Kristiansen vitner i Baneheia-saken: Har ikke dominert Jan Helge Andersen

1 month ago 25Viggo Kristiansen avviser bestemt at han hadde en dominerende rolle overfor Jan Helge Andersen og at det var han som bestemte i vennskapet deres.

Viggo Kristiansen ankommer rettssaken mot Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

– Jeg føler jo ikke at jeg har dominert ham eller bestemt over ham på noen som helst måte. Jeg har aldri oppfattet det at jeg har gått og ledet ham, sa Viggo Kristiansen (44) da han ga retten sin vitneforklaring tirsdag ettermiddag.

Uttalelsen gjelder inntrykket som ble skapt av vennskapsforholdet mellom Kristiansen og den tidligere bestekameraten Jan Helge Andersen under straffeprosessen på starten av 2000-tallet. Den dominerende og tilsynelatende autoritære rollen Kristiansen skal ha hatt, er blitt brukt til delvis å forklare hvordan overgrepene og drapene i Baneheia i det hele tatt kunne finne sted.

Andersen hevdet i sin forklaring at Kristiansen truet ham til å begå overgrep og drap. Han framholdt at han fryktet kameraten i den grad at han ikke turte gjøre noe annet enn det han ble beordret til. Valget sto mellom å drepe eller bli drept, ifølge forklaringen til Andersen.

– Når vi hadde forskjellige oppfatninger om hva vi skulle gjøre, har vi snakket om det. Jeg har aldri hatt følelsen av å være den store lederen som sa at vi skulle gjøre sånn og sånn og at han bare diltet etter, sa Kristiansen.

– En helt vanlig dag

Viggo Kristiansen har sonet nesten 21 år for drap og overgrep han ikke begikk. Etter at han for halvannet år siden ble fullstendig frifunnet og renvasket for enhver befatning med Baneheia-drapene, er hans tidligere kamerat blitt tiltalt i den gjenåpnede straffesaken.

Påtalemyndigheten mener nå Andersen var alene om å voldta og drepe Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

– 19. mai 2000 var for meg en helt vanlig dag. Jeg sto opp og gjorde meg klar for jobb. Etter jobben gjorde jeg som jeg pleier, jeg gikk ned i bua mi, sa Kristiansen.

Da han klarte å låse seg ute av mekkeboden sin, syklet han til Baneheia i hui og hast for å få nøkkelen Andersen disponerte. Kameraten var i friluftsområdet for å trene med Heimevernet.

Tirsdag var første gang han møter sin tidligere bestekamerat, drapstiltalte Andersen, siden straffeprosessen på starten av 2000-tallet.

Gled fra hverandre

Våren og sommeren drapene fant sted, hadde de to begynt å gli fra hverandre, slik Kristiansens opplevde det.

De var begge blitt eldre, Andersen hadde sommerjobb i Color Line, og Kristiansen stortrivdes i jobben som hjelpemann på søppelbil. De var ikke lenge som erteris, fortalte Kristiansen.

– Det er farlig å spekulere i hvorfor, men jeg føler at vi drev fra hverandre. Vi kunne treffes innimellom, men vi hang ikke lenger samen med hverandre dag ut og dag inn, sa Kristiansen.

Han medga innledningsvis at han kjente på «en del nerver» rundt det å skulle forklare seg i den snart 24 år gamle drapssaken.

– Det er en del nerver i spill. Det har nok mye tilknytning til mediene og måten mediene er respektløse på. Jeg har kjent mediene mye på kroppen, og mye nerver knytter seg nok til det. Men jeg skal prøve å forklare meg så godt jeg kan, sa Kristiansen.

Publisert:

Publisert: 23. april 2024 14:42

Read Entire Article