Lagmannsretten reduserte straffen for mann som forgiftet hunder med plumbo

1 month ago 63Da saken mot den 27 år gamle mannen ble behandlet i Østre Innlandet tingrett i vinter, var det diskusjon om mannens tilregnelighet. Ett av tiltalepunktene, i tillegg til hundeforgiftningen, var at han hadde startet en gressbrann «for å glede sin papegøye Kokko med ildterapi».

Tingretten landet på at han ikke var utilregnelig.

Advokat – personvern og teknologi

Skulle hevne seg

Det klart alvorligste tiltalepunktet i saken gjaldt den grundig planlagte forgiftningen av naboens to hunder. Bakteppet var at hundeeierens samboer noen måneder tidligere hadde ringt politiet, i bekymring over tiltaltes planer om å sykle over fjellet med papegøyen Kokko i bur. Politiet varslet tiltaltes mor, som var verge.

Dette satte 27-åringen lite pris på. I retten opplyste han at han vurderte å brenne ned nabohuset som hevn, men at han ikke følte dette var nok. «Som en dyreelsker» visste han at «det ikke er noe som svir verre enn å ta dyra», så svaret ble å gå etter hundene.

Metoden var å spre plumbo på to brødskiver, dekke plumboen med potetsalat, og kaste det inn i hundegården. En av brødskivene havnet utenfor, og det var kanskje derfor bare ett av dyrene fikk så store skader og smerter at den måtte avlives. Plumbo er som kjent et svært etsende stoff, normalt brukt som avløpsåpner.

Legger seg lavere

Tingretten mente normalstraffen for dyremishandling av dette kaliberet burde vært åtte måneder ubetinget fengsel, og dømte mannen til ni måneder, samlet med diverse andre forhold.

Nå har Eidsivating lagmannsrett kuttet straffen til sju måneder. Lagmannsretten indikerer «seks til åtte måneder» som normalstraff, der tingretten sa åtte måneder.

Lagmannsretten lander til slutt på ni måneder før fradrag på to måneder i tilståelsesrabatt, slik at slutningen blir sju måneder fengsel, to måneder lavere enn resultatet i tingretten. 

Vi søker etter flere erfarne og dyktige advokater og advokatfullmektiger til vår avdeling for eiendom og entreprise.

– Fornuftig nivå

– Vi mente tingretten var for strenge, sier forsvarer Espen Henrik Johansen, og opplyser at hans klient er tilfreds med dommen slik den nå er blitt.

– Det har vært en del slike dyresaker etter hvert, men det er litt vanskelig å vite akkurat hvor nivået ligger. Jeg synes lagmannsretten landet på et fornuftig nivå i denne saken, sier Johansen.

Lagmannsretten legger til grunn at tiltalte oppfyller kriteriene for flere psykiatriske diagnoser, men at disse ikke gir grunnlag for mildere straff. 27-åringen forklarte for øvrig at han mente å ha sett papegøyen Kokko nikke, da han tente lighteren forut for gressbrannen.

Read Entire Article