Listhaug: – Vil pumpe olje i 100 år

20 hours ago 3



Kortversjonen

  • Fp-leder Sylvi Listhaug vil at Norge skal produsere olje og gass i 100 år til, hvis det er etterspørsel.
  • Hun mener Norge bør være det siste landet i verden som stanser oljeproduksjonen.

– Frp vil se oljenæringen i et 100-års perspektiv: Norge bør være det siste landet i verden som stanser produksjonen, sier Frp-lederen, vel vitende om at det er en kamp de trolig blir stående veldig alene om blant de etablerte partiene i Norge.

– Hvis mulig, så mener du at Norge skal pumpe etter olje og gass i 100 år?

– Ja, vi vil pumpe olje i 100 år til. Hvis det er etterspørsel etter olje og gass i et slikt perspektiv, så skal vi bore, produsere og levere olje og gass om 100 år. Vi vet at verden vil trenge olje og gass i uoverskuelig fremtid.

– Kortslutning

Det helt nye oljeglinsende 100-årsperspektivet leverer Frp-leder Sylvi Listhaug fra Equinors olje- og gassfelt Gina Krog, som hun besøkte mandag ettermiddag, etter først å ha vært i statsministerduell med Jonas Gahr Støre på land.

– Hvordan skal vi nå klimamålene våre når vi ikke skal gjøre noe med den norske oljeproduksjonen som bidrar til store utslipp i hele Europa?

– Hvis vi ikke produserer, så vil vår oljeproduksjonen skje et annet sted. Så lenge verden trenger olje og gass, gjennom en produksjon som slipper ut veldig mye mer enn det den norske oljeproduksjonen bidrar med, så er det positivt for klimaet at vi fortsetter produksjonen. Jeg mener derfor at det resonnementet er en kortslutning.

Litt mer om plattformen her

61 personer jobber på plattformen i dag. Levetid er foreløpig til 2036.

Plattformen har produsert mest olje, men det har snudd:

Gass har tradisjonelt blitt brukt til å pumpe opp olje. Da gasskrisen slo inn i Europa etter Ukrainakrigen, stanset man å injisere gass for å få opp olje, som tradisjonelt er bedre priset; de solgte gassen i stedet i en tid da gassprisene føyk i været.

Gina Krog er elektrifisert; strøm fra land driver produksjonen, i stedet for forurensende kraftverk.

70 prosent av gassen fra norsk sokkel til Europa går via Sleipnerfeltet som Gina Krog er knyttet til.

 Gisle Oddstad / VGListhaug sier vi må tenke lenger enn nesetippen. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Hvordan skal vi kutte utslipp i verden?

– Vi skal kutte utslipp i Norge også, sier hun:

– Vi skal plante og pleie skog, som fanger CO₂. I tillegg skal vi ta i bruk ny teknologi, slik vi har sett innenfor bil, med elbilene.

– Du svarte ikke på hvordan vi skal vi kutte utslipp i verden; ved å bruke store milliardbeløp på kvoter som hjelper andre land å kutte sine utslipp?

– Det gjør vi allerede gjennom at oljeselskapene i Norge må betale kvoter for sine utslipp, som andre land kjøper og er forpliktet til å bruke for å få ned sine utslipp.

– Du vil ikke engang bruke elektrifisering av plattformer på norsk sokkel, som vil være det største bidraget til klimakutt?

– Det vil gi den norske befolkningen dyrere strøm, som vil føre til for lite kraft på land og at landbasert industriprosjekter på land kan gå tapende ut. Jeg mener det er mye bedre for klimaet å kjøpe kvoter, som gjør at vi betaler for utslipp i land som virkelig forurenser. Slik kan vi bidra og slik kan få ned utslippene.

 Gisle Oddstad / VGFrp-lederen får kunnskap fra Linda Kåda Høiland, områdedirektør for feltforlengelse i Equinor. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Veldig lite smart

Hun sier vi har lært mye av krigen i Ukraina og at hennes analyse også dreier seg om sikkerhetspolitikk.

– Å være avhengig av autoritære stater for å sikre oss energi, har vi nå lært at er veldig lite smart. Det er få demokratier igjen som kan levere olje og gass, i realiteten bare USA og Canada og Norge med stor produksjon. Vi forplikter å levere energi til våre demokratiske venner i Europa.

 Gisle Oddstad / VGGina Krog ligger vel tre mil unna det store Sleipner-feltet, som er veikrysset i Nordsjøen, hvor 70 prosent av den norske gassen går gjennom, på vei fra Norge til Europa, gjennom en rekke rør på bunnen. Foto: Gisle Oddstad / VG

Vi vandrer rundt på Gina Krog, hvor hun får en innføring i produksjonen av olje og gass her ute.

– Det er fantastisk å se verdiskapningen som foregår her. Produksjonen fra plattformer som dette er en svært viktig bærebjelke for velferdssamfunnet vårt og sikrer allierte i Europa trygghet gjennom tilgang på kritisk viktig energi.

 Gisle Oddstad / VG– Bare på denne plattformen tjener de alene 32 millioner kroner om dagen, sier Listhaug imponert. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Lenger enn nesetippen

Hun sier Norge må tenke nytt.

– Når de investeringene vi skal gjøre innen klima i stor grad bare flytter utslippene, så er det bedre å bruke pengene på kutt i utlandet som virkelig monner.

– Klimabevegelsen i Norge vil nok si at du går inn i valgkampen som den største klimaverstingen her til lands?

– Tvert imot; det er vår politikk som er den mest fornuftige, fordi vi tenker globalt fremfor lokalt. Vi må tenke lenger enn nesetippen rekker. Det er problemet med norsk klimapolitikk – vi er bare opptatt av egen andedam.

Frp har som mål å kutte utslippene i Norge med 40 prosent innen 2030, mot 55 prosent som er målet til stortingsflertallet.

– Er du inspirert av Donald Trump?

– Jeg er rett og slett inspirert av at vi trenger en ny kurs i Norge. Vi må opp produktiviteten og skape arbeidsplasser. Da må næringslivet få bedre rammevilkår. 

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

– Roten til alt godt

Listhaug mener norske politikere bør slutte å akseptere premisset om olje- og gassnæringen som en solnedgangsnæring.

– I en ny sikkerhetspolitisk situasjon med autoritære regimer på fremmarsj strekker jeg nå ut en hånd til Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet med mål om å sikre de lange linjene i olje- og gasspolitikken.

 Gisle Oddstad / VGWindy, tidvis også inne. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Er du seriøs nå?

– Leting på norsk sokkel er roten til alt godt. Vi kan ikke lenger ha det slik at partier som SV bruker de årlige budsjettforhandlingene til å diktere retningen og bremse utviklingen på norsk sokkel.

– Du tror ikke på det selv engang, at du her har et grunnlag for et forlik?

– Frp, Høyre, Ap og Sp bør kunne bli enige om noen hovedlinjer som sikrer mer leting, utvinning og økt eksport. Forutsigbarheten må tilbake, da kan ikke Norges viktigste næring misbrukes som brekkstang i budsjettforhandlinger.

 Gisle Oddstad / VGMIDT I OLJEHJERTET: Brønnene. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hun sier hun godt kan gå konkret til verks:

– Vi bør kunne bli enige med Høyre, Ap og Sp om å få i gang 26. konsesjonsrunde og leting i nye felt, lete lenger nord der Sokkeldirektoratet anslår store gassreserver og få fortgang i utbygging av ny infrastruktur for mer gasseksport.

Forsiktig Equinor

Leder for norsk sokkel i Equinor, Kjetil Hove, er vert for Listhaug på turen i Nordsjøen mandag.

 Gisle Oddstad / VGHove viser Listhaug rundt. Foto: Gisle Oddstad / VG

Når vi spør om en horisont på 100 år er realistisk, svarer han at de ikke blander seg inn i politikk.

– Sokkeldirektoratet har nylig lagt frem tre scenarioer for mulighetsrommet for norsk sokkel. Det kan være et langsiktig perspektiv, dersom det er vilje og ønske om å investere videre.

Read Entire Article