Presset mot israelske myndigheter for å befri gisler øker. «Ta beslutninger som om deres egne barn var der,» trygler Liri Elbags foreldre.
Publisert: 05.01.2025 11:56
Kortversjonen
- Presset øker på israelske myndigheter for å frigi gisler, etter at Hamas offentliggjorde en video av gisselet Liri Elbag, som har vært i fangenskap i 450 dager.
- Tusenvis demonstrerer i israelske byer for handling. Elbags foreldre oppfordrer statsledere til å handle som om deres egne barn var i fare.
- Israelske myndigheter bekrefter at indirekte samtaler for frigi gislene er gjenopptatt i Doha, med Qatar, Saudi-Arabia og USA som meglere.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Beina rister konstant. Tenåringens hender skjelver. Liri Elbag (19) er kledd i en mørkegrønn skjorte, og tørker av og til tårer med et stykke papir i hånden. I 450 dager har hun sittet i Hamas fangenskap på ukjent sted. Nå snakker hun inn i et kamera og ber verden om hjelp.
Denne helgen offentliggjorde den væpnede fløyen av Hamas en video av det unge gisselet. Klippet har ført til økt intensitet i gateprotestene i israelske byer. Tusenvis av demonstranter krever at mer blir gjort for å frigi Elbag og de andre gislene.
Ble fanget som 18-åring
Liri Elbag skal ha blitt tatt til fange av palestinske militante ved en militærbase nær grensen til Gaza under angrepet 7. oktober 2023. Ifølge Israel ble mer enn 1200 israelere drept og 251 tatt som gisler i angrepet.
Flere gisler er siden blitt befridd av israelske styrker eller frigitt i fangeutvekslinger. En analyse fra Washington Post viser at det 117 av de 251, mens 62 gisler fortsatt skal være holdt fanget i Gaza. 72 gisler skal ha blitt drept, ifølge analysen.
Samtidig skal over 45.000 mennesker være drept og 108.856 såret etter israelske angrep på Gazastripen de siste 15 månedene, ifølge palestinske helsemyndigheter.
Aftenposten kan ikke uavhengig verifisere tallene på drepte og sårede, og Hamas skiller ikke mellom sivile og stridende.
Liri Elbag skal sitte i fangenskap sammen med flere andre unge, kvinnelige vernepliktige. Selv var hun bare 18 år og fersk i militær uniform da væpnede menn tok henne til fange.
Videoen, som varer i tre og et halvt minutt, er ikke tidfestet. Elbag sitter på en stol mot en mørk bakgrunn og uttrykker gråtkvalt fortvilelse over situasjonen hun befinner seg i.
– Vi går inn i et mørkt år, et ensomt år, sier hun på hebraisk, ifølge NTB.
«Revet i stykker hjerter»
Elbags foreldre har ifølge flere internasjonale medier godkjent bruk av to stillbilder fra videoen, men ønsker ikke at det publiseres levende bilder fra den. I en uttalelse via støttegruppen for gislene sier de at videoen har «revet hjertene våre i stykker.»
De ber samtidig om at det må gjøres mer for å få gislene fri.
– Vi appellerer til statsministeren, verdensledere og alle andre beslutningstagere: Det er på tide å ta beslutninger som om deres egne barn var der, sier de ifølge avisen Haaretz, melder NTB.
Protestene øker
Familiens appell kom samtidig som tusenvis av israelere sluttet seg til gateprotester i storbyer som Tel Aviv, Jerusalem og andre steder i landet. Demonstrantene krever en avtale om å frigi gislene, og mange av dem veivet skilt og plakater i luften med henvisning til Albag, skriver CNN.
Blant deltagerne var det tidligere gisselet Almog Meir Jan. Han ble reddet ut fra fangenskap i juni i fjor etter åtte måneder i fangenskap. Han fortalte folkemengden at den Hamas-regisserte videoen minnet ham om hans egne erfaringer. Almog Meir Jan hevdet blant annet at han ble filmet av egne fangevoktere.
– Vi ser lengselen, frykten, utmattelsen og frustrasjonen i øynene hennes – fordi hun ikke forstår hvorfor hun fortsatt er der – og det gjør ikke jeg heller, sa det tidligere gisselet, ifølge CNN.
Han håper at videoen blir «en katalysator for en avtale».
USA, Egypt og Qatar har i flere måneder forsøkt å forhandle frem en avtale om våpenhvile mellom Israel og Hamas og løslatelse av gislene som holdes på Gazastripen.
Israelske myndigheter bekrefter lørdag at samtaler er gjenopptatt i Qatars hovedstad Doha, melder NTB. Det er ikke snakk om direkte forhandlinger, men indirekte samtaler mellom Israel og Hamas med Qatar, Saudi-Arabia og USA som meglere.