72 år gamle Øystein ble funnet død i et gjennomfrosset hus uten strøm. KrF mener regelverket må endres.
Fredag 13. desember kl. 07:42– I mange norske husholdninger er all tilgang til varme avhengig av strøm, sier KrF-leder Dag-Inge Ulstein til VG.
I oktober fortalte VG historien om Øystein som levde ett år og ni måneder uten strøm. I januar i år ble han funnet død i et gjennomfrosset hus.
Etter publiseringen gikk Forbrukerrådet ut og sa at retten til å stenge strømmen bør sterkt begrenses eller avvikles helt.
I dag er det ikke et krav at nettselskapet må være i direkte kontakt med kunden før strømmen blir kuttet.
Ulstein mener dagens regelverk legger mye av ansvaret over på personer som ofte befinner seg i «svært krevende situasjoner».
– Tilfellene vi har sett vitner om at det er for enkelt med dagens lovverk å stenge av et livsnødvendig gode som strøm, uten å i det hele tatt vite noe om situasjonen forbrukeren befinner seg i, mener KrF-leder Ulstein.
VG har spurt justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om hun mener dagens regelverk er godt nok. Det har hun ikke svart på.
I stedet skriver statssekretær John-Erik Vika (Sp), via kommunikasjonsavdelingen i justisdepartementet, at det er viktig å ha mekanismer «som sikrer at ulike deler av hjelpeapparatet kan fange opp tilfeller der det er fare for liv eller helse.»
Stilte spørsmål i Stortinget
Vika peker på at lovgivning er ett av flere virkemidler.
«Og vi må selvsagt uansett til enhver tid vurdere om det regelverket vi har, er tilstrekkelig og om det treffer etter intensjonen», skriver Vika.
Tidligere i høst stilte KrF-leder Ulstein et skriftlig spørsmål til justisministeren i Stortinget. Ulstein spurte om Mehl ville vurderte å innføre strengere krav til strømselskapene, og om det bør innføres et krav om å varsle kommunen før strømmen blir kuttet.
I svaret viste Mehl blant annet til en 20 år gammel utredning. Denne konkluderte med at det var for «store betenkeligheter» med å innføre plikt om at den daværende sosialtjenesten skulle varsles.
Dette ble begrunnet i personvernhensyn, og at det ville være vanskelig å finne en treffsikker ordning for når varsling skulle skje.
Ulstein: - Rigid regelverk
Til dette sier Ulstein:
– Mehl sitt svar peker på en 20 år gammel utredning som virker til å vektlegge hypotetiske problemer mer enn de faktiske og tragiske situasjonene vi har sett.
Han mener at et eventuelt nytt lovverk må utredes.
– Men hvis det stemmer som Mehl oppgir at nettselskapene ikke kontakter sosialtjenesten før strømstenging, så mener vi at hensyn til folk sin helse og sikkerhet bør kunne trumfe personvern i visse tilfeller. Dette gjelder da spesielt for den eldre delen av befolkningen.
Øystein hadde fire ubetalte strømregninger på til sammen 7017,15 kroner. Da den siste på 1526,70 kroner ikke ble betalt, ble strømmen kuttet.
Da 72-åringen ble funnet død hadde han omtrent 150.000 kroner på konto.
Øysteins datter, Marianne Gjelseth, tror at faren hadde psykiske problemer og at det er årsaken til at han ikke betalte regningene sine. Hun mener loven bør endres.
– Vi kan ikke la folk dø på denne måten, har Gjelseth tidligere uttalt til VG.