Traumepsykolog Cathrine Moestue har vært å se i media som psykologekspert, ofte i saker om ekstremisme og forebygging av radikalisering.
Det er nok ikke uten grunn at hun er spesielt opptatt av hvordan ungdom rekrutteres til ulike miljøer og isoleres fra samfunn og familie.
Det ble hun selv som 19-åring, da hun reiste til Eskilstuna i Sverige for å gå på teaterskole. Det ble starten på sju år i en radikal, politisk selvhjelpssekt, som skulle redde verden.
– Mitt første møte med han ga meg frysninger i kroppen og en skikkelig dårlig magefølelse, minnes 57-åringen om lederen av sekten.
Cathrine var sammen med klassekamerater på et kjøpesenter, som opptrådte med sang og dans fra musikalen «Cats», da en skikkelse kom mot henne.
– Han hvisket i øret mitt: «I could need someone like you on my team». Jeg følte umiddelbart på et ubehag og kroppen reagerte på fare.
Læreren inviterte elevene hjem
Samme uke inviterer han elevene hjem til seg og sin kone, forteller Cathrine.
Hun minnes at kroppen hennes signaliserte fare og at noe var merkelig, men vennene sa det ikke var noe å være redd for – han var jo tross alt engelsklæreren på skolen deres.
– Jeg satt igjen med hakeslepp
– Jeg skulle ønske jeg hadde lært meg å lytte til kroppen, men jeg lot meg overtale av vennene mine, sier hun.
– Som 19-åring ville jeg ikke sitte alene en lørdagskveld heller.
Under besøket ga læreren Cathrine mye oppmerksomhet og fikk henne til å føle seg spesiell.
– Det var en veldig god følelse i starten, minnes hun om starten på vennskapet med læreren, som utviklet seg til å bli veldig intenst.
Var selverklært «geriljaleder»
Året var 1984 og mediebildet hadde fokus på den store hungersnøden i Afrika.
– Vi var veldig påvirket av sultkatastrofen og ønsket å gjøre noe.
En dag ber læreren om å møte Cathrine. Han skal dele en stor hemmelighet med henne.
Får takkemeldinger fra sektmedlemmer
– Han forteller at han egentlig ikke er den jeg tror han er, men en geriljaleder som hjelper de sultne barna. Han sier lærerjobben kun er en dekkjobb, og at mange barn vil dø om jeg avslører hans sanne identitet.
For å forsikre seg om at Cathrine bevarer hemmeligheten, skremmer han 19-åringen til å skrive under på en kontrakt.
– Jeg blir introdusert for «hauker» og «soldater» som hele tiden følger med på oss. De var ikke glad for at han delte hemmeligheten sin.
Derfor måtte hun skrive en kontrakt, som også konen hans var vitne til. Den fanget Cathrine inn i sekten.
– Det blir raskt et spørsmål om liv og død. Jeg kjente meg utsatt for fare og var veldig redd.
Lederen fikk stor makt over 19-åringen, som bærer hans store hemmelighet, som hun ikke kan dele med noen.
Får ikke kontakte familien sin
Sakte, men sikkert, stiger den sosialistiske og marxistiske tankegangen hos Cathrine. Lederen bruker moralfilosofi og forklarer at verden er systematisk rasistisk.
Selv var han mørk, mens Cathrine var hvit og kom fra privilegert hjem.
Det at Cathrine kom fra en familie med god råd, var ifølge lederen ekstra ille. Hun fikk ikke lov til å ha kontakt med familien sin.
– Det ødela meg og knuste selvfølelsen min. Og det hindret meg i å tenke nyansert og gjorde at god informasjon ikke nådde frem til meg. Først er det løgnen og truslene, og så er det isoleringen som er så nedbrytende.
Lederen kalte faren hennes for et «monster» og søsknene for «mini-monstre».
– Jeg hadde en søster som var ett år yngre enn meg, vi var som tvillinger. Å gå fra hundre til null kontakt med henne, er det vanskelig å finne ord for. Det sviket der var utrolig smertefullt.
Isoleringen fra familie gjorde Cathrine enda mer avhengig av lederen.
19-åringen gikk fra å være glad, utadvendt og sosial, til å bli en alvorlig og moralistisk fanatiker. Hun byttet navn til «Roxy».
– Dette skjedde rett utenfor Oslo, i vår egen nåtid
– Det var for å redde de sultne og beskytte lederen, fordi han var så spesiell og god.
Ifølge henne utsatte lederen henne for gradvis isolering og dehumanisering av verden utenfor.
– Det ble veldig «oss» mot «dem». Valget var om man ville være en som bryr seg eller ikke. Og i det bildet, så slukte jeg det han sa om samfunnet, foreldrene og familien min.
Det gikk så langt at faren til og med engasjerte privatdetektiv for å finne henne. Men til ingen nytte.
Havnet i arresten etter voldtekt
Det var ikke før noen år senere, da Cathrine havnet fire uker i arresten, at vendepunktet begynte å nærme seg.
Cathrine var sjåfør for sektlederen, som skulle til en ung kvinne. Han påstod at kvinnen var en agent, men i virkeligheten var hun en ung student.
Mens Cathrine venter i bilen, bryter han seg inn til kvinnen og voldtar henne. I retten er kvinnen tydelig på at Cathrine var uskyldig, mens lederen ble dømt til tvungent psykisk helsevern.
– Jeg ble satt i arresten i fire uker, og jeg elsket det. Det er jo et paradoks å føle seg fri inne i fengsel, men det gjorde jeg.
Cathrine begynte gradvis å få tilbake sine egne tanker og ble stadig mer seg selv. Men da hun kom ut av arresten, og trodde advokaten skulle komme, møter to jenter fra sekten opp.
– De kommer smilende mot meg. Jeg var så sårbar og tenkte: «Nå skal jeg fortelle dem alt om hvordan ting henger sammen». I stedet tok de meg tilbake til sekten og ble igjen fanget i deres vold.
Det viser seg at sektlederen får lov til å ringe dem fra institusjonen.
– Selv om han er et helt annet sted, så fortsatte han å fjernkontrollere oss.
Flykter fra sekten
Årene går og Cathrine bor med de andre sektmedlemmene i et nabolag. Ikke langt fra leiligheten er det en frukt- og grønnsakhandler som gir håp.
Cathrine forklarer møtet med kjøpmannen som en ekte «lovebombing», hvor hun blir møtt med kjærlighet og ubetinget godhet.
– Amir, som han heter, spør om vi kan ta en kaffe. Jeg svarer ja, men at vi må gjøre det inne i grønnsakbutikken. Da går jeg på nåler.
Da hun returnerer til leiligheten, opplever Cathrine at ingen har lagt merke til hva hun har gjort.
– Da vokser Cathrine inni meg. Jeg er ikke ødelagt. Cathrine finnes!
Bare dager etterpå lister hun seg ut midt på natten og løper tomhendt av gårde og til Amir i grønnsakbutikken.
Amir blir Cathrines redning og etter hvert ektemann. De to flytter inn til hans familie, og Cathrine blir møtt med raushet og kjærlighet – men skiller seg kun et år senere.
– Det betydde alt for meg, og det var akkurat det jeg trengte der og da. Det var et kort ekteskap, som jeg er veldig takknemlig for. Og vennskapet består.
Sektlederen er i dag død.