var medlemmer. Det ble formelt stiftet på LO-kongressen i 1931.
Ifølge en av årbøkene til Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek ble det slått fast at AOF var Det norske Arbeiderpartis og Landsorganisasjonens opplysningsorganisasjon.
Studieforbundet hadde kontorer i Folkets Hus i Oslo. På nettsidene ble AOF omtalt som LOs «verktøy for utdanning av medlemmer og tillitsvalgte.»
Etter konkursen har LO vært opptatt av å få frem de formelle skillelinjene mellom LO og AOF. LO-sekretær Trude Tinnlund understreker at AOF ikke var en del av LO, men et selvstendig studieforbund.
«De ansatte i AOF var ikke ansatt i LO-systemet og LO hadde hverken et juridisk eller formelt ansvar for de som var ansatt i AOF.»
Verlo og hans tidligere kolleger mener likevel at LO har et moralsk ansvar for å rydde opp. Dette kommenterer ikke Tinnlund direkte. På spørsmål om hvorfor LO synes å distansere seg fra konkursen, svarer hun følgende:
«Konkurser er alltid trist og vanskelig for de som mistet jobbene sine. Men det faktiske er at de AOF-ansatte ikke var ansatt i LO-systemet.»
LO skriver i et brev til de fire ansatte at LO kommer til å jobbe aktivt fremover for å endre dagens AFP-ordning, slik at det i fremtiden ikke får de utslagene som de tidligere AOF-ansatte opplever.
Det er en mager trøst for Verlo.
Han har vanskelig for å forstå hvorfor LO ikke har hjulpet ham og kollegene.
– Jeg risikerer å miste 1,4 millioner kroner totalt, sier Verlo.
NB: AOF Østlandet og AOF Vestlandet-Agder er ikke rammet av konkursen i AOF Norge. Disse to er selvstendige enheter og ikke påvirket av AOF Norges økonomi.